Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Rozťahaná indiánka so zaujímavými momentmi, ako dymové bojové signály, útok na vojenskú pevnosť, kúpanie sa v jazere, neúspešný pokus o oslobodenie, pokusy o narafičenie útokov indiánov na belošské farmy a územia a víťazstvo spravodlivosti, kde zomrie veľa nevinných pre slabé vedenie. Hudba vynikajúca, trocha zbytočné vedľajšie postavy, mne sa celkom páčil film, ktorý konečne nesie meno aj druhej hlavnej postavy a to Old Shatterhanda. Konečne je aj veľmi akčný, dá sa to chváliť aj keď porovnávať ho napríklad s Pokladom na Striebornom jazere, či prvým Winnetouom sa veľmi nemôže. Mrzí ma však, že skoro všade zomrú tretie najhlavnejšie postavy v dieloch ako tu Tujunga, či inde Nscho-tschi, Intschu-tschuna, svadbou stratia indiáni a najmä Winnetou aj Ribannu, malý chlapec v tomto filme tiež zomrie, u záporných postáv to ľudí ani tak nebolí, skôr je to akési spravodlivé, keď to postihlo Santera, Forrestera, Rollinsa a iných. Na záver by som len dodal, že Plitvické jazerá vo veľa veciach tieto indiánky zachraňujú, lebo prostredie je vrátane stepi výborné. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší filmová mayovka provázená však skvělým původním dabingem a lepším obrazem, než-li tomu je u některých jiných seriových filmů. Tentokráte stojí dva "bratři" proti bandě v modrých oblecích a pod krytím Armády Spojených států. amerických. Bandita Dixon a vše plánující Bradley jsou pro trochu té bohaté půdy schopni všeho... ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rád bych věděl, zda v příběhu vůbec něco z Maye je. Sám jsem opravdu nepřišel, na to jakými událostmi z života Old Shatterhanda je inspirován, a to jsem četl skoro všechny mayovky. Vždycky mě přímo děsil závěrečný masakr, při kterém úplně nesmyslně umřou desítky vojáků i indiánů, žádného takového krvavého, zbytečného a nesmyslného sebevražedného útoku by skutečný Vinnetou nikdy nebyl schopen! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které v dětství obdivujete a milujete, aby jste se mu v dospělosti vyhýbali... Je to škoda, protože májovky mají své kouzlo, ale to filmové upadá s růstem opravdu dost rychle a výsledné 4* jsou jen slabá útěcha, kterou snad již nebudu muset snižovat. Lex Barker i Pierre Brice jsou ovšem stále skvělí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Místa natáčení: Jugoslávie: vodopády řeky Krky u Skradinu, Popovo Polje u Trebinje, Zupci u Trebinje, Krute u Ulcinj aj. (hippyman)
  • V okamžiku, kdy v Jugoslávii zazněla první klapka, ještě vůbec nebyl dokončen scénář, existoval pouze koncept a jednotlivé scény. (hippyman)

Reklama

Reklama