Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kultovní komedie Ypsilonky podle N. Erdmana s Oldřichem Kaiserem v titulní roli... Nikolaj Erdman (1900–1970) byl známým ruským dramatikem a autorem filmových scénářů (Mrazík, Celý svět se směje). Jeho hra Sebevrah vznikla pro divadlo V. Mejercholda ve 30. letech minulého století. Představuje přímou návaznost mezi satirou Gogolova typu a novodobým absurdním divadlem. V roce 1989 zaznamenala tehdejší Československá televize adaptaci textu – představení Sebevrah tak, jak jej nezapomenutelně zpracovali tvůrci divadla Ypsilonka. Hlavní postava Podsekalnikov (O. Kaiser) je z Chlestakovova rodu. Není schopen se zařadit po bok revolucionářů, ale s představiteli nepovského období nechce také mít nic společného. Jeho domnělý pokus o sebevraždu je zneužit všemi politickými i společenskými skupinami té doby, jejichž příslušníci nutí hlavního hrdinu, aby se zastřelil ve prospěch jejich zájmů… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Hra Nikolaje Erdmana vznikla roku 1928, ale za stalinismu nesměla být nikdy uvedena. Inscenace Ypsilonky koncem osmdesátých let byla velkou událostí, rezonovala s náladami doby, nadchlo její groteskní pojetí a autorovo poslání bylo podáno jakoby maně, zato přesvědčivě. Díky projevu všestranných hereckých osobností Ypsilonky je inscenace -i když je to jen záznam- živá dodnes. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tady musím jít do pěti hvězd. Ysilonce se podařilo něco výjimečného. Oldřich Kaiser dokázal, že je skvělým hercem i polo dramatických rolí a mě příjemně překvapily ve svých rolích i Jana Synková nebo Lenka Termerová, ale velmi též Jaroslava Kretschmerová. Sebevrah je prvotřídní komedií, kde se povedlo neuvěřitelné. A to skloubit politické narážky do úvah o životě a jeho smyslu. Ani se nedivím, že byla hra zakázaná, stačí jen dobře poslouchat. V tomto případě se skvěle povedla i hudba. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Další do sbírky divadelních představení s geniálním Oldřichem Kaiserem a záznamem. Kdo ho v divadle nikdy neviděl hrát, tady má mimořádnou možnost, která člověku učaruje. 🔥 A další do sbírky těch naprosto skvělých. Je to opravdu něco výjimečného. Oldřich Kaiser dokázal, že je skvělým hercem nejen komediálních rolí, do kterých jsme si ho zaškatulkovali, ale i těch dramatických, ačkoliv u Sebevraha to na první pohled moc dramaticky nevypadalo, byla to komedie, nedal tam ani trochu svého komika a přesto to bylo komedií. 🥰 Spousta politických narážek, až se divím, že s tím v roce 1988 opravdu vyšli ven. Opět spousta hudby a písniček, což samotné představení ještě víc oživilo a na Ypsilonce to naprosto miluju. Velmi mě bavila role Jaroslavy Kretschmerové a Vladimíra Kratiny, u kterých to byl taky herecký koncert. 🤍 V Ypsilonce se vždycky povede něco nemožného a já musím tuhle inscenaci rozhodně doporučit. Jedna z životních rolí Oldřicha Kaisera, která určitě stojí za to! 🙌🏻 ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama