foto

Marie Durnová

  • nar. 24.7.1943 (72 let)
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marie Durnová pochází z Brna, kde maturovala na jedenáctiletce, její touha stát se herečkou však narazila u přijímacích zkoušek na JAMU, kde neuspěla. Nastoupila ale jako elévka do pražského Divadla Jiřího Wolkera (1960-1962), po dvou letech se ale vrátila do Brna, kde nastoupila do angažmá v Divadle bratří Mrštíků (1962-1965). Mezitím se podruhé pokusila o přijímací zkoušky na JAMU, tentokrát sice uspěla, ale do školy nenastoupila, protože chtěla hrát divadlo; studia na JAMU pak dokončila až v roce 2000. V letech 1966-1971 hrála v libereckém Divadle F. X. Šaldy, následně spoluzakládala studiovou scénu Ypsilon, k jejímž oporám pak patřila plných osmnáct let (1972-1990). Po přesunu Ypsilonky z Liberce do Prahy se pak Durnová trvale usadila v hlavním městě. V roce 1991 načas odešla do Ústí nad Labem, kde hrála v Činoherním studiu, které pak v roce 1994 přesídlilo do Prahy a bylo sloučeno s pražským Rokokem. Od roku 1996 pak Marie Durnová hrála v Divadle ABC, po roce 2000 pak významným způsobem hostovala v Mladé Boleslavi. V divadle ztvárnila za desítky let řadu různorodých postav v širokém spektru žánrů. Po čtyřiceti letech se Marie Durnová v roce 2006 vrátila na rodnou Moravu a stala se členkou činohry Národního divadla v Brně.

Filmovou kariéru zahájila Durnová počátkem 60. let dívčími rolemi (ŽIVOT BEZ KYTARY, 1962), dlouholeté mimopražské angažmá jí však znemožnilo více se u filmu či televize prosadit. Její vedlejší role ze 70. a 80. let se tak dají spočítat na prstech jedné ruky. Výraznější příležitost dostala s postavou paní Plaché ve filmu POČETÍ MÉHO MLADŠÍHO BRATRA (1999). Působila také v rozhlase. V médiích někdy vystupovala pod vyvdaným jménem jako Marie Durnová-Hynková. Z manželství má dva syny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2014 Doktori (TV seriál)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2012 Spiknutie
2011 Vetřelci a lovci: Krutá nevěra (TV film)
Zlomok sekundy (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Dokonalý svět (TV seriál)
Král Richard III. (divadelní záznam)
2009 Gazdina roba (divadelní záznam)
Ocas ještěrky
Seance (studentský film)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Starý automobil (studentský film)
2006 Škodná (TV film)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
Koumáci (studentský film)
Místo nahoře (TV seriál)
2003 Město bez dechu (TV film)
2000 Početí mého mladšího bratra
1996 Venušin vrch (TV film)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
V den psa (studentský film)
1991 Nebe, peklo, ráj (TV film)
1990 Chybná diagnóza (TV film)
Nemocný bílý slon
Tichá bolest
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
1988 Iba deň
Naděje má hluboké dno (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Oslovská léta (TV film)
Rodáci (TV seriál)
Sedm hladových
1987 Citlivá místa
Proč?
1986 Bumerang (TV film)
Domek u lesa (TV film)
Krajina s nábytkem
Stopy ve skle (TV film)
1985 Do zubů a do srdíčka
Havárie v zámeckém parku (TV film)
Skalpel, prosím
1983 Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
Pánská jízda (TV film)
Radostné události (TV film)
1976 Den pro mou lásku
Michelangelo Buonarroti (divadelní záznam)
1972 Magnolia (TV film)
Příběh se starou lenoškou (TV film)
1971 Touha Sherlocka Holmese
1968 Bylo čtvrt a bude půl
1967 Pět holek na krku
1963 Ivana v útoku
1962 Černá dynastie
Zelené obzory
Život bez kytary
1961 Poslední bohém (studentský film)

Dokumentární

1992 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)

TV pořady

1994 Ruská ruleta (TV pořad)
1978 Ypsilonka se baví (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace