Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Epizoda druhé série kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasistická téma sa v krimi dá spracovať aj bez prehnaného pátosu, naviac s dobre padnúcimi narážkami, ktoré nemajú uraziť, ale triafajú klinec po hlavičke. Príbeh nie je nijak komplikovaný, dôraz filmu je v tímovej práci, len tých náhod mohlo byť trochu menej. Iróniou zaváňa, že protiextrémistickému oddeleniu šéfuje Landa. –––– Tak kolik je tam vlastně pokojů? Dva baráky po pěti patrech, v každém patře 30 pokojů...? – Hele, nech to bejt. –––– V třetině vražd figurují cizinci. A to nemluvím o těch našich menšinách. Tak nám ty naše drobné předsudky nech. My díky nim objasňujeme vraždy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! No, to je dost, že konečně Češi ukázali, že nejsou žádní zkurvení rasisti a nechali v rámci tohoto seriálu umřít také nějakou tu opičku. Nádherný a oku lahodící nacistická poprava. Přál bych si v nadcházejících epizodách co nejvíce Martina Hofmann, protože je naprosto skvělý. Vyšetření zločinu tentokrát neznamenalo nic extra složitého. Značná část epizody se soustředila na eskalující toxickou rivalitu mezi Pepíkem a Kozákem. Kozub byl ve vedlejší role nácka naprosto parádní a zcela věrohodný. [78 %] ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato epizoda nepolevuje v nastavené laťce. Opět tu máme kvalitní vyšetřování, nějaké to hašteření mezi kolegy a stupňující se napětí (překvapivě někdy až dost přes čáru aneb trochu smutná ukázka českého povyšování se nad ostatními členy kolektivu). Co mě ale donutilo napsat tento komentář byl především famózní herecký výkon vraha při výslechu. Něco tak dobře zahraného jsem v českém seriálu už dlouho neviděl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"My si ty dva černochy budeme muset pořádně proklepnout. Možná zjistíme, že jeden z nich je členem ku-klux-klanu." Tak tu máme špetku rasismu a pátrání po tom, kdo nakrájel dva africké studenty. To samo o sobě žádná velká zábava není, ale "zadržení" plk. Landy při šetření v terénu kvůli nezaplaceným alimentům bylo dokonalé. Ještě lepší byl mjr. Korejs, který je snad ještě větší svině než jsem doufal. Začínám mu fandit. Jenom přitom trošku zapadlo to důležité upozornění, že na diskotékách se chodí na záchod až ve chvíli, kdy je dopito, aby to pití někdo "nedochutil". Není to sice žádná novinka, ale opakování je prý matka moudrosti, tak to určitě nezaškodí. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol všeho hnusu, ale božsky zahranej. Kozub teda fakt umí a Korejs je na uškrcení. To by mohl být další díl v sérii ;-) Chápu, že ve většině týmů musí být šéf totální ultra kokot, protože potom je dílo opravdu jako ze života. A k tomu ještě PRESSTITUT Železný, který tomu nasadil uměleckou korunu. Za toho blba hvězda dolů. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Vyšetřovatelé od začátku popírají, že by mohlo jít o vraždu s rasovým podtextem, argumentují tím, že oba účastnici jsou černoši. Jenže definice rasismus má daleko širší význam: „Za rasismus se považuje diskriminace na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti  k osobě nebo skupině osob.“ (sator)
  • Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil. Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. dostal podmíněný trest. (sator)
  • V různých epizodách se vyskytuje logo fiktivního pivovaru Staročeský kohout, vytvořené pravděpodobně pro účely seriálu. V této epizodě v čase 19:15 můžeme vidět z hlavního záběru na výčepu logo právě tohoto pivovaru, z vedlejšího záběru zpoza zad barmanky jsou zhasnuté reklamy skutečných pivovarů (Gambrinus a Kingswood). (jeffLebowski)

Reklama

Reklama