Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl v televizi už jako dítě a ve svých 45 letech zjišťuji, že si z toho minimálně ty hlavní headliny pamatuji do dneška. Tak silně to na mě zapůsobilo, tak hluboko se mi to zarylo do paměti, tak důležité to pro mě bylo. A dost možná mě to i spoluutvářelo - jeden hodinu a půl trvající dokument. O existenci mimozemských civilizací absolutně nepochybuji a klidně by za tím mohly být (mimo jiné) i Vzpomínky na budoucnost. Před těmi 47 lety to musela být ohromná šupa. A jistě byla, Däniken byl skutečná hvězda. Zaslouženě. Stal se jí díky svému originálnímu nazírání světa a díky své schopnosti čelit a vzdorovat dehonestujícím odsudkům své osoby. Pokud by mi někdy někdo znalý problematiky napsal, z kolika procent už byly Vzpomínky na budoucnost vědecky vyvráceny, budu velmi rád. Předpokládám, že se těmito záležitostmi seriózní věda zaobírala, i když měli její představitelé zpočátku jistě pocit, že jich to není hodno. Já v tuto chvíli nevím, ale věřím. Jenom nechápu, že si teď Bohové dávají tak na čas. Mohli by se ukázat a nedělat s tím takový cavyky. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Milá připomínka dob, kdy jsem hltával fantaskní dílka Ludvíka Součka, jehož příběhy byly podobně manipulativní, ale ještě o kousek zábavnější. Jinak má tento "dokument" švih, nedá divákovi vydechnout (a zamyslet se), vláčí ho po celé planetě a bombarduje ho jednoznačně (dez)interpretovanými fakty. Jako svérázné sci-fi, plné krásných obrazů, si nepochybně zaslouží aspoň tři silné hvězdičky. A teď se honem podívat, kde jsem zastrčil Runu rider, Cestu slepých ptáků či Tajemství jantarové komnaty... ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Volná prezentace neuvěřitelných pozůstatků a záhad ze starých civilizací křížem krážem planetou, s náznaky všemožných zábavných šíleností typu návštěvníci z kosmu, atomový výbuch v Gomoře, elektrická Archa úmluvy, kamenní obři na vzdálených ostrovech, neskutečná stavební síla tisíce let před Kristem a několik dalších... Dokument je příjemně retro, úsměvný a ač sci-fi scénáře beru hodně s rezervou (baví mě je ale poslouchat), i tak vzbouzí obdiv k éře lidstva, které rádi vnímáme za zaostalé, přičemž ho následovala dlouhá doba temna, dodnes žasneme a nechápeme jeho výdobytky. A ve světě, kde dává všechno nudně smysl, máme díky němu skvělý neznámý :) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je zrovna na tomhle tak kontroverzního, když všechno, co tam je, je v podstatě pravda. Ještě mě nebičujte, neříkám že všechno. Já sice věřím v UFO, ale myslím, že zrovna Däniken to s tou svojí vírou lehce přehání. Ale pokud jde o pyramidy (nejen v Gíze), tak s mimozemskou prací nadšeně souhlasím a neskrývám to... Naopak zase, pokud jde napříkald o sochy Moai, tak v tom bych mimozemšťany neviděl (což dokázal i Pavel Pavel), ale na tom dokumentu se mi nejvíc líbí právě to, jak hledá co nejvíc důkazů o tom, že za všechny ty stavby můžou návštěvníci z jiných světů (což je například i případ obrazů a maleb, tam je to neesporné) a pak nám to předhodit jako jediný přijtelný závěr. Jinak je to moc pěkně natočené, procestujeme celý svět a všechny významné historické památky a divy světa a i informační hodnota je veliká (i pro normální lidi, kteří se i z dokumentu tohoto typu dozví spoustu informací o tom, kde zrovna proletěla vesmírná loď). Já jako fanatik do všeho nevysvětlitelného přesně z této oblasti jsem z dokumentu nadšen, ale přece jen to na plný počet není a co si budeme nalhávat, i ten prastarý eurokimácký Brno dabing je dost špatný, takže zhruba ale tak jak pode mnou říká Radyo. A teď mě omluvte, jsem na výletě s mimozemšťany a čekám na Poselství bohů. 86%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Von Dänikanovi sa musí nechať, že dokázal opantať svoje publikum kvázi odborným výkladom starovekých mayských a všakovakých indiánskych kresieb, predmetov a stavieb. Veď je predsa nad slnko jasnejšie, že nikto iný, ako mimozemšťania, za tým stáť nemôžu. Ja som kedysi tento dokument tiež celkom žral (musel som ho pozerať s mamou), ale neveril som mu ani v rannej mladosti. Asi mal tú demagógiu viac prepracovať. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama