Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct a nedají... Business je prostě business. Kosatky jsou nevypočitatelná zvířata, ale můžeme se jim vůbec divit, když žijí v zajetí v naprosto odlišném prostředí než na které jsou zvyklá? Je to podobné jako u zvířat v zoo, ale tam se jim aspoň snaží udělat dobré podmínky pro život, pro kosatky to prostě nejde, a proto je tohle jejich zajetí opravdový extrém. Když k nim pak navíc ještě lidi lezou do nádrží a snaží se z toho vytřískat, co nejvíc peněz, tak ať se pak nediví, že se něco takového může stát. A navíc se to opakuje a opakuje. Silný a smutný dokument. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument o tvorech, od kterých bychom se rozhodně měli učit my lidé, nikoli naopak. Věřím, že by nás taková kosatka naučila mnohem významnějším věcem, než učíme my je, tedy cirkusová čísla a mávání ploutví. To mi přijde, mimo jiné, jako hrubé plýtvání potenciálem těchto tvorů, soudě dle toho, co jsem si tak různě přečetl, či dověděl třeba i z tohoto dokumentu. Obecně rozhodně nejsem fanouškem věznění zvířat pro účely zábavy, např. aby si táta s mámou a třemi znuděnými ratolestmi mohli o víkendu někam zajet udělat selfíčko. Úplně mě fascinovaly rozhovory se samotnými cvičiteli, kteří kosatky samozřejmě z hloubi srdce milují, ale přitom se sami podílejí na jejich systematickém týrání. To, v mých očích, rozhodně smrdělo těžkým pokrytectvím. Pokud s něčím nesouhlasím a hnusí se mi to, tak je prvním krokem ke změně, který má možnost udělat úplně každý, přestat páchat to, s čím nesouhlasím. Nikoli pokračovat, v domnění, že kosatce ty ryby budou chutnat více, když jí je budu házet já a přehlížet pravou podstatu jejího utrpení. Na výpovědích těchto spolupachatelů je dokument bohužel vybudován, ba dokonce je více o nich, než o samotných kosatkách. A pokud se zrovna nechystáte stát cvičitelem kosatky, tak tento přístup pravděpodobně rovněž neuvítáte. Celkově je tento dokument poměrně chaotický. Skáče se od čertů k ďáblovi a poté zpět k čertům. Nemá logickou stavbu a nejsem si jistý, zda tvůrci tvořili dokument vůbec s nějakým jasně stanoveným cílem. Přijde mi, že minimálně 98 % úspěchu tohoto dokumentu je skryto ve vhodném výběru tématu. Zpracování dost těžce vázne, což je škoda. Moje poměrně nízké hodnocení tedy rozhodně není z důvodu, že bych byl milovníkem velrybí polévky či majitelem velrybího aquaparku, jen pohrdám zpracováním. Dokument se více zaměřuje na nejrůznější maličkosti kolem, místo aby se zaměřil na jádro celého problému. Navíc se mi také hnusily ty pseudo dojemné rozhovory s největšími přáteli kosatek - ctihodnými cvičiteli. To působilo vyloženě jako reklama na přátelství a dobro. Poté všechny hrozně překvapilo, když taková kosatka, čas od času, svého nejlepšího kamaráda trošku přitopila, či ochutnala. Zajímavé téma, pokulhávající zpracování. Dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele FFilipCZ. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Smutné, že film, který je už skoro 2 roky starý, zde má nějakých 723 hodnocení, zatímco Avengers, kteří sotva teď vešli do kin, mají 5399 hodnocení. Jinak dokument velmi důležitý, na zamyšlení, není to sice tak drsný jak Zátoka, ale i tohle ukazuje, že lidem tam nahoře jde jen o prachy a ti dole, kteří se snaží všechny chyby shora alespoň zmírňovat, jde nakonec o samotný život. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se zakázal SeaWorld napříč celým světem, jenže to by musel být mnohem větší mediální tlak. Bohužel média stojí většinou na té špatné straně a potom nezbývá než poodkrýt pokličku právě dokumenty jako je tento...90% ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Blackfish je emotivní příběh o vztahu / nevztahu člověka a kosatky, o oddělení něčeho co má zůstat navždy spolu. Většinu pravdy o nehodě z roku 2010 již známe, pomineme-li extrémně najivní jedince, ale i tak se zde objevilo mnoho odpovědí. Obzvláště zarážející je bezcitnost vedení sea worldů. Myslel jsem si, že se jedná o lidi, kteří to dělají z lásky ke zvířatům a s dobrým úmyslem. O to je smutnější, že umírají lidé, kteří kosatky milují. >>> Dostat podobné příběhy do kina, rozplakat a motivovat lidi a podpořit akceschopnost každého jedince. Bylo by skvělé, kdyby jsme se vydali tímto směrem. Kéž by! 8.5/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Z nahlédnutí do života kosatek v zajetí se jedné udělalo dosti nevolno, po dokoukání to ve mně postupně doznívá a po pravdě i hodně vře, krutost lidí je zarážející.. Jedná se o zdařile zpracovaný dokument, ve kterém zazní spousta pocitově nepříjemných informací.. Každopádně zajímavé, strhující a velice smutné.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Colin Trevorrow, který stojí za oběma snímky Jurského světa uvedl, že dokumentární film tento dokumentární film měl velký vliv na jeho filmy. Chování zajatého Indominus Rex bylo založeno na chování Tilikuma v zajetí. (freelex)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama