Reklama

Reklama

Michael Kohlhaas

  • Francie Michael Kohlhaas (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

16. století. Michael Kohihaas, obchodník s koňmi, vede šťastný rodinný život. Když tento bezúhonný muž na vlastní kůži okusí nespravedlnost, dá dohromady armádu, aby očistil své jméno a znovu nastolil pořádek. V 16. století pomalu končí feudalismus a Evropa se ocitá na pomyslně tenké hranici mezi starým a novým světem. Vážený obchodník s koňmi Michael Kohihaas je milující otec a mírumilovný občan. Alespoň do té doby, než na vlastní kůži okusí bezpráví bohatého lorda, který ho okrade o koně, čímž odstartuje řetězec nezvratných událostí. Kohihaas přišel o živobytí a víru v právo, a tak se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (133)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že znám Kleistovu předlohu, místy bych se v ději asi ztrácel, především díky svéráznému střihu a minimu dialogů, které by nepřipravenému divákovy vysvětlily kdo, co, proč a proti komu. Změny oproti literárnímu předobrazu (přenesení děje z pomezí Saska a Branibor někam do pyrenejského podhůří, záměna synů za dceru nebo nahrazení Luthera jakýmsi anonymním pastorem) se ukázaly jako nepodstatné a celek nakonec působí podobně stroze jako kniha, jejíž poselství - nelidskost společenských institucí a zároveň mravní relativitu individuální vzpoury proti nim, problematičnost fanatického přesvědčení o své pravdě a obětování všeho a všech abstraktním principům spravedlnosti - tlumočí snímek zdařile a beze zbytku. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já tam byla a v tom je síla tohoto historického dramatu, že mě okamžitě vtáhlo do šestnáctého století, ani jsem okem nemrkla. Já slyšela bzukot much, ržání a dusot koní, každý vzdech, vichr, zkrátka tak vymazlená zvukařina včetně úžasného hudebního doprovodu mě dostala do kolen a byly momenty, kdy jsem doslova tajila dech. Mads hrál tak skvostně, až jsem měla husinu po těle a za sebe můžu říct, že to byl snad jeden z jeho nejlepších výkonů poslední doby, kde byla snad jedinou černou tečkou trochu slabší příběhová linie. Nechtějte znát moje pocity, protože v tomhle případě to prostě nejde, to si musí každý vyzkoušet sám na sobě. Emotivní, atmosféricky temná lahůdka do posledního puntíku a že je Michael Kohlhaas u recenzentů poměrně v nelibosti mě vůbec nezajímá. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dějinách existuje nepřeberné množství dechberoucích příběhů. Kolhasův příběh by klidně mohl být jeden z nich, to by si ale rejža nesměl umanout, že z toho udělá intelektuální masturbaci. Takže dlouhé záběry, pokud možno beze slov, děj který vydá na 15 minut roztažený na hodinu a půl, a zcela nevěrohodné postavy, které svým chováním a uvažováním nemají v 16. století co dělat. Víc už říkat netřeba, vypnul jsem vysílen po devadesáti minutách, kdy jsem zcela ztratil chuť do života a pointa filmu mi zůstala naprosto lhostejná. 45% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nejednoznačné, realistické, vyprávěné spíše skrz samostatně stojící obrazy než propojený příběh, ve kterém každá následující scéna navazuje na tu předchozí. Očekávala jsem větší emocionální rezonanci, nicméně za Lavantova výborného Martina Luthera a Mikkelsenův pohled v závěru musím přihodit hvězdičku navíc. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se podíval jedné noci, kdy jsem nemohl usnout. Stává se mi to, když se nemohu zbavit myšlenek na něco, co mě rozčiluje. Tentokrát šlo o to, že moje žena - cizinka cosi nemohla vyřídit na úřadě, protože úřednice jí do cesty postavila zcela nezákonnou a nesmyslnou závoru. Mám bohatou právní praxi s těmito případy, a u soudu jsem proti státu POKAŽDÉ vyhrál. Ale až u soudu, často až na odvolání, a jen málo klientů bylo ochotno čekat na spravedlnost tak dlouho. --- A hleďme, nic netuše jsem sáhl po filmu, který řeší totéž, jenže v kulisách 16. století. A ukazuje se, že tenkrát byla vrchnost stejně arogantní, tupá a necitelná, jako je dnes. Něco je však přece jiné. Kdybych dnes vzal spravedlnost do svých rukou a té blbé babě rozbil hubu, vrchnost by se mnou zametla bez dlouhých cavyků. V tomto příběhu ze starých časů se spravedlnost nakonec přece dala do pohybu a odměřila všem s příkladnou precizností. --- Dějiny jsou moje vášeň a hrozně nesnáším rozšířený pohled, že lidé dávných časů byli zabednění hrubiáni a my jsme vrchol osvícenosti. Tenhle film takto nehřeší, jeho postavy a příběh, ač fiktivní, jsou historicky velmi věrohodné. Navíc je to po všech stránkách provedeno na úrovni bez nadsázky umělecké. --- Pro mě fantastický zážitek. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Obchodník s koňmi Michael Kohlhaas (Mads Mikkelsen) je inspirován skutečnou postavou, a to Hansem Kohlhaasem, který vedl spor s německým šlechticem jménem Günter von Zaschwitz. Ve své době byl Hans Kohlhaas velmi hledaným a nebezpečným, protože na protest vůči nespravedlivému zabavení majetku oním šlechticem shromáždil jiné zločince a společně okrádali lidi, vypalovali domy a plenili vesnice i města. (ČSFD)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach po celom Francúzsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama