Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (286)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se divám na filmy z Holandska, vždy beru na vědomí, že je tam legální konzumace lehkých drog, když jsou ty Holandský filmy ještě ke všemu od Alexe van Warmerdama beru v potaz i to, že já a Alex jezdímě každej úplně jiným autobusem, přesto mě nikdy nepřestane fascinovat to co mně Alex serviruje. Dávno jsem vzdal pokusy o jeho filmech přemýšlet, prostě jen sedím, koukám a čekám co dalšího se stane a přemýšlím, jestli bych podobný filmy točil, kdybych si do mozku implantoval skleničku od přesnídavky, nebo chodil každý den čichat ke komínům Spolany Neratovice. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ evropské artové komedie, který mi sedí. Absurdní komickou polohou v lecčems připomené nedávné počiny nového řeckého filmu (především Špičák a Alpy), ale při bližším prozkoumání režisérovy filmografie je jasné, že si svůj osobitý styl udržuje už od počátku devadesátých let a nejde tedy o imitaci úspěšného modelu. I přes všudypřítomnou nadsázku a záměrné úlety ve vyprávění si Borgman udržuje znepokojivou působivost, i když podmanivá atmosféra plná otázek a šokujícího narušování očekávání k závěru viditelně slábne a film pouze setrvačně splní to, co už divák tuší. Škoda, že režisérova podvratnost nevydržela s dechem, ale i tak množství bitarních motivů a nečekaných žánrových příměsí stačí na samovolné podráždění bránice a poměrně otevřenou hru s dorážejícími hypotézami. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ TO ZAČALO!“… /// Fajnšmekři přes ,,home invasion“ dostali docela netradiční dáreček. Podivnost, plnou jinýho druhu teroru, kterej ale sere stejně. Nebo možná i víc, páč důvody jsou nejasný. Nepříjemnej příběh, ve kterým se lidi chovaj divně pod vlivem čehosi, pár věcem nerozumím a tak rozčileně mávám otevřeným vreckovým nožíkem, abych nakonec zjistil, že vlastně nevím, koho všeho bych měl říznout. V hlavě mi to šrotuje (co když to není jen takovej vobyčejnej sráč… co když…) spousta podivnejch myšlenek, třeba proč zrovna farář bral tu brokovnici. To jsou pozitiva. Jinak mě sere, že nechápu, myslím, že to mohlo bejt dějově hutnější a vůbec, já vlastně vůbec tyhle filmy, kde se ubližuje hodnejm lidem (a je tam vlastně někdo hodnej? … kecám…) nemusím. 2* nebo 3*? Když von vrahem zahradník nebejvá tak často! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že dát hlavu do kýble s maltou, je solidní nápad. 2.) Zničehonic se mi na zádech vobjevil křížek. (žádnej křižák…neser!) 3.) Thx za titule ,,sizok“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[SFF 2013, Sydney] Pulzujúci holandský thriller s nádychom nasty dark comedy a takisto nepredvídateľná hra s divákom šikovne využívajúca a pretvárajúca prvky home-invasion filmov. Tiež hladko splývavá chiméra, ktorá si z reality robí súkromný majetok a na jeho pozemku infikuje ony stratené duše svojími kliatbami. Nie, nejde o žiadnu ordinárnu fantasy v ktorej by permanentne strašili papundekloví démoni, tu máme čo dočinenia so zlom takmer neviditeľným, nepravdepodobným a diabolsky precíznym…presne to, čo najviac podceňujeme. Zrodilo sa teda niečo medzi figuratívnou vyšinutosťou "Kynodontas" a chladnokrvnou krutosťou "Funny Games USA", ale z toho niečoho Alex van Warmerdam vyhotovil samobytný svet v ktorom niet núdze o pravidelné výkyvy nálad, zmeny diváckej percepcie a pokúšanie ničím nezviazanej predstavivosti. "Borgman" je šťavnatým diskusným žrádlom ako stvoreným na horlivé debaty a to predovšetkým vďaka svojej dráždivej neurčitosti, podmanivej cynickosti a vôli ísť až za hranice zaužívaných očakávaní. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že o tomto filmu jsem nevěděl nic. Prostě mi byl puštěn a já nevěděl do čeho jdu. O to víc mě film bavil i zaujal. Nepříjemný, temný a občas i brutální thriller o bezdomovci, který se chce prej jen vykoupat. Nevýhodou snímku je, že i po skončení, vyvolává více otázek než odpovědí, ale to nic nemění na tom, že se jedna o výborný kousek, který v některých částech i slušně pobaví. Co by jste udělali Vy? Nechali by jste cizího člověka u sebe vykoupat? Pokud ano, neváhejte film zkouknout a připravit se na možné následky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama