Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (123)

zette 

všechny recenze uživatele

Komorni filmy mam rad, Docasny domov tohle splnuje. Herecke vykony, v cele s Brie Larson jsou vyborne a jsou nejnosnejsim pilirem celeho filmu. Proti nametu nic nemam, cele mi to prijde, ze od zacatku nataceni tvurci vsadili na festivalova predstaveni a pres city kalkuluji s uspechem, ktery se asi dostavil. Se scenarem si moc nepohrali, kazdy teenager ma jinou barvu kuze a jiny problem, stejne tak vychovatele... Nebyt zaveru a nezbytne americke vlajky, dam o hvezdicku vice. Film, ktery chce hodne sdelit, krome toho, ze poukaze na fakt, ze problemy ma i dospivajici spolecnost vsak nerekne temer nic. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

S ohledem na hodně vysoké hodnocení jsem asi čekal ještě trochu něco víc než jen hodně solidně natočený a zahraný indie film se vším, co k podobným filmům patří. Snaha o reálné pojetí, kvalitní herectví, lehce klaustrofobická kamera, zajímavý výběr hudby a bohužel místy i jistá utahanost. Na druhou stranu ale je Short Term 12 poměrně hodně realistická záležitost s nulovou dávkou amerického patosu a přesto film dokázal vyvolat dostatečně silné emoce. Za příběh o žraloku a chobotnici dávám čtvrtou hvězdu. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého si připadáte, že jste se stal jeho součástí...do tohohle ústavu pro problémové děti jsem otevřel dveře, vstoupil dovnitř a zjistil, že tam není žádný filmový štáb a že všechno co vidím, se skutečně děje. Tak by měl nejspíš vypadat nezávislý indie film s mizivým rozpočtem. A díky bohu za něj...natočený byl tak citlivě a dojemně, že jsem všechny ty problémy dětí vnímal tak, jako by trápily mě samotného. Obrovskou poklonu musím vyseknout mladým poradcům z ústavu Grace a Masonovi, jenž úžasně přirozeně zvládli svoje role, za které bych je nejraději tlačil do nominací na Oscara, ale třeba jim bude stačit jako satisfakce těch 21 festivalových vítězství, které si s filmem můžou vychutnávat:-) .....velmi těžké rozhodování mezi čtyřmi či pěti hvězdičkami. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// 99 % postav bylo sice jeden špatnej moment od toho, aby hromadně páchali sebevraždy, ale ve výsledku je to pořád hrozně příjemnej film, který neurazí, ale vlastně nikdy úplně nesemele. Což je na jednu stranu škoda, na druhou tady ale máte tak sympatickej a příjemnej cast, že vám to bude popravdě jedno. Brie Larson opět skvělá, silných 7/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Laťka je zatím nasazená hodně vysoko - 86 % a vzhledem k faktu, že takových filmů s podobně citlivou tématikou je opravdu hodně, tak kéž to není krátkodobé. Docela zamrazí při pomyšlení, že takových míst kde byl Marcus, Heyden a jim podobných mladých človíčků s velkou černou dírou v srdci stále příbývá. Je velmi náročné vcítit se do pocitů mladých lidí, kteří sebou nesou tak těžká traumata, jak jsem mohla vidět a už vůbec ne jakým způsobem takovým zraněným duším podat pomocnou ruku, tak jak to uměla i Grace. Ta od prvního momentu plně upoutala mou pozornost a já jsem zjistila, že bych se strašně ráda ponořila do její mysli tak, jak po tom toužil asi i Mason. Ale pokud někdo neprožije něco podobného jako ona, tak to snad ani není plně možné. Ne vždycky všechno skončí tak jako v tomhle případě, když se střetla minulost s přítomností v podobě Heyden. Za sebe jen napíšu, že jsem nedávno viděla film Manic, který byl ještě o dost syrovější a možná i o chlup uvěřitelnější, ale to nic nemění na faktu, že jsem tu bezmoc a současně i hněv vůči těm, kteří za tím stojí necítila úplně stejnou. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Snímek je vítěz diváků na filmovém festivalu SXSW za rok 2013 v kategorii celovečerní hraný film. (filmsim)
  • Brie Larson řekla při castingu režisérovi Crettonovi, že se po přečtení scénáře přihlásila do dobrovolnického programu pro pomoc znevýhodněným dětem, aby se do role pořádně vžila. Ten byl jejím rozhodnutím nadšen a až mnohem později se dozvěděl, že Larson skutečnost trochu přibarvila, protože byla všemi organizacemi, kam přihlášku poslala, odmítnuta. (novoten)

Reklama

Reklama