Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Neskrývám zklamání, které přichází v podobě Ranhojiče. Doufal jsem ve svěží a zajímavý film o průkopnickém prosazování lékařských postupů ve středověku, ale dostal jsem jen naivní a vcelku pitomou pohádku, ve které ani moc o lékařské řemeslo nešlo. Ben Kingsley si sice udržel svou tvář, ale celkově se zase propůjčil něčemu nedotaženému. Když tedy přežijete tu nekonečnou stopáž, debilní úsměv hlavního hrdiny, který mu z xichtu nevymaže ani morová rána a nesympaticky vyhlížející Emmu Rigby, která zřejmě posvačila cihlu a ta se jí vzpříčila v ústech, bez toho, aniž byste se museli 100x dívat na hodinky nebo jste několikrát usnuli, nezbývá než poblahopřát. Na druhou stranu jsem potěšen, že se Němci pokusili o nějaký ten velkofilm, ač se tedy nezdařil. Je vidět, že filmy s větším rozpočtem netočí jen Hollywood. To ovšem platí i v otázce zbytečných filmů, které stojí za to vidět pouze jednou.. jestli vůbec. 50% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já vím, že by se kniha neměla srovnávat s filmem, ale jak to mám asi udělat? Kniha je, stejně jako ostatní Gordonovy romány, úchvatným čtením, které se prakticky nedá pustit z ruky. Tenhle film opustím kdykoliv a kdekoliv. A možná by mě ani příliš nemrzelo, kdybych ho nedokoukala. Výprava asi nebyla levná, ale pokud nebyl levný ani Tom Payne, pak bylo jeho obsazení do hlavní role ještě větší chybou. A ta škaredá femme fatale se k němu jen hodila. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby Ranhojič nebyl z větší části jen dobře odvedenou prací počítačových grafiků, docela by se mi to líbilo. V příběhu, kterému se nedá věřit, hraje vizuální a akustická složka podstatnou roli a když je všechno příliš umělé, začne to nudit. Čekal jsem masakr ve stylu Parfému, ale klišé a hloupých scenáristických můstků (vztah s holičem, poprava, návrat do hořící knihovny) je tu příliš. Pouštní část docela povedená, ale k Lawrencovi je to ještě hodně daleko. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)
  • Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. (Martyska)
  • Počas epidémie Rob (Tom Payne) navrhuje pitvu mŕtvoly, ale Ibn Sina (Ben Kingsley) to odmieta s tým, že islam pitvu zakazuje. Nie je to pravda. Hoci súčasný islam vníma lekárske pitvy ako problematickú záležitosť, väčšina súčasných odborníkov na islamské právo súhlasí s tým, že je prípustná s niekoľkými obmedzeniami a neexistuje jasný dôkaz, že stredovekí moslimovia boli v tomto odlišní. Túto prax podporilo množstvo stredovekých islamských medicínskych odborníkov. Je teda nepravdepodobné, že by Ibn Sina odmietol pitvať telo uprostred lekárskej krízy, ak by to ponúkalo nádej na potenciálnu liečbu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama