Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (234)

Rover 

všechny recenze uživatele

Je mi to vlastně líto, ale lépe hodnotit nemohu. Podivně zkratkovitě vystavěný film s nepřesvědčivým jednáním postav ztrácí zejména (ale za to kardinálně) směšně hraným přízvukem všech, v originálním příběhu polsky mluvících, postav. Řada scén je proto hlavně k smíchu než k čemukoliv jinému. Chastain sice dokázala hezky vykreslit fragilní Antoninu Zabinski, ale musela se natolik soustředit na polský přízvuk, že si toho skoro ani nevšimneme. Tohle je jednoznačně chyba režie, a to mě to více mrzí, jelikož Niki Caro fandím už od Pána velryb. Povedené jsou lokace a technická stránka filmu, i ty digitální efekty nevypadají až tak blbě. Hudba je průměrná, ale poměrně dobře využívaná jako doprovod bez vlivu na děj. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ani tušenia som nemala o tom, čo sa odohralo počas druhej svetovej vojny vo varšavskej ZOO. Klobúk dole pred silou a odvahou oboch manželov. Podobné príbehy ma skoro vždy dokážu dojať a dostať sa mi pod kožu. Tentokrát to bohužiaľ neplatí. Celé mi to prišlo veľmi čitateľné, chýbala mi lepšia atmosféra a viac emócií. Výprava je ale úžasná. 3,5* ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o zaujímavú a málo známu epizódu holokaustu, aj keď v tomto filme skutočné hrôzy holokaustu nie sú priamo zobrazované, ale len naznačované. Dojímavý príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý napísal sám život, Americká spisovateľka Diane Ackermanová v románe The Zookeeper´s Wife, ktorý tvorí podstatu tohto filmu sa opierala o rôzne zdroje, Antóniinej denníky, spomienky, listy ale aj spomienky syna Ryszarda a dcéry Terezy. Ide o dojímavý príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý napísal sám život, zobrazuje život Poliakov v tomto období na oboch stranách barikády. Na jednej sú zbedačení židia vo varšavskom gete a na druhej záchrancovia, ktorí strkali každodenne svoje hlavy do slučiek nenávidených nacistov, manželia Zabinski. A týchto druhých nebolo málo, len z Poľska bolo za svoje úsilie pri záchrane Židov ocenených a zapísaných na pamätníku holokaustu Yad Vasem 6704 obyvateľov Poľska (najviac zo všetkých krajín). Manželia Zabinski majú na starosti Varšavskú zoologickú záhradu, po vypuknutí vojny vzácne zvieratá boli presunuté do Nemecka a ostatné pozabíjané. A tak prázdne klietky a priestory slúžili, ako úkryty pre židov z geta. Celkom v rokoch 1939 až 1944 využilo tieto priestory asi 300 Židov a poľských podzemných bojovníkov. Samotný Ján Zabinski bol aktívnym členom poľskej podzemnej armády a zúčastnil sa Varšavského povstania v auguste a septembri 1944. Po jeho potlačení bol zadržaný a prevezený do nemeckého koncentračného tábora, jeho manželka aj naďalej pokračovala v načatej práci v starostlivosti o Židov, ktorí ostali v troskách Varšavy. Film, sám o sebe, ako skutočná udalosť bol veľmi náročný na stvárnenie, ale sa javí ako historický úplne presný. Ide o príbeh dôsledne prepracovaný a systematický zdokumentovaný a skutočne zobrazuje život Poliakov v 2. svetovej vojne veľmi reálne. Tento film ja radím medzi najlepší novodobý film o holokauste. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Snaha o co největší procítěnost a přívětivost na jedné straně, a na té druhé, ukrutnost režimu a války to vše film dobře popisuje. Je příjemné vidět na velkém plátně již v hojnějším počtu lokace z naší republiky. Herecky bych čecháčky taky pochválil, ani ta jejich angličtina, které jsem se celkem bál nebyla vůbec, ale vůbec zlá. Bohužel, filmu chybí hlubší dějový oblouk, který by mě vytrhl ze sedačky a lomcoval semnou. Zbytečně děj hopsá z jednoho roku na druhý a nic pořádně nerozebere do hloubky, proto nemohu dát plné hodnocení. Jinak, ale doporučuji. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Človek nevie ako má tento film brať. Či ako smiešny historický dokument o zverstvách ktoré sa páchali na chudákoch židoch, alebo ako dokumentárny film o zvieratkách z produkcie National Geographic. Čakal som väčšiu akciu, namiesto toho som dostal len pomalý, vlečúci sa dej, bez štipky adrenalínu. Nechápem mnohé komentáre tu prítomných idiotov o tom, že si ani neuvedomovali aké zverstvá robili nacisti počas druhej svetovej vojny. Ja som vlastne zabudol že čo je vo filme, tak to je hneď aj pravda. Zabudol som že Nemci znásilňovali malé židovské dievčatká a strieľali zvieratká. Fuj, nacisti hnusní. Je to len ďalšia nechutná propaganda a nebyť vždy skvelej a oskarovej Jessici Chastain, tak by som to ofľusal odpadom. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Současná Varšavská zoo otevřela 11. 3. 1928, nicméně její kořeny lze dosledovat již do 17. století, kdy zde byli soukromé zvěřince. (BadCat)
  • Všechna zvířata, která vidíte ve filmu, jsou skutečná. (BadCat)
  • Film je založeno na skutečném příběhu dle deníku Antoniny Zabinské. (BadCat)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama