Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (64)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten obsahový komentář je hloupý, protože nepochopil smysl filmu, zřejmě ho psal mladší člověk, který sám žije "v přepychu věcí", místo aby se snažil žit v "přepychu ducha"... A o tom je tenhle film především. O vzájemném nepochopení dvou generací, které mají úplně jiné žebříčky hodnot. Která je ta lepší? Jsem už taky stár, a tak jsem vlastně taky skončil žít v roce 1989 a v něm jsem zakonzervován. Mnohé technické vymoženosti jsem sice zvládl, ale jen v základu, z přemíry tlačítek a ikonek jsem taky zmaten. Příhoda s kávou, to jsem celý já. I pro mě je káva turek a nic jiného a ty ostatní názvy jsem slyšel, ale nic si pod nimi představují a nejsem schopen si jejich názvy zapamatovat. A zubím kartáčkem na baterky bych si taky neuměl zuby vyčistit... Má nám být proto vysmíváno? Já jsem sice na práci levý jako ten stařečkův syn, ale jinak - nemáme právo se vysmívat i my mladé generaci, jak ji zkazila moderní technika, jak jí poničila citový život. Vidím to vedle sebe dnes a denně a jsem z toho zničen stejně jako ten stařeček, který se nakonec rád vrací na rodnou hroudu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do rokovania s Rusmi... ehm, teda Sovietmi, to bola výborná komédia. Pasáže, kde si postavy vyříkavali čo, kto, kedy a prečo, ma už až tak nebavili. Niektoré vtipy boli skvelé, iné (on porovnáva Ford Escort s prasaťom), asi pochopia iba Fíni. Dome bol skvelým režisérom teen drám a potom sa posonul ku dramédiám o nevšedných starostiach obyčajných Fínov, ktoré sa mi zdajú priemerné. Škoda. Veril som, že raz bude svetoznámy, to sa už asi nestane. Ale ja ho budem aj naďalej s láskou volať krstným menom. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať, že jedna z nosných tém snímku je spoločná s ďalším vynikajúcim severským klenotom - En man som heter Ove (2015). Mám na mysli hlavne vnímanie dnešného uponáhľaného moderného sveta očami staršieho človeka. A podobne ako v En man heter Ove, aj tu sa mnohé situácie v tomto smere nezaobídu bez jemného humoru, no pritom v pozadí cítiť príjemnú smutnú nostalgiu za dobou dávno minulou a kus zdravého sedliackeho rozumu. Rozdiel medzi oboma snímkami je ten, že zatiaľ čo En man... bol viac osobnejší, dramatickejší a emotívne bohatší, tak Mrzout je zase viac filozofickejší a načaté témy rozoberá do väčšej hĺbky. Naozaj radosť počúvať, tie niektoré Mrzoutove myšlienky vážne stáli za to, určite aspoň za úsmev - napr. ...za mojich mladých čias keď bolo niekomu zima tak si dal ešte jedny ponožky alebo išiel na bežky... Podobných "múdrostí" je tu neúrekom. Je to skrátka brilantne vyvážená hĺbavejšia drámička s humorom, veľmi príjemné severské prekvapenie. 85/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové mají dar mezi skandinávskými bratry. Psát nekompromisní, cynický komedie, které v sobě mají naprosto parádní humor a ještě kupu pravdy. Mrzout je přesně takový případ a musím říct, že hudba Hilmara Örn Hilmarssona tomu ještě přidala na jedinečnosti a vytvořila tak opravdu skvělý film, u kterého bych možná nanejvejš ubral pár scén, aby nebyl tak dlouhý. Jinak ale skvělý film. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

do filmu nasypali tvůrci spoustu moudra.A ano každý zanecháme na této zemi svou stopu která vede odněkud někam a někdy i zpátky..V akci s kácením stromu jsem čekala že to dopadne jinak ale on si tu větev pod sebou neufikl :-)))).Vynikající výkony herců a to dětí.I ten červený ford,který mimochodem vynikl v tom modrošedém prostředí,měl svoji klíčovou roli.Záběr,kdy je zakousnutý do stromu a má jakoby naštvaný výraz ,to bylo fakt dobré!íDobrá režie.. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)
  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama