Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gaal Dornicková opustí Synnax, protože ji Hari Seldon, nejlepší matematik v celé galaxii, pozval na Trantor. (Apple TV+)

Recenze (38)

meda2016 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technické možnosti, které nechápeme a neznámé vynálezy. Hezky udělaná grafika. Moc a  lidská povaha, kterou chápeme. Různorodost vývoje galaktického impéria. A celkem logická Asimovova myšlenka, ochrana rozptýlením/decentralizací nejcennější komodity lidstva, znalostí. Proměna genderu a ras mne netlačí, StarTrek vyšlapal cestu a ještěři to nejsou. Věrnost předloze je ve filozofii a rétorice, trochu nudě a mizivému vtipu. ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asimov se v hrobe obraci... Z muzskych postav jsou zenske. Mame najednou 3 cisare. Seldon najednou neni nejvetsim matematikem v galaxii, ale nejakym provincnim profesor... Gaal Dornick je zenou z planety obydlenou sektou. WTF... Chapu, ze udelat ze Zakladny(spravny preklad Foundation) serial je tezkym oriskem, ale snaha predelat postavy je proste k smichu. Nemluve o terorismu, ktery v knize nebyl a sousednich kralovstvich Terminu ktere Asimov predstavil az dale... 40%. ()

Reklama

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele

Nenadchlo. Nepodařilo se udělat ten správný dojem. Není to vizuálně ani dějově tak poutavé, přičemž předloha poskytuje návod. Namísto toho, aby se zde řešila politika a Hariho teorie, se tenhle díl příliš motá kolem citů nezajímavý (blbě zahraný) holky, která zastupuje postavu, jež je v předloze zcela někým jiným. Nezdá se mi, že by scénář psali lidi, co ví, jak s látkou pracovat, přitom ten nosnej rámec je skvělej. Měl jsem pochybnosti, jen jeden trailer působil totiž dobře, ale teď už tomu nevěřím. Zdá se, že je brzo hodnotit seriál, kterej má být vlajkovou lodí Apple+ (i proto to má lepší CGI než je asi na seriál zvykem - úroveň Witchera), ale zvěstuji tomu neúspěch. Měli to dát schopnějším lidem, který se budou více držet toho, co Asimovu předlohu činí být skvělou, a nebudou upravovat látku k vlastní škodě. Nic se mi na tom nelíbilo. ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě než jsem si pustil první díl, oprostil jsem se od toho, že bych ihned hodnotil a srovnával s knižní předlohou. Asimov, Herbert, Heinlein, S. Card, Niven, Simmons. To jsou taková jména, že se jakýkoli pokus hodit jejich díla na filmová plátna musí setkat s neúspěchem. Takže se pokouším seriálovou Nadaci vnímat aniž bych neustále pokukoval po originálech v mé knihovně a jímala mě hrůza. Seriál mě zaujal již při úvodní znělce, skvělá hudba a vizuál je naprosto perfektní. Navíc i herci prozatím vědí co hrají. Císař ve třech verzích jen podtrhuje kvalitní casting. Možná budu jeden z mála, který bude hodnotit tak vysoko. Ale prozatím se za toto hodnocení ani trochu nestydím. za mě 5* a 86% ()

VesVes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kromě psychohistorie Hari Seldona je tam všechno blbě. Taková škoda. Nechápu, proč se autoři série nemohou držet víc předloze, je to přeci napsáno za ně. A když už přiznávají, že je to inspirováno Asimovou Nadací, pak by mohli změnit i název seriálu. S dalšími díly uvidím, zda tomu přidám/vezmu další hvězdu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • V knihách Seldon (Jared Harris) nikdy nejde na Terminus. Ve skutečnosti jde o kritický bod zápletky – nejde tam nikdo, kdo má nějaké znalosti o psychohistorii. (mikki089)
  • Ke konci epizody se Brother Day (Lee Pace) krátce objeví bez trička a je vidět, že nemá pupík. Jelikož je klonem, tak se nenarodil s pupeční šňůrou. (mikki089)

Reklama

Reklama