Reklama

Reklama

X+Y

  • Velká Británie X Plus Y (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nathan (Asa Butterfield) je matematický génius. Jenže jeho genialita mu brání v normálním životě. Má neustále problémy s okolím. Zejména je pořád v rozporu se svou matkou. Pod vedením nekonvenčního, anarchisticky vyhlížejícího učitele se přihlásí na Matematickou olympiádu, kde má soutěžit za Velkou Británii. Jenže jen cesta na soutěž mu přinese spoustu problémů k řešení. (Terva)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (92)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Matematika a všetci tí matematickí géniovia vo filmoch ma odjakživa fascinujú. Ja som nerozumela jedinému zadaniu a nepomohla by mi ani kalkulačka. Myslím si ale, že film mal naviac. Zdalo sa mi, že pláva len po povrchu a všetko tam išlo veľmi hladko. Mňa osobne zaujal príbeh učiteľa, ktorý bol len načatý a nedokončený. Herci hrali ale dobre a dobre sa na to aj pozeralo. A Martinova muzika geniálna. 3,5* ()

DeathTheKid 

všechny recenze uživatele

Použiji-li stejně dementní přirovnání mně hodné, řeknu, že vidím svět takto: "Rfowso ds kewion-fs, ikw i aisfjk!". A autisté takto: "159i+9y51,18! - (741*24x)/log0,33 = 1010100110011". Pointou je, že je zajímají jen čísla a písmena jsou pro ně stejnou záhadou jako pro mě konec Interstellaru. Tímto zdravím všechen funclub ISu. Film je natočený přesně tak, jak byste čekali. Hlavní postava a zbytek jeho grupy, jimž nerozumí ani google překladač, jeho mamka ošklivá jako pondělí (řekl bych, že bylo nutné odstranit možný sexuální element, já osobně měl krev pouze v hlavě), kripl učitel jako jakýsi mentor, vedoucí skupiny Velké Británie, jehož příjemnost by vyhnalo na max pouze kružítko v jeho palici a samozřejmě mladá žena v rozpuku, jako prvek proměny našeho hrdiny. Předvídatelné drama, někoho urazí, někoho ne, tečka. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Na počty geniální, ale společensky až zaostalý "skoroautista" se kvalifikuje do britského týmu matematických olympioniků a v kroužku podobně postižených vrstevníků ostýchavě poznává pocity, které nedokáže popsat sebesložitějšími vzorečky. Skvěle zachycené (a atraktivně natočené) břímě vyloučeného života (nejenom něho samotného, ale i jeho rodiny - matky) s velikým nadáním (= darem i prokletím) se bohužel v závěru zjednoduší do slaďoučké teen romantiky, navádějící hlavní postavu do bezpečné zóny konformních, uvědomělých citů. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Spoustu názvů filmu, dá alespoň nějakou představu o čem film bude. X+Y mě fakt moc neřekl, jelikož to mohlo o spoustě věcí. Anglický název A Brilliant Young Mind mě připomínal zas Čistou duši. A kupodivu k Čisté duši to má celkem blízko. Pokud jste někdy viděly nějaký film, kde je hlavní postava autista, tak asi budete představu jaký je film. To jsem si myslel z počátku. Film mě vyvedl z mého omylu. Tak nějak, Vám bude jasné jak to skončí, ale na tom tak nějak nezáleží, jelikož si užijete film, kvůli postavám. Morgan Matthews odvedl dobrou práci. Krásně dokázal využít změnu prostředí, flashbacky, postavy a celkovou atmosféru vyděděnce. Samozřejmě, že mohl místy přitvrdit, ale i tak dost oceňuji jak způsobem film funguje. Asa Butterfield už si podobnou roli zahrál a tady se mu opravdu daří hrát někoho, kdo je úplně někde jinde co se týče vnímání reality. Jo Yang neznám, ale z Butterfield se dost dobře doplňovali. Eddie Marsan svojí postavu zahrál dost dobře a odvedl poctivou práci. Sally Hawkins je tady výborná, z její výkonu sála tolik patřičných emocích, že je radost na to koukat. Rafe Spall je pro mě největší překvapení filmu, jelikož je to z mého pohledu naprosto nejvděčnější postava a má krásný vývoj od začátku do konce. Film má spoustu zajímavých a hezkých scén, hlavně co se týče dialogů. Velmi se povedly flashbacky, chození po městě a poznávání cizí kultury, nehoda nebo samotný konec. X+Y je takový příjemný feel-good film, který ničím nepřekvapí, ale nelze o něm říci, že je to průměrná komedie. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jistá podobnost s Čistou duší se nezapře, ale přesto je film dostatečně rozdílný a hlavní postava řeší trochu jiné problémy. Příběh vtáhne, emoce jsou takové čisté a velmi dobře zahrané, k tomu líbivá hudba i vizuál. V závěru však trochu předvídatelné a naivní. Navíc, dějová linka s učitelem mi přišla trochu nedořečená, což je jednoznačně škoda. Jeho postava by si rozhodně zasloužila rozvést. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Anglii převážně v Sheffieldu a dále na Tchaj-wanu. (Terva)
  • Film byl převážně psán na motivy života matematika Daniela Lightwinga. (AAnubis)

Reklama

Reklama