Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obrázky jsou rozhodně krásné, ale nějak se nezbavím dojmu, že hudbu si to zasloužilo lepší. Na druhou stranu zde posloucháme hlavně hmyz, takže pro hudbu ani moc prostoru nezůstalo. Rozhodně doporučuji být při sledování maximální svěží. Jinak hrozí celkem silné nebezpečí usnutí. Zase kde jinde uvidíte souloužit berušky a další hmyz. Po chvíli se vše solidně okouká. Slabé 3*. ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

O tom, kteráže země je nekorunovaným králem tvorby přírodopisných dokumentů, nemůže být sporu. Mikrokosmos je ojedinělý a fascinující dokument, umocněný faktem, že je natáčen v luzích a hájích. Tedy světech, které běžně míjíme bez povšimnutí, nebo při bedlivější návštěvě nahlédneme klíčovou dírkou od "obřího" společenství. Málokdo však měl tu možnost spatřit na vlastní oči zakuklující se larvu vosy či líhnoucího se otakárka fenyklového. Ano, značná část prostoru v dokumentu je věnována různým vývojovým stádiím motýlů, mé nejoblíbenější fauně, o to bedlivěji jsem hltal každý snímek. Hudební doprovod je komorní a dokumentem provází spíše originální zvuky přírody. Jedním vsunutým komentářem mě autoři překvapili, jako by si sami nebyli jistí, zda-li by dokument měli obohatit mluveným slovem či nikoliv. Nabízí se tak srovnání s neméně skvělým třídílným dokumentem Svět hmyzu, který je pojat více populistickou formou a zaměřen na hříčky přírody. Mikrokosmos je však zvláštní i škálou svého zaměření, ač se snímky tváří být pořízeny z jednoho místa. Vsunutá "apokaliptická bouře" mě přinutila přemýšlet o dešti ve zcela jiné dimenzi. A který záběr byl nejzajímavější? Určitě ten zachycující obřího bažanta decimujícího mravenčí kolonii, snad musel být ochočený nebo vycpaný, že se tvůrcům podařilo zachytit ho i z podhledu. ║30.8.2009║ ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Obdiv k tomu, že se povedlo takové záběry pořídit, že v takovém množství, takhle vynalézavě a přitom nevtíravě je ozvučit (francouzští ruchaři by za všechno to broučí a stonožčí dupání, šmátrání po papírmaši ve vosím hnízdě, sesýpání písku v mraveništích atd. atp. zasloužili metál) a pospojovat do celku, který díky naznačeným mikropříběhům a využití přirozených přírodních cyklů má hlavu a patu, ač nemá děj, tedy všechen ten obdiv by na pět hvězdiček nestačíl; ta pátá je za to, že to celé dohromady za vydatného přispění citlivě zvolené muziky dovede dospělého přivést zpátky k pocitům, které měl jako dítě, když ležel na louce a čučel do trávy, do lesa nebo do nebe. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Mikrokosmos se ve své době stal fenoménem, vzbudil značnou pozornost a nadšené ohlasy. Přívlastek dokumentární není nejvýstižnější zařazení. Jde o fascinující vizuální show a exhibicionismus v dokumentaristickém formátu. Povstal v dobré víře a důmyslná popularizace vědy našla tuze atraktivní cestu. Staví se na mikropovídkách a životně důležitých meznících. Život v syrové podobě nejpřirozenějšího spádu je díky technické vyspělosti přeměněn v jedno z nejúchvatnějších obrazových představeních. Díky zápalu a citu jsou obraz, dynamika akce a význam událostí bezprostřední a uhrančivě dokazují svojí dokonalost. Možná laciné, ale také působivé a účinné. Přinese myšlenky a osvěžující závan, jen vrozený odpor ze zástupců hmyzí říše nevyléčí a štítivost zůstane. Mikrokosmos byl chytrým tahem, sklidil zasloužený aplaus a exhibicionismus nahého světa kouzlí divadelní dramata i frašky. ()

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry z jedné "prosté" louky se spoustou kvalitních němých herců.Dokument téměř bez komentáře.Zpočátku na mě Mikrokosmos působil,jako by se tvůrci snažili o něco až příliš artového,ale asi po deseti minutkách mě přesvědčili o hravosti celého filmu.Navzdory své krátké stopáži přesto chvílemi nudil.Chtěl bych snad jen vypíchnout záběry na hovnivála,skvělou scénou se šneky podbarvenou Coulaisovou hudbou,zakuklení a vykuklení vosy či co to bylo a pár kratičkých patálií s hmyzem na vodě...jinak mi to nepřišlo ani nijak přínosné,zábavné a ani umělecké.Tvůrcům závidím jejich trpělivost,které jistě musí mít přehršel.PS:Nakonec jsem udělil hvězdy 4...v bluray to musí být ještě o dvě tykadla lepší. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • 15let výzkumu, 2roky příprav, 3roky natáčení a 80km filmu. (formelin)
  • Pro dokument byla s pomocí tabletu a počítače speciálně vyvinuta kamera na dálkové ovládání. (mr.filo)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama