Reklama

Reklama

Nepřítel třídy

(festivalový název)
  • Slovinsko Razredni sovraznik (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V tomto působivém slovinském debutu Roka Bičeka skupina teenagerů obviní svého nového učitele němčiny z toho, že kvůli jeho vysokým nárokům spáchala jejich spolužačka sebevraždu. Na gymnáziu se rozhoří neuhasitelná bitva různých názorů a postojů a každý střet mezi třídou a učitelem hrozí přerůst v násilnosti. Režisér podmanivě střídá stavy napětí a úzkosti z výbušné situace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé drama ze školního prostředí. Bez nějakých krvavých scén, nebo srdceryvných okamžiků. Na pozadí jedné tragédie se rozehrává konflikt mezi žáky a učitelem, který nakonec musí řešit vedení školy. Velmi autentické, s výborně udělaným koncem. V podání Igora parádní herecký výkon, což lze určitě říct i o studentském osazenstvu, jehož znalost němčiny byla pro mě až ohromující. Jen jsem musel chtě, nechtě s nostalgií zavzpomínal na některé naše učitele. Jak jsme je neměli rádi a jak jsme byli tak naivní a hloupí. Ale na to si musí přijít každý sám. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vy Slovinci buď zabíjate iných alebo seba samých. Prečo žiť? A je tak sebecké sa zabiť? Samovražda je od nepamäti citlivou otázkou. Tento film to chytil za pačesy, hoci jednoznačné odpovede, ak nejaké vôbec sú, nedáva. Zato nastavuje zrkadlo danej situácii tak verne, až ma napadlo, že možno existuje jeden národ, ktorý je mi predsa len mentálne bližší ako Češi. Sú to Slovinci. IFF BA 2013 ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nový němčinář nahradil těhotnou předchůdkyni, nesnaží se být oblíbený, ale chce studenty naučit němčinu i chování. Sebevražda jedné spolužačky ovšem zakrátko obrátí skoro celou třídu proti němu. Od jistého momentu je prakticky nemožné, aby se situace pokojně urovnala. Pár bizarních momentů na odlehčení je opravdu podle skutečných událostí (vážně byl ve třídě šprt, který chtěl psát písemku, na kterou se připravil apod.). Vynikající Igor Samobor v debutu, který stojí za to vidět! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MĚLI JSTE ŠANCI DOSPĚT DÍKY TRAGÉDII, KTERÁ VÁS POTKALA. NYNÍ OPOUŠTÍTE TUTO ŠKOLU A NEVÍTE, ZDA JSTE SE ROZHODLI SPRÁVNĚ. NIKDY TO NEZJISTÍTE, PROTOŽE JSTE NEVĚŘILI SOBĚ A ČLOVĚKU VE VÁS…“ /// Jsou mladí, těkavý, neposlušní… a teď maj novýho učitele. Profesor Župan je jinej než jejich sluníčková paní učitelka. Mění styl výuky, chce od nich, aby přemýšleli o sobě, o životě. Třídu zasáhne smrt spolužačky. Rozjíždí se psychologický drama, který je přehlídkou frustrací. Nejvíc těch ze sebe samých, na který můžeme svádět nasranost na systém, na učitele (na politiky…). Sledujeme vývoj charakterů a stává se z toho sonda do nitra školskýho systému, ale hlavně do nitra člověka, která mě přinutí přemýšlet i o slovech jako je demokracie. Přitom šlo o jedno: využít tragédie k dospění. Tenhle film je vám schopnej toho říct hodně o životě i o vás samotných. Když budete poslouchat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem sběratelem parádních esejí. 2.) Přemejšlel jsem, co by vzniklo zkřížením filmů Mezi zdmi, Oddělen a Náš vůdce. 3.) Thx za titule ,,hygienik“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Systém funguje. Pretože systém je matematicky chladný. Nemôžu ho zničiť ani horkokrvné prebúdzajúce sa hlavy revoltujúcej mládeže, cítiacej potrebu nespravodlivosť sveta na niekoho zvaliť. Takouto obeťou sa stáva nový profesor nemčiny, preferujúci nie zrovna hrejivý prístup k študentom. Povedzme si pravdu, nie je to veľký extrovert, je to suchár a keď je vtipný, tak je zároveň urážlivý. Viď naj hlášku filmu o el clasicu. Dokonca odmietne rande s najsexy kolegyňou a to už môže stratiť empatiu väčšiny mužského diváctva. Film o tom, že život nie je čiernobiely, že profesori si častokrát musia odskákať veľmi nepríjemné veci, že to možno v školstve nie je úplne ideálne, že nároky na dnešnú mládež sú privysoké a že človek svojimi vyhrotenými činmi ovplyvňuje svoje okolie viac, ako by chcel. Triedneho nepriateľa si kľudne zaraďte k takým perlám školského subžánru, akými sú napríklad Medzi stenami a Spoločnosť mŕtvych básnikov. No dobre, aj k Marečku, podejte mi pero. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Pouze pět protagonistů byli profesionální herci, ostatní byli učitelé a žáci různých škol. (Terva)
  • Film byl promítán na mnoha středních školách a součástí projekty byly speciální debaty o filmu a o vztazích, které panují v té které třídě. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Slovinsku na Severním Jadranu a interiéry se dotáčely v Novo Meste. (Terva)

Reklama

Reklama