Reklama

Reklama

Zkurvená generace

  • USA The Doom Generation (více)
Trailer

Dva problémoví teenageři se náhodou seznámí s tajemným, drsným tulákem. Trojice mladých lidí se pak vydává na bezcílný výlet napříč Amerikou, kde se zaplétá do krvavých a sexuálních incidentů s brutálními šílenci i pomstychtivými maniaky. Zatímco Amy Blueová je protivná dospívající dívka, která frčí na drogách, její přítel Jordan White je pasivní, zpomalený pozér, jenž s Amy odmítá spát, protože se děsí nákazy AIDS (přestože oba tvrdí, že ještě nikdy s nikým nic neměli). Jednoho dne se nesourodý pár náhodou seznámí s okouzlujícím, ale záhadným mladíkem Xavierem Redem, který má zvláštní "úchylku": zabíjí lidi. Xavier (nebo taky X, jak ho kvůli své vadě řeči oslovuje Jordan), se projeví jako nebezpečný společník, na kterém je však cosi podivně přitažlivého a jeho pouhá přítomnost vyvolává otázky loajality a sexuální identity. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Glowski odpad!

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem tvrdil, že sledování Tarantinových filmů nemůže mít na nikoho špatný vliv. Gregg Araki mě vyvedl z omylu.__________Na základě parodické (?) televizní reportáže, která proběhne asi dvacátou minutou filmu, jsem se domníval, že to bude o tom, jak „zlá“ konzervativní/heteronormativní společnost nechápe hodnoty mladé liberální generace… kterou nicméně zastupují tři charakterově ploší, veskrze nesympatičtí vrazi-pozéři (opravdu děsuplná kombinace). Takže má jít pravděpodobně o ironický škleb na způsob „nikdo nemá patent na pravdu“; ten si nicméně celou dobu uzurpuje režisér svou lacinou snahou šokovat, která z filmu čouhá jak sláma z bot (znásilnění figurkou Panny Marie za doprovodu americké hymny). Místy prosvítající lajdácká řešení (představení motivované postavy, která už se znovu do konce filmu neobjeví) dokazují, že mu sotva šlo o něco jiného, a výsledek jeho práce je tak ve své symbolice průhledný, patetický a trapný.__________Z většiny místních nostalgicky laděných komentářů ale vyplývá, že Zkurvená generace měla poměrně slušný kultovní potenciál a v devadesátkách (zvlášť v českém prostředí), představovala závan jiné, dříve neviděné kinematografie. Dnes zůstává vybledlou vzpomínkou na doby, kdy takové kulty mohly vznikat, a výživnější extrémní materiál nebyl dosažitelný několika klinutími na internetu. ()

LittleMonste 

všechny recenze uživatele

Velmi těžce stravitelný artistický film, který je plný vulgárních slov a sexu, nemá takřka děj, ale naopak si jede svým stylem a alternativní atmosféru mu nemůže nikdo upřít. To dokáži ocenit (s odstupem času víc a víc) a Amy v podání Rose McGowan se zařadila na seznam kultovních postav. "Life is lonely, boring and dumb...the world sucks" (75%). ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zatím zdaleka nejlepší Araki. Když to porovnám například s nedávno viděným Tajuplným vlakem, tak Jarmusch najednou působí ještě víc suše a nudně než jindy. Zkurvená generace je opravdu neskutečně zábavná a stylová. Bavily mě ty absurdní detaily jako 6,66 dolaru při každém placení nebo různé střihové hříčky, stejně jako specifická mluva všech tří hlavních postav. U jiných Arakiho filmů mi vadila ta odtrženost od reality ve formě mimozemských sil jiných nesmyslů, tohle bylo samozřejmě odtržené taky, ale trochu jiným způsobem. Navíc se tady režisér krotil s explicitními homosexuálními scénami, takže je to v pohodě sledovatelné i pro "neorientovaného" diváka. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Už po druhém Arakiho viděném homofilmu přišlo jako blesk z nebe zjištění, že jeho filmy mi lezou prdelí. Ano, prdelí, protože jsou to SRAČKY o HOVNECH. Mě nepohoršuje DP (pro děcka technika známa jako "sendvič") ani amputace nejrůznějších údů, ale absence něčeho jako příběh. Poselství ne, symbolika ne - když se něco 8x zopakuje tak už to není symbolika ale kreténství. Vykrádání Takových normálních zabijáků a zběsilosti v srdci ano. Omlouvám se za mimořádně vulgární komentář o ničem, ale kdo skoukl film, tomu nebude za těžko ho přečíst. Hodnoceno v kontextu se Zkurvenou nudou, kterou jsem viděl jako první. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Záleží na úhlu pohledu. Pro někoho odpad, pro někoho 5*. Já si překračování filmových tabu užil ... jednou za čas je potřeba vyprovokovat. Je to rajcovní a zábavné ( samozřejmě jak pro koho, někomu nepřijde zajímavé sledovat kluka, který si slízává z ruky svoje vlastní sperma, mně ano ) Takže co dodat? Snad jen, že se cítím jako křeček dusící se v zadku Richarda Gerea. A pro všechny znechucené - Tenhle film nenabízel nic jiného, než co oznamuje název. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • V jedné z úvodních scén filmu jsou hrdinové sedící v autě napadeni gangem tří rabijátů. Jedná se o legendární kanadskou kapelu Skinny Puppy. Jeden ze členů skupiny cEvin Key si během natáčení této scény zlomil ruku. (J.Connor)

Reklama

Reklama