foto

Rose McGowan

  • nar. 5.9.1973 (43 let)
    Florencie, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rose... osoba mnoha tváří

Rose McGowan - její tvář asi nejvíce diváků poznává ze seriálu Čarodějky. Ale víme, že je také modelkou pro oblečení BeBe nebo že krásně zpívá, což se potvrdilo i v písničkách Marilyna Mansona, který v době, kdy spolu udržovali milostný poměr, obsazoval Rose do videoklipů a nechal ji zazpíval malou vokální část v songu Posthuman (album Machanical Animals)? Ve výčtu Roseiných hudebních úspěchů nesmíme zapomenout také na spoluautorství a pozdější nazpívání krátké části písně Superfabulous z alba Emotional Technology skupiny BT. Ovšem jejím asi největším hudebním počinem je napsání a nazpívání tracku Protection ke svému filmu STRANGE HEARTS.

Než však byla Rose slavná, a než se stala onou herečkou, modelkou a zpěvačkou musela vykonávat i obyčejná zaměstnání jako například servírka, asistentka v salónu krásy své tety a uvaděčka. Mezi nejznámější Roseiny role patří postava Denise ve filmu BIO-DÓM, Tatum Riley ve VŘÍSKOTU z roku 1996, Val Chick 3 v NOWHERE (hrála tu společně se Shannen Doherty), Gail Ann Thayer ve snímku VEZMI MĚ S SEBOU, Debbie v LÁSCE AŽ ZA HROB, Courtney Alice Shayne v ĎÁBELSKÉ HŘE, Sasha ve filmu HROMY A BLESKY, Moira v již zmiňovaném STRANGE HEARTS, Linda Borus v thrilleru MRTVÁ ZÓNA a samozřejmě Paige Matthews v ČARODĚJKÁCH.

Rose... občanka celého světa

Rose se narodila v Itálii (ve Florence) 5. 9. 1975 jako druhá nejstarší z pěti (+ má ještě dva nevlastní sourozence) dětí francouzské matce a irskému otci. Vyrůstala v italské pobožné komunitě a dětství strávila cestováním po Evropě. Do osmi let prý neřekla skoro ani slovo anglicky, ale v jejích deseti se už McGowanovi přestěhovali do Oregonu ve Spojených státech amerických, kde v Seattle studovala střední školu, ovšem již o patnácti letech opustila rodinu a začala se živit sama mnoha různorodými příležitostnými pracemi (viz první odstavec), předtím než odjela do Los Angeles žila krátkou dobu na ulici. V L.A. začala navštěvovat uměleckou školu. A právě tady ji objevil režisér Gregg Araki, který byl zaměstnán výběrem herců do rolí ve filmu "THE DOOM GENERATION" a Rose obsadil jako Amy Blue. Film byl dokončen v roce 1995 a zajistil Rose poměrně dobrou pozici na další budování herecké kariéry. Momentálně Rose žije právě Los Angeles.

Rose... čarodějka s velkým Č

Málokdo ví, že Rose není ta, co převzala roli po slavnější kolegyni Shannen Doherty, nebo co se (jako Paige s Prue) s Shannen nikdy nepotkala. Obě dvě si totiž zahrály spolu už před Čarodějkami. Ve snímku „NOWHERE“ z roku 1997, kde jim „asistoval“ také Ryan Phillipe. S Alyssou a Holly má také mnoho společného. Kromě „seriálových sester“ jsou si podobné i svými opravdovými rodinami. Rose se narodila v Itálii. Alyssin otec je Ital. To znamená, že obě dvě alespoň trchu italsky umí. Krom toho jsou obě z „míšeného“ manželství. Alyssa má matku Američanku a tátu tedy Itala, zatímco Rose má matku Francouzsku a otce Ira. S Holly je spojuje jiná skutečnost. Tentokrát obě neměly růžové mládí. Hollyina matka byla moc mladá, když se jí narodila dcera a potom - když byla Holly teenager, budovala si kariéru. Rose zase rodinu úplně opustila a musela žít na ulici Z těchto – a možná i spousty jiných důvodů, můžeme usoudit, že Rose McGowan se do role sestry Paige zkrátka hodí.

ROSE věčná rebelka a žena se srdcem na správném místě

Proč rebelka? Kromě toho, že má také tetování (Vargas girl) jako ostatní ženy v Charmed, má ochrannou známkou na svou oblíbenou krvavě červenou rtěnku. Na premiéře filmu Pravá blondýnka 2 řekla: „Jsem fanynkou růžové, fanynkou střevíčků a fanynkou podivných pejsků. Ten film je o mně.“ Krom toho, že (jak již bylo řečeno dříve) žila na ulici, byla rebelkou také v době, kdy měla milostný poměr s Marilynem Mansonem. Mansona stíhala policie a Rose se schovávala s ním. Také nemá zrovna vybroušenou slušnou mluvu, ale docela ráda se vyjadřuje vulgárněji „Víte, jak často muži řeknou Voníš jako růže (rose)? Tak často, jako já řeknu Vypadáš jako idiot.“

Další hereččinou zvláštností je její vkus na muže. Kromě Marilyna Mansona se scházela také s hercem Ryanem Phillipem, nynějším manželem Reese Witherspoon, která hrála právě onu Pravou blondýnku (viz výše). Není to zajímavé? Jejími dalšími známostmi byli například Ahmet Zappa, David Zinczenko, Kip Pardue, ovšem nejvíce v paměti je nám zapsaný sám Marilyn, který o Rose říká povětšině samé hezké věci. Miluje boty, svoji rtěnku, svůj náhrdelník, zahrady, svoje pejsky (bostonští teriéři Bug a Fester - pojmenován po strýci z Addamsovy rodiny) a sbírání památek po Marlene Dietrich.

Lucie "delaware" Kalousková

Herecká filmografie

2018 Vows and Rites
2017 Lower Bay
The Bell Jar
The Last Duane
2016 The Tell-Tale Heart
2014 Bylo, nebylo (TV seriál)
Cestička (S03E18)
Není lehké být zelená (S03E16)
2013 Bylo, nebylo (TV seriál)
Mlynářova dcera (S02E16)
Chosen (TV seriál)
2011 Barbar Conan
Boop
Pastorova žena (TV film)
Rosewood Lane
2010 Dead Awake
Machete
2008 Štvanec IRA
2007 Grindhouse: Auto zabiják
Grindhouse: Planeta Teror
2006 Černá Dahlia
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Elvisovy začátky (TV film)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 Jak ukrást Bess
Podivuhodná srdce
2001 Mrtvá zóna (TV film)
Opoparchant
2000 Hromy a blesky
The Last Stop
1999 Ďábelská hra
Sleeping Beauties
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
Devil in the Flesh
Přízraky
Southie
1997 Bruce Testones, Fashion Photographer (TV film)
Lewis, Clark a George
Seed
Vem mě s sebou
Zkurvená nuda
1996 Bio-Dome
Kiss & Tell
Vřískot
1995 Zkurvená generace
1992 California Man

Dokumentární

2013 Rose
2011 Scream: The Inside Story
2003 Intimate Portrait: Alyssa Milano (TV film)

TV pořady

2013 The Queen Latifah Show (TV pořad)
2010 VIP zprávy (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2002 The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Rose McGowan: RM486 (hudební videoklip)
2004 Lest We Forget: The Video Collection (hudební videoklip)
1999 God Is in the T.V. (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2015 The Pines
2014 Dawn

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(317)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace