Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

papadoce 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím. To, že spoznáte za štvrť taktu v dave (ne)talentovaných hudobníkov čierneho Petra, ktorý hrá podľa vás falošne vám nedáva právo byť arogantný kokot. A naopak to, že ste kardinálny arogantný kokot dáva komukoľvek právo rozbiť Vám hubu, vykopnúť zo školy, či spáchať na Vás atentát paličkou. Dobré hudobné drama, ale osobne ma Birdman oslovil viac, aj keď ho tunajšia väčšina odpísala. A áno J.K. Simmons si za úlohu kokota zaslúžil Oscara. Ťažko nedocenený herec dostal svoju šancu a využil ju. Gratulujem. Po pol roku a treťom pozretí mením svoje hodnotenie, pretože až po treťom pozretí som pochopil absolútnu kvalitu tohto snímku. Amen. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

65% vášeň, respektive motivaci, k tomu nechat se absolutně ponižovat nechápu. S hlavní postavou tedy nemohu soucítit ani ji litovat, či co vlastně? ()

JeanMarthan 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizní záležitost pevně stojící na hereckých výkonech, střihu, příběhu a především hudbě! Hudba to je samostatný element. Hudba je šaman, co tě převede do jiných sfér. Hudba konejší pokud ji posloucháš, ale hudba dokáže pekelně bolet, pokud ji děláš! A chceš-li být nejlepší, musíš daleko za práh bolesti a sebeobětování. Posledních asi patnáct minut filmu jsem prožil v transu a tělo se mi samovolně hýbalo do rytmu! Za to bych dal klidně šest hvězdiček! ()

Oudee33 

všechny recenze uživatele

Tady je vidět, že kolikrát vůbec nesejde na tématu, jelikož k jazzu mám vážně daleko... Ale stejně jako si snímek bere na paškál téma jak dostat z člověka to nejlepší, tak i sám jde příkladem, jede pěkně naplno a předvádí něco mimořádného. 80% ()

biergof 

všechny recenze uživatele

Miles Teller je možná nejlepší herec nové generace hollywoodu, dokáže zahrát šprta, drsňáka, maniaka i maminčina mazlíka. Whiplash je možná nejlepší film současnosti! Prostředí jazzu mohl vystřídat box, fotbal, matematická olympiáda...i tak by to fungovalo. Ten nejlepší chce toho nejlepšího a to něco stojí! Jen mě zamrzel soundtrack na vinylu, kde ponechali rozhovory a hudba je spíše na pozadí, více než je zdrávo. Nevadí. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Rychlejc to vážně zahrát nedovedeš, ty zmrde žiďácká? / Muzice se musí přinášet oběti, to je dokázáno životními osudy těch největších muzikantů. A být dobrým člověkem nejde ruku v ruce s tím být dobrým dirigentem. ()

dawnie 

všechny recenze uživatele

Šílenství, který prostupuje každou minutu Whiplashe, mě absolutně zhypnotizovalo. Plnej počet bez stínu zaváhání. Dopr... Teller vs. Simmons překonali moje nejdivočejší očekávání, pořád to pushovali dál a dál a dál a dál, až dali všemu ten pravej smysl. Fakt, bravissimo. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi hodnotí obtížně. Snaží se sdělit dvě protichůdné věci. Jak hrozně může člověka zničit touha po dokonalosti a obětuje jí vše, a naopak, že máte obětovat vše, abyste byli co nejlepší. Hlavní hrdina je zahrán dobře, pan dirigent je neskutečný kokot, a některým scénám s jeho buzerací upřímně až tak nevěřím (vyhození trombonisty). Sekvence s bubnováním jsou úúúúúúúúúúúúúžasné. Autonehoda naopak byla už trochu přes čáru. Závěrem si asi nejvíc odnesu poznatek, že bicí se taky dají ladit samotnými bubeníky, což jsem opravdu netušil. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Miles Teller nie je Zac Efron a ani ten záver nie je až taký ňu ňu ňu, ale inak to znesie tie najprísnejšie pravidlá žánru, v ktorom sú hlavnými hrdinami vždy tí najlepší z najlepších, teda tí, ktorí celý čas riešia jedinú životnú starosť, a to, ako sa z najlepších stanú najnajlepšími. Hájskúlmjúzikl pre všetkých, ktorí už nechodia na strednú školu. ()

nenet 

všechny recenze uživatele

Pokud nadějné umělecké talenty musí procházet podobným peklem, aby ze sebe dostaly maximum, tak má úcta. Samozřejmě, že film žene realitu do extrému, jenže zároveň je docela dobře možné, že to ve skutečném zákulisí vypadá dost podobně. Pouze nadání nestačí, to je jen začátek a zbytek už záleží na obrovské píli a odhodlání. No a jinak jsem asi na pět minut uvěřila tomu, že jazz je celkem zajímavá muzika :). ()

Terminer 

všechny recenze uživatele

Film, v němž každá složka sama o sobě neznamená nic, až jako celek jsou hodnotné. Skvělá hudba, úžasný J.K. Simmons a režijní styl Damiena Chazella, který mi přišel zajímavý i v La la Landu. Ano, tento film má i hluchá místa a Miles Teller mi není příliš sympatický, ale stále považuji Whiplash za hodně dobrý film. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto nečekaně úžasné hudební drama, které mě svou neustálou poutavostí (neustále se něco dělo), nenechalo ani jednou se nudit a ta hoďka a tři čtvrtě velmi rychle utekla. Co mě nejvíce uchvátilo, tak to byly herecké výkony ústřední dvojice. Milese Tellera jsem nikdy nepovažoval za moc dobrého herce, jenže momentálně mě u každé nové role víc a víc překvapuje a zde to platí také. Teď se ale dostávám k J.K. Simmonsovi, což je herec, kterého sice hodně znám, ale v moc filmech jsem ho zatím neviděl. Každopádně zde, ve Whiplashi naprosto exceluje. Není divu, že si za tento výkon odnesl Oscara, protože jeho výkon byl jednoduše fantastický a postava, kterou ztvárnil se mi taky velmi zalíbila, měla naprosto úžasné hlášky a obecně musím přiznat, že napsána byla skvěle. Tím se dostávám ke scénáristovi a režisérovi v jednom: Damienu Chazellovi. Ten i přes svůj stále nízký věk ukazuje své neocenitelné kvality a osobně bych mu přál po tomhle snímku Oscara. To se sice nesplnilo, ale díky jeho následujícímu snímku (La La Land), se nakonec toho zlatého plešouna dočkal. Ještě ve zkratce na závěr bych chtěl pochválit vizuální zpracování a samozřejmě hudbu, kolem které se tu vše točí a i když jazz není pro každého zrovna to pravé ořechové, tak tady to muselo sednout snad každému. Za mě tedy brilantně natočené a zahrané hudební drama, které mi okamžitě přirostlo k srdci a zaslouží si tak nejvyšší ohodnocení. ()

sigi2 

všechny recenze uživatele

Hodnotiť formálnu stránku by bolo ako mudrovať o dokonalosti malieb v sixtínskej kaplnke (od prvého záberu bolo zrejmé, že v tomto smere bude Whiplash vypiplaný do posledného detailu). Zvyšok? Herecký koncert pána Simmonsa. Dychberúci obraz toho, ako to dopadne, keď vôľa po víťazstve prevládne nad ráciom. Vyčerpávajúci zážitok, keď sa divák potí spolu s protagonistami, v mysli trieska do činel a čaká, kedy dostane kŕč do zápästia, paličky mu vypadnú z rúk a ... Dostane to, čomu kedysi u sira Fergusona hovorili "fén". Filmárina par excellence. ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

Nevím jak dlouho trvalo to fascinující sólo na konci. Ale přesně tak dlouho jsem téměř bez hnutí a bez mrkání seděl přibitej před televizí a čekal až skončí a já budu moct vyskočit a začít tleskat. Jazz není hudba pro sráče, to se ví... Simmons úplně perfektní, úplně tou rolí žije. Asi mě tenhle film nepoznamená, jako jiný hudební filmy, ale absolutně si mě získal ten přístup, jak dostat z někoho maximum. Není to dokonalej film, ale nic mi tu nevadilo. Celej film má takovou hezkou "jazzovou" atmosféru. Příjemný... 90% ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama