Reklama

Reklama

Fargo - Season 4

(série)
Trailer 1
USA, 2020, 9 h 48 min (Minutáž: 39–63 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada seriálu Fargo nás zavede do Kansas City ve středozápadní části USA. Loy Cannon (Chris Rock), který řídí afroamerickou zločinnou organizaci, uzavře dost labilní příměří s konkurenční italskou mafií a společně ovládají alternativní temnou ekonomiku zahrnující podvody, korupci a obchod s drogami. Aby oba bossové posílili vzájemné mírové soužití, vymění si navzájem svoje nejstarší syny. Ve smyslu dohody je Loy Cannon povinen vychovávat syna svého rivala, jako by byl jeho vlastní. Když ovšem šéfa kansaské mafie odvezou do nemocnice, aby se podrobil rutinní operaci, a brzy na to zemře, začne se odvíjet série nečekaných událostí. (AMC Czech)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (75)

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mafiánské tření fungovalo ve druhé sérii na výbornou, zkusit to s ním ještě jednou by nemusel být špatný nápad, jenže to by to celé muselo být jinak. S přidanou hodnotou rasismu bych vzhledem k době, ve které se děj odehrává, neměl problém, kdyby ovšem nebyla tolik na sílu tlačená, z toho jsem totiž Smutny. Postav je tu až příliš, těch skutečně zajímavých je však velmi málo a díky prostoru pro vypravěčku a její nezajímavou rodinu toho moc nepředvedou. A tak je jediným světlým momentem černobílá devítka, ve které má konečně větší prostor jeden ze zajímavých, Rabbi Milligan a jeho "syn", příjemný, za to dost očekávaný odkaz. Právě devítka má i několik velmi povedených záběrů kamery, které zbytek série překvapivě zase postrádá. A aby toho nebylo málo, i jedinou solidní přestřelku, což na tu kameru vlastně navazuje. I přes zmíněné mafiánské tření jsou přestřelky neuvěřitelně slabé, někdy třeba stačí, když se vše odehrává za zavřeními dveřmi. Ovšem ta očekávaná nádražní náročnou přípravou a místem dává vzpomenout na Neúplatné. Jenže u vzpomínky také zůstane, zavřené dveře v tom zase hrají svoji roli, tentokrát sledujeme Odisův boj s nimi. Přitom se jedná o finální konfrontaci silné dvojice Dick Wickware a Odis Weff, která tu samozřejmě je, ovšem jen ona. 50% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasizmus a film či seriál nemusí byť šťastná kombinácia. Voľba rozprávačky tiež nie je. Nevyzerá totiž, že má niečo spoločné s kriminálnym podtextom Farga, pre ktorý majú diváci tento seriál radi. Našťastie sa to rozprávaním minulosti mesta zmení a aj jej angažovanosť v príbehu sa dá chápať, ako člena rodiny kriminálnych živlov prostých ľudí. Neskôr je jej angažovanosť v príbehu veľmi slabá, až na jeden list a prsteň, čím sa vynára otázka, načo dávať tejto postave v sérii priestor. Postavy vyzerajú tupo buď správaním, menom alebo zhodou okolností. Z hercov potešia najviac Ben Whishaw, ktorý by to svojou charizmou aj vedel potiahnuť, no scenár mu toľko neprial a Jack Huston, ktorý síce neprekonáva postavu z Boardwalk Empire, ale tiež sa v jeho správaní objavuje psychická trauma (do 04e04 stále nevieme, akú traumu má, čo ho núti robiť to, čo robí). Salvatore Esposito hrá syna talianskej mafiánskej rodiny, ktorú zahrať vie, čo diváci znalí seriálu Gomorra dobre vedia. Sedí mu však viac v seriáli Gomorra, tu mu mimiku znetvorili parodickým pohybom očí. Timothy Olyphant tu jedáva mrkvu, lebo niekto asi niekde čítal, že vďaka mrkve si postavu dokáže divák zapamätať. Clive Owen bol skoro kvôli mrkve kultový, lebo jeho hrdina ňou zabíjal, ale Timothy Olyphant hrá len zajaca s alteregom králika v ľudskej koži. Chrisovi Rockovi úloha sedí, na mafiánskeho bossa (aspoň vo Fargu) dozrel, no jeho priezvisko Cannon a stále trochu komediálny prízvuk ho trochu zosmiešňujú. Akčné scény sa nevyrovnajú Vašim obľúbeným, je v nich totiž minimum akcie a nesprávna kamera na jej vyjadrenie. Tvorcovia pri akcii vsadili na zvyšovanie napätia alebo ponúkli komické scény namiesto samotnej akcie. Podobný problém majú aj dramatické scény v sérii a možno aj v seriáli. Séria sa totižto príliš venuje scénam, ktoré by šli výrazne skrátiť (akože kultové predslovy) a zanedbáva komplexnosť postáv, radšej ich ponúkne veľa, nech si z nich divák vyberie nejakú obľúbenú, no každej dá určitú komickosť, ktorá znova nepasuje ku ich dramatickej rovine. Jednoducho, nie každý musí mať nejakú úchylku, ako sa nám to tvorcovia snažia pretlačiť, lepšia cesta by bola vybrať si pár postáv, u ktorých ukážu všetko ich zázemie, či už súkromné, pracovné alebo pri komplikovanejších postavách obe. Séria sa tu zameriava skôr na to pracovné a tak sa postavám, ktoré hovoria o rodine a chcú sa kvôli nej mstiť, to veľmi nedá veriť. Čo bolo najhlúpejšie na sérii: stali sa veci, ktoré boli dejom seriálu tlačené cez neuveriteľné náhody (vďaka ktorým prežili dvaja černosi a 5 postáv zomrelo), tak jedna ku tisíc, že sa to stane a z týchto udalostí sme sa dočkali prirodzeného vývoja v záverečnej epizóde. Pre mňa najhoršia séria. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo je i ve své 4. sérii fakt dobrou filmařinou, na kterou je radost se dívat. Styl, ironie, hravost, kamera i celková výprava - všechno tak, jak to má být. Jen ten scénář prostě tentokrát příliš netáhne a ty opravdu dobré momenty (devátý díl) jsou spojené spíše s formální, než-li obsahovou stránkou. Celá série je co do scénáře rozvláčný build-up a čekání na něco, co vlastně ani pořádně nepřijde. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo se stal nečekaným oříškem. Počátek byl pro mě stejný jako každý jiný. Plný naděje a příslibu o budoucnosti. A poté se něco stalo. Něco zvláštního, co jsem napřímo u Farga snad nezažil. Přestalo mě to bavit. Jednoduše jsem se začal ztrácet v příběhu, ve vztazích mezi postavami a skončilo to takto. Seriál je opět dokoukaný a já ani nevím, jestli jsem ho viděl. Obecně vzato se zde nedělo nějak nic, co by chytilo a já bych mohl velice s nadšením pokračovat ve sledování. A to je konec. Nezbyde nic než vzpomínka na něco, co pro mě bylo zcela nezajímavé, ponechalo zvláštní vzpomínku na docela dobrého Chrise Rocka ve vážné roli. A tím to končilo. Pouze to a pranic víc. O to je to vtipnější, že finální díly byly pro diváky asi těžko zkousnutelné, což je vtip docela, jelikož já to měl už od třetího dílu. Velká škoda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,NA POČÁTKU TADY BYLI ŽIDÉ, KTEŘÍ VLÁDLI PODSVĚTÍ. PO NICH PŘIŠLI IROVÉ…“ /// Ucházející gangsterka. Ale ne FARGO. A nejen proto, že postavy nejsou to, co bejvávaly. Snad jen Oraetta Mayflower má něco do sebe. Noah Hawley si ukousl moc velkej žvanec! Že by se blížil soumrak série? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Ital. Jsem Ir. Jsem černej. Padouch nebo hrdina – my jsme jedna rodina! 2.) Budeme se učit o „Cosa Nostra“. /// Thx za titule „KevSpa, AllyB a Lucifrid“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • Epizoda je plná odkazů na Čaroděje ze země Oz (1939). Odehrává se v Kansasu, odkud pochází hlavní hrdinka zmíněného filmu Dorotka (Judy Garland). Objevuje se v ní i tornádo, které Dorotku odnese do země Oz, a jednu z postav tu doprovází malý pes, stejně jako doprovázel Dorotku ve filmu. (awful)
  • Rodina majitele pohřební služby má příjmení českého původu – Smutny. (awful)
  • Vyšetřovatel Odis Weff (Jack Huston) má ve svém bytě naaranžované porcelánové figurky, tzv. Hummelky, jejichž krádežemi si přivydělával Saul Goodman (Bob Odenkirk) ve 4. sérii seriálu Volejte Saulovi (od r. 2015). (awful)

Reklama

Reklama