Reklama

Reklama

Olga

  • Slovensko Olga (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Nový celovečerní dokumentární film režiséra Miroslava Janka (Občan Havel, Čtyři dohody) není pouze popisným životopisem, ale osobním portrétem výjimečné osobnosti – první dámy Olgy Havlové. Osobitá žena, veřejnosti známá jako manželka Václava Havla a zakladatelka nadace Výbor dobré vůle, je zde představena ze své civilní stránky. Janek se tolik nesoustředí na oficiální biografická data, ale nechává promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (51)

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť vyjímečný dokument. Sestříhané scény které už více či méně známe. Olga mi nepřijde jako extra vyjímečná žena českých dějin. Z toho, že ráda chodila na houby a měla ráda přírodu si na zadek nesednu. Charitu navíc dělá každá manželka prezidenta. Hrdinku z ní nedělá ani úmrtí na rakovinu, když hulila jedno cigáro za druhym...Více jsem sledovala ve snímku atmosféru tehdejší doby na pozadí. Zasmála jsem se tak 3x. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Asi jsem opravdu moc mladá generace na tyhle témata :-) Olga Havlová byla pro mě velká neznámá, a tento dokument jsem shlédnul spíše z hlediska všeobecného přehledu a jako studijní materiál. Bohužel, téma mi nepřijde až tak zajímavé a pomalu, ale jistě mi začaly padat oční víčka, obdobně jako ve škole ;-) Je vidět zjevné nadšení ze strany režiséra, který musí být touto ženou zřejmě posedlí. Více-méně, nic proti ničemu, ale jo, stojí to za shlédnutí. Ale bojím se, že lidem, kteří se o ní zajímají nějak víc, tak jim toto nedá nic nového a gravitační síla bude na jejich oční víčka působit ještě více, nežli na ty má. ()

Reklama

Binne 

všechny recenze uživatele

Nebývale upřímná a pravdivá lidská bytost, která žila autenticky. Olga může být nesympatická, nenáviděná ale rozhodně si zaslouží absolutní respekt - ačkoli, ona proto, jaká byla nevynaložila žádné úsilí, prostě jiná být ani neuměla. Samotné zpracování dokumentu se mi líbilo, archivní záběry v kombinaci s rozhovory působily fakticky. Nemyslím, že je dobře vytvářet z lidí modly - a to nikdy. Ani Olga by neměla být idealizovaná jako někdo, kdo postrádá veškeré lidské chyby - obecně to nemám ráda na obdobných dokumentech, nicméně a protože je většina dokumentu tvořená archivními záběry, divák si udělá vlastní obrázek a v konečném závěru se "podtext" pana Janka ztratí. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Výjimečný život jedné výjimečné ženy, ženy, která žila život naplno, obdivuhodně jím procházela se všemi těžkostmi i radostmi, žena, jež byla oporou nejen Václavu Havlovi. Okouzlovala všechny kolem, budila úctu a respekt, slabostmi se netajila, naopak, smířila se s těmi svými i těch ostatních. Jen ten dokument se sám o sobě potlouká jaksi bezcílně, bezmyšlenkovitě se divákovi ztrácí a chvílemi není jasné, jestli vlastně vypráví o Olze, nebo o celé skupině lidí kolem. Divák se navíc nedozví o moc víc, než bez hlubších znalostí věděl už dávno... ()

black8 

všechny recenze uživatele

Olge Havlovej chýbala ješitnosť, ktorá je niekedy vďačnou vlastnosťou pokiaľ ide o kameru. A preto obraz o nej získavame skôr sprostredkovane. Zaiste bola výnimočnou ženou, ktorá však nepotrebovala, aby sa o nej veľa hovorilo. Ale my sme zvedaví/é. Neviem, či tento dokument našu zvedavosť nasýti, alebo ju prehĺbi, u mňa asi zvíťazil pocit, že viac sa jednoducho nedozviem. Aj takou ženou bola Olga. Tajomnou bez vedomej potreby tak pôsobiť. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Námět a scénář filmu vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. (VášaVF)
  • Snímek bude uveden na největším lidskoprávním filmovém festivalu Jeden svět nejen na projekcích v Praze, ale také v dalších vybraných městech na regionálních ozvěnách festivalu. (VášaVF)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama