Reklama

Reklama

Olga

  • Slovensko Olga (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, kamarádka, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrá hostitelka, vášnivá hráčka a houbařka, milovnice přírody, ostrá glosátorka, statečná a neúnavná disidentka, žena věcná, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Nový celovečerní dokumentární film režiséra Miroslava Janka (Občan Havel, Čtyři dohody) není pouze popisným životopisem, ale osobním portrétem výjimečné osobnosti – první dámy Olgy Havlové. Osobitá žena, veřejnosti známá jako manželka Václava Havla a zakladatelka nadace Výbor dobré vůle, je zde představena ze své civilní stránky. Janek se tolik nesoustředí na oficiální biografická data, ale nechává promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (51)

Binne 

všechny recenze uživatele

Nebývale upřímná a pravdivá lidská bytost, která žila autenticky. Olga může být nesympatická, nenáviděná ale rozhodně si zaslouží absolutní respekt - ačkoli, ona proto, jaká byla nevynaložila žádné úsilí, prostě jiná být ani neuměla. Samotné zpracování dokumentu se mi líbilo, archivní záběry v kombinaci s rozhovory působily fakticky. Nemyslím, že je dobře vytvářet z lidí modly - a to nikdy. Ani Olga by neměla být idealizovaná jako někdo, kdo postrádá veškeré lidské chyby - obecně to nemám ráda na obdobných dokumentech, nicméně a protože je většina dokumentu tvořená archivními záběry, divák si udělá vlastní obrázek a v konečném závěru se "podtext" pana Janka ztratí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vladimíre, na Olgu se ráno nesmí mluvit, jo, to vědí všichni.“ Tematicky mě film vcelku bavil, některé dochované archivní snímky byly docela dost zajímavé i úsměvné. Ovšem způsob poskládání dobových materiálů a vzpomínek blízkých mi přišel chaotický, nekoncepční. Některé rozhovory se hlavní hrdinkou ani tak moc nezabývaly. Osobně bych ocenil také více promluv s ní samotnou. A vadily mi zbytečně rušivé zvukové hrátky, které asi měly naznačit snahu o demonstraci režisérovy kreativity, ale já bych se tedy bez nich hravě obešel. Ve výsledku tak mám z dokumentu podobné dojmy jako z jiného Jankova počinu, Občana Havla (i když výtky nejsou totožné). Hodnocení dávám stejné, tedy 3*. ()

Reklama

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť vyjímečný dokument. Sestříhané scény které už více či méně známe. Olga mi nepřijde jako extra vyjímečná žena českých dějin. Z toho, že ráda chodila na houby a měla ráda přírodu si na zadek nesednu. Charitu navíc dělá každá manželka prezidenta. Hrdinku z ní nedělá ani úmrtí na rakovinu, když hulila jedno cigáro za druhym...Více jsem sledovala ve snímku atmosféru tehdejší doby na pozadí. Zasmála jsem se tak 3x. ()

montel odpad!

všechny recenze uživatele

Osobní portrét první dámy Olgy Havlové...Šel jsem do toho s tím, že se trochu poučím, získám větší přehled v politice a poznám lépe člověka, kterého náš bývalý prezident tolik miloval. Místo toho se mi dostala do rukou slátanina, kde se čtou dialogy starých spisů, osobních dopisů a mluví zde lidé, o kterých vůbec nevím kdo je kdo, chyběli různé popisky o jaký se jedná rok atd. Prostě absence všeho co by měl laik vědět. Pro mě absolutně nulová záležitost, na kterou jsem se dodíval pouze ze zvědavosti. 0% ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Jankův životopis Olgy Havlové konzervativně čerpá z rodinného archívu a přímých svědectví jejích přátel. Originálním prvkem filmu se stalo zapojení rozsáhlých materiálů StB, které ovšem někdy příliš rychle zabíjejí pointu, ke které by třeba divák sám dříve či později došel. Přesto bych rád ocenil jemné náznaky z mocenského pozadí a typický disidentský humor devadesátých let, který na plátně reprezentuje především dobrosrdečná osoba Václava Havla. Celkově se mi nejvíce líbilo, že se Miroslavu Jankovi podařilo zmapovat osobnost někdejší první dámy velmi metodicky a vyváženě. 8/10 [KVIFF 2014] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Snímek bude uveden na největším lidskoprávním filmovém festivalu Jeden svět nejen na projekcích v Praze, ale také v dalších vybraných městech na regionálních ozvěnách festivalu. (VášaVF)
  • Námět a scénář filmu vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. (VášaVF)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama