Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Velká Británie Happy Valley
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scénář:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrají:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (99)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další poctivé britské detektivní drama, které je po všech stránkách naprosto perfektní. Chytrý scénář, který nám servíruje strhující příběh, jenž šťastný ani náhodou není, navíc fantasticky pracuje s prvotřídně zahranými postavami. Šťastné údolí vám nedovolí se od něj odtrhnout, protože tohle je skutečně poctivé britské řemeslo a jako seriál tohoto žánru stojí opravdu hodně, hodně vysoko. První řada byla místy znepokojivě mrazivá, díl od dílu lepší (ta gradace je opravdu neskutečná) a absolutně strhující a ta druhá jí vůbec nedělá ostudu. Zručná režie, poctivá atmosféra, malé město (prakticky venkov) a psychologie vystavěná na jedničku. Sarah Lancashire a James Norton jsou naprosto neskuteční, zejména v tom sklepě. Je to docela otrava, ale Briti zase předvádějí bezchybné, poctivé drama, které slabší povahy vžene do solidní deprese - a ty silnější možná taky. Takhle vypadá kriminálka!!! 100%. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Šťastné údolí je míněno ironicky, jelikož štěstí je asi to poslední co ve filmu najdete. Detektivka to moc není, spíš sociologická sonda. Neveselý příběh o vyrovnávání se se ztrátou dcery, do toho únos dcery místního boháče. Místy jsem měl pocit, že by se u toho stihlo i žehlit, ale druhá půle se dost povedla, tak dávám 70% ()

Reklama

Pajky3

všechny recenze uživatele

1. série Happy Valley jsem registroval více méně od doby prvního úspěchu, ale nikdy jsem se k tomu nedostal. Až nyní po pár letech to vybrala přítelkyně jako jeden ze seriálů, co by chtěla vidět a ještě, že tak. Jak u britských sérií bývá dobrým zvykem, tak i Happy Valley se daří zaujmout na jedničku. Hlavní představitelka, Sarah Lancashire, je ve své roli skvělá a původní zápletka zní věrohodně. Líbí se mi nečekané zvraty (třetí epizodu jsem nečekal) a znázornění toho, že už je pozdě na to, aby se zúčastnění dostali ven z problémů. Vážně jsem zvědav na to, co přinese druhá série, protože tahle mě držela v napětí po celou dobu a rozhodně jsem si její sledování užil. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydarený britský krimi seriálik. So slušným hereckým podaním. Jeden by sa čudoval, čo v takom malom nie príliš ľudnatom údolí sa odohráva. Bývala detektívka v súčasnosti radová policajtka a jej osobné trauma bola jedna dejová línia, pozornosť, napätie a očakávanie bola tá druhá dejová línia a zmätky okolo únosu výkupného a činov miestnych gaunerov vrátane učtovníka (tiež výborne zahratého S. Pembertonom). U mňa veľmi slušná štvorka. Mno pozrel som aj druhú sériu a zvyšujem hodnotenie na päť hviezdičiek. Druhá séria bol moc fajnová okorenená o také zvláštne psychologično. Len divák aby sa dostal do deja a osôb musí vidieť aj prvú sériu. Odporúčam milovníkom krimi žánrov. Policajtka Catherina ako bývalá dedektívka, teraz ako radová policajtka v každom diely exceluje na "schová" cele pátracie dedektívne oddelenie do vracka. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Policejní seržantka Catherine Cawood se v poslední dekádě může srovnávat tak akorát se Sagou Norén, racionální inspektorkou ze švédského Malmö, která se s ničím moc nepárála a mnohé běžné společenské zvyklosti jí dělaly problém. V tom je ovšem životem otřískaná Catherine úplný opak. Na feťáky a násilníky z britských sídlišť je drsná, mezi nejbližšími a s oběťmi trestných činů ovšem citlivá a empatická. Její výborně napsaná postava si získává sympatie tím, že odmítá propadnout cynismu, ač tedy černohumorné hlášky solidně sype z rukávu. Sarah Lancashire ji hraje úsporně a naprosto věrohodně. Táhne jí na padesát, je rozvedená, bydlí se sestrou, bývalou alkoholičkou. Jedno dítě jí umřelo, s druhým to má komplikované, zároveň se stará o osmiletého vnuka. PRVNÍ SÉRIE se točí okolo únosu šéfovy dcery (naštvaný účetní holt chtěl přidat a neklaplo to), do kterého se zapojí i jistý Tommy Lee Royce, který podle Catherine zavinil dceřinu tragickou smrt. A který nakonec sehraje stěžejní roli ve všech třech sériích. Skvěle napsané a zahrané postavy, depresí nasáklé město v Yorkshiru, množství zápletek i postupně dávkujících indicií, vtahující atmosféra. Příliš vody mezi první a DRUHOU SÉRIÍ neproteklo. Vrací se staré známé tváře, spousta nových, tradičně zajímavých. Uvězněný Tommy je tu víceméně v roli manipulátora psychicky labilní přítelkyně. Hlavně se ale v západním Yorkshiru potuluje sériový vrah prostitutek s nákloností k rozbitým lahvím. A znovu je to místy jízlivá a značně depresivní sonda do opravdu nehezkých aspektů v mnoha případech neutěšené sociální realitě života. Před TŘETÍ SÉRIÍ nás sice čekala dlouhá tvůrčí pauza, ale kvalita zůstala. Catherine má před důchodem, vnukovy je šestnáct a k ústřednímu antagonistovi Tommymu má zatraceně blízko (James Norton dostal jednu z nejlépe napsaných záporných postav posledních let). I když je Catherine zase u řady stěžejních situací (náhodičky na druhou) a je před ostatními znovu o krok napřed, pořád je to výživná jízda. Těžké loučení. ()

Galerie (288)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama