Reklama

Reklama

Cizinka - Série 1

(série)
Trailer

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Skotské posvátné kameny přenesou armádní zdravotní sestru z druhé světové války zpátky o 200 let, a ta se tak octne rozpolcená mezi dvěma světy – a dvěma láskami. (Netflix)

Zajímavosti (25)

  • Jedinou červenou barvu, která se objevuje na kostýmech 1. série, lze zahlédnout na kabátech rudokabátníků. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Anglánka (2014) (epizoda) (S01E01)

  • Scéna pozorování tance druidů mezi kameny na Craigh na Dun byla natáčená celá ve tmě. Světlo vycházejícího slunce bylo vytvořeno pomocí velkého světla na jeřábu. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Anglánka (2014) (epizoda) (S01E01)

  • Ve scéně, kdy Claire (Caitriona Balfe) s Frankem (Tobias Menzies) v penzionu skáčou na posteli, původně měla skákat jen Claire. Tobias Menzies navrhl, že se k ní Frank přidá, čímž svojí postavu více „zlidštil“ a ukázal, že Frank není žádný staromódní suchar.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Anglánka (2014) (epizoda) (S01E01)

  • Úvodní scéna, odehrávající se v polní nemocnici na konci druhé světové válkym se v knize vůbec neobjevuje. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Na hradě Leoch (2014) (epizoda) (S01E02)

  • Scéna oblékání Claire (Caitriona Balfe) paní Fitzovou (Annette Badland) byla sestříhána na co nejkratší klip a v reálu trvala mnohem déle, takže si tvůrčí tým mohl dobře představit, jak dlouho trvalo v 18. století se obléct. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Na hradě Leoch (2014) (epizoda) (S01E02)

  • Gary Lewis, Graham McTavis, Sam Heughan a další skotští herci z klanu MacKenziů se před natáčením zúčastnili horalského výcvikového tábora, který muže sblížil a vytvořil jednotný tón prvních epizod. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Na hradě Leoch (2014) (epizoda) (S01E02)

  • Na konci epizody, když se Claire (Caitriona Balfe) dozvídá, že na hradě zůstane proti své vůli, Colum (Gary Lewis) ji nechává na místě a odchází po schodech pryč. Dougal (Graham McTavish) čeká na vrcholu schodů, oba stojí ve dveřích, a pak Dougal za Columem velmi důsledně zavře dveře. Tato posloupnost byla zvolena jako pocta konci Kmotra (1972), kde Michael Corleone (Al Pacino) zavře dveře před Kay Adams (Diane Keaton). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Sněm (2014) (epizoda) (S01E04)

  • Hru s holemi v epizodě hráli skuteční hráči shinty. Závěrečný soubor Jaimeho (Sam Heughan) a Dougala (Graham McTavish) při hře Brian Kelly natáčel ruční kamerou. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Sněm (2014) (epizoda) (S01E04)

  • V epizodě se v cameo roli objevuje autorka literární předlohy Diana Gabaldon. Hraje postavu Iony McTavish, jednoho z hostů přítomných na balkoně ve Velké síni hradu Leoch při skládání slavnostní přísahy. Gabaldon pronáší několik replik v rámci rozhovoru s postavou paní Fitzgibbons (Annette Badland). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Pachtovné (2014) (epizoda) (S01E05)

  • Tato epizoda měla dle původního scénáře začít tím, že se Claire (Caitriona Balfe) jde nahá koupat do jezera, aby vzápětí do vody naskákali v gaelštině ječící a nazí horalové. Protože při natáčení mrzlo, došlo ke změně, a epizoda tak začíná tím, že Claire u jezera recituje báseň Johna Donna. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Velitel posádky (2014) (epizoda) (S01E06)

  • Při scéně bičování mrzlo, takže natáčení bylo pro Sama Heughana hrajícího do pasu vysvlečeného Jaimeho velmi náročné. Jako krev byl použit kukuřičný sirup, který byl velmi kluzký, takže na něm představitel Black Jacka Randalla (Tobias Menzies) uklouznul. Tato scéna, stejně jako hercova improvizace, kdy na shromážděný dav křičí, aby ztichnul, byla v seriálu ponechána. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Svatba (2014) (epizoda) (S01E07)

  • Režisérka Anna Foerster, která natáčela tuto epizodu, se ve svých dílech hodně zaměřuje na záběry rukou, kterými vysvětluje určité věci – v tomto případě vývoj vztahu mezi postavami, jejich sbližování a sílící pouto. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Cizinka - Svatba (2014) (epizoda) (S01E07)

  • Hlavní postavy Claire (Caitriona Balfe) a Jaimeho (Sam Heughan) se v díle milují celkem třikrát a pokaždé jejich akt znamená něco jiného a posouvá jejich vztah dál k hlubší intimitě. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Cizinka - Svatba (2014) (epizoda) (S01E07)

  • Scéna svatby Claire (Caitriona Balfe) a Franka (Tobias Menzies) měla být původně zařazena doprostřed posvatebního rozhovoru Claire s Jaimem (Sam Heughan). Ve střižně ale nakonec byla zařazena na začátek dílu. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Cizinka - Svatba (2014) (epizoda) (S01E07)

  • Až do této epizody byly scénáře psány pouze z pohledu hlavní ženské hrdinky. Protože nebylo možné opustit najednou její zorný úhel, scenáristka Anne Kenny vyřešila situaci Jaimeho vyprávěním o svatebních přípravách. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Cizinka - Zúčtování (2015) (epizoda) (S01E09)

  • U hradu, kde Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) seskočí z hradeb, ve skutečnosti žádné moře není. Herci skákali z metru a půl na žíněnku před zeleným pozadím.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Zúčtování (2015) (epizoda) (S01E09)

  • U této epizody je poprvé v seriálu příběh vyprávěn z perspektivy někoho jiného – ne Claire, ale Jaimeho (Sam Heughan). Cílem scénáristů bylo jednak rozšířit rámec vypravování, ale také dát herečce Caitrioně Balfe pauzu, neboť doposud byla v každé scéně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Už mi chutí v palci cuká (2015) (epizoda) (S01E10)

  • Fiktivní vévoda ze Sandringhamu vychází z postavy skutečného vévody. Herec Simon Callow ztvárnil mnoho historických postav z 18. století a v roli vévody se inspiroval svým přítelem, který je stejně nezbedný a zlomyslný.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama