foto

Simon Callow

  • nar. 13.6.1949 (67 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Simon Phillip Hugh Callow sa narodil v Streathame, časti Londýna v Anglicku, sekretárke Yvonne Mary a businessmanovi Neillovi Francisovi. Už od malička bol vychovávaný v katolíckej viere, čo neskôr podstatne zavážilo pri výbere štúdia. Absolvoval ho na London Oratory School a pokračoval vysokoškolským štúdiom na Queen's University Belfast, ktorú však predčasne opustil kvôli herectvu na univerzite Drama Centre London.

Jeho herecká kariéra začala v divadle, do ktorého "vhupol" netradičným spôsobom. Všetko to začalo tým, že napísal fanúšikovský list Sirovi LAURENCOVI OLIVIEROVI, režisérovi Národného divadla, ktorý mu neskôr vo svojej odpovedi navrhol, aby sa u neho uchádzal o miesto v jeho tíme.

Jeho debutom na javisku bola rola v hre The Three Estates. Neskôr v roku 1984 sa objavil aj na filmovom plátne ako Schikaneder v slávnom filme Amadeus (režírovanom Milošom Formanom, ktorý zaň získal Oscara). Nezaháľal ani ako autor kníh a už v tom istom roku vydal knihu BEING AN ACTOR, ktorá bola veľmi dobre prijatá medzi kritikmi a v ktorej sa otvorene priznal k opačnej orientácii. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí Fantóm opery (kde sa objavil ako spolumajiteľ opery), Zamilovaný Shakespeare, Amadeus, Ace Ventura a komédie Štyri svadby a jeden pohreb či Notting Hill.

V súčasnosti sa venuje nahrávaniu audiokníh mnohých žánrov, od Vergíliovho Aenea po Dickensovho Davida Copperfielda. O dielach Williama Shakespeara povedal: „Sú to najmelodickejšie slová, aké kedy boli napísané v anglickom jazyku. Sú tak rytmické ako hudba sama, preto ich ľudia tak milujú.“

Filip "Stadials" Kšenzulák

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Man Who Invented Christmas
2017 Blue Iguana
Hampstead
Viceroy's House
Viktorie a Abdul
2016 Zlaté časy
2015 Creditors
2014 Miss in Her Teens
2012 Best Possible Taste, The (TV film)
In Love with Dickens (TV film)
The Big Fat Quiz of the Year (TV film)
2011 In Love with Shakespeare (TV film)
Ledová apokalypsa (TV film)
Love's Kitchen
3 fois 20 ans
2009 Anatomy of Hope (TV film)
2008 Chemical Wedding
2007 Arn
Surveillance
2006 Prokletí hrobky faraona Tutanchamona (TV film)
2005 Bob the Butler
Civilization of Maxwell Bright, The
2004 Cabbages & Queens
Fantom opery
Legenda o Jiřím a drakovi
2003 Pohádka mého života (TV film)
Rozverná mládež
2002 Merci Docteur Rey
Prďoši
2001 Vánoční koleda
Země nikoho
2000 Deadly Appearances (TV film)
Robert's Rescue (TV film)
1999 Around the World in 80 Days
Junk
Notting Hill
Trial & Retribution III (TV film)
1998 Ložnice a kuloáry
Scarlet Tunic, The
Trial & Retribution II (TV film)
Zamilovaný Shakespeare
1997 Žena v bílém (TV film)
1996 Jakub a obří broskev
Victory
1995 Ace Ventura 2: Volání divočiny
England, My England
Jefferson v Paříži
Passager clandestin, Le (TV film)
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
Street Fighter: Poslední boj
1993 Femme Fatale (TV film)
Soft Top Hard Shoulder
1992 Rodinné sídlo
1991 Bye Bye Columbus (TV film)
Krvavá přísaha (TV film)
Trials of Oz, The (TV film)
1990 Hříchy mládí (TV film)
Pán a paní Bridgeovi
Pohlednice z Hollywoodu
1989 Revolutionary Witness (TV film)
1988 Manifesto
1987 Cariani and the Courtesans (TV film)
Maurice
The Reluctant Dragon (TV film)
1986 Christmas Tree, The (TV film)
Madness Museum, The (TV film)
1985 Good Father, The
Honour, Profit & Pleasure (TV film)
Pokoj s vyhlídkou
1984 Amadeus
1982 Ronde, La (TV film)

TV seriály

2016 Cizinka (TV seriál)
Vengeance Is Mine (S02E11)
Předčasné vzkříšení (S02E05)
Bílá paní (S02E04)
další epizody (5)
Galavant (TV seriál)
World's Best Kiss (S02E02)
A New Season aka Suck It Cancellation Bear (S02E01)
The Rebel (TV seriál)
2015 Cizinka (TV seriál)
Už mi chutí v palci cuká (S01E10)
2014 Playhouse uvádí (TV seriál)
Kosmický věk (S03E06)
2013 Hercule Poirot (TV seriál)
Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)
2011 Pán času (TV seriál)
Svatba River Songové (S06E13)
2008 Mr. Men Show, The (TV seriál)
2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Láska až za hrob (S09E02)
2005 Pán času (TV seriál)
Nepokojná mrtvá (S01E03)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Mrtvola v knihovně (S01E01)
ZOO v krabici (TV seriál)
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
2001 Don't Eat the Neighbours (TV seriál)
1994 Little Napoleons (TV seriál)
1986 David Copperfield (TV seriál)
Dead Head (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1984 Chance in a Million (TV seriál)

Dokumentární

2012 Great West End Theatres
Meeting Shakespeare
2011 This Green and Pleasant Land: The Story of British Landscape Painting (TV film)
2009 Orson Welles over Europe (TV film)
2007 British Film Forever (TV seriál)
Movie Connections (TV seriál)
2003 Making 'Christmas Carol: The Movie'
1997 Great Composers (TV seriál)
1987 Acting (TV seriál)
1975 Arena (TV seriál)

TV pořady

2014 The Feeling Nuts Comedy Night (TV pořad)
2011 Comic Relief: Uptown Downstairs Abbey (TV pořad)
2010 Popstar to Operastar (TV pořad)
2008 Musikalische Reisen (TV pořad)
2005 Foley & McColl: This Way Up (TV pořad)
2002 Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace