Reklama

Reklama

Krampus: Táhni k čertu

  • Česko Táhni k čertu! (více)
Trailer 1

Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Allison Tolman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (430)

Morholt 

všechny recenze uživatele

První polovina nic moc. Rozumím tomu, že je potřeba ukázat nefunkční rodinu kazící ducha Vánoc a zdůvodnit tak Krampusův příchod, ale těch téměř padesát minut, které se tomu věnují, je moc. Ani celkem slušné obsazení tomu nijak zvlášť nepomáhá. Nicméně jakmile to čertík a jeho věrní rozjedou a místo rodinných potíží se konečně začnou řešit vzteklí perníkoví panáčci, krvelačný plyšový medvěd a další vesměs povedené potvory, nabírá film tempo a je se pořád na co dívat. Jen je škoda, že to nepřišlo dřív. 60% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V rámci hororového žánru je "Krampus" podľa mňa príjemne osviežujúci a na nič sa nehrá. Plus tu dokonca aj dobre zapracuje vianočnú atmosféru. Počuť koledy v niektorých scénkach je priam klenotom. Neviem. Podľa mňa to skutočne dobre dotvára tento film. Je skvelé vidieť na začiatku ako sa Vianoce pre rodinu stali skutočne sviatkom, kde sa všetci stretnú a je potreba dať najavo svoju rodinnú nenávisť. A potom keď sa čaro Vianoc absolútne vytratí a Max roztrhá svoj list pre Santa Clausa, ktorý bol príčinou jeho poníženia pred celou rodinou, začnú sa diať hrozivé veci. A čo je pre mňa pozitívne, všetko prichádza postupne. A začne to do jemného mrazenia, po skutočné útoky. A Krampus rozhodne nenechá rodinu na pokoji, kým lekcia nie je naučená. Keď sa zoznámite s postavami, som presvedčený, že nenájdete nikoho, kto by mal vaše sympatie, no niekedy je potreba obrovského Krampusa na to, aby rodina objavila v sebe čaro Vianoc, no najmä, aby opäť jeden k tomu druhému začali nachádzať cestu. Možno to mohlo mať trošku iný záver, no nemyslím si, že je to niečo zlé. Koniec koncov, nie všetko musí skončiť v štýle - "a žili šťastne až do smrti." Plus aj tie vianočné dekorácie na každom kroku a zabijacké hračky tomu niečo dávajú. Nemyslím si, že ide o super silný film a možno by som bol rád, keby bol trošku strašidelnejší, no na druhú stranu je pravda, že minimálne to rieši veci inou cestou než väčšina klasických hororových filmov, ktorých už bolo všade dosť. Mohli ísť so strašením ešte o niekoľko metrov ďalej a potlačiť to, no úprimne to nie je nejaký vážny nedostatok. Možno by som sa rád dozvedel viac o Krampusovi a nechal tam pár tajomných momentiek, no to by bolo asi všetko. Má to atmosféru, dokonca aj vianočnú, má to dobrú myšlienku a spôsob podania príbehu nie je najhorší. Som spokojný. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max netúži po ničom inom ako šťastnom prežití vianočných sviatkov v kruhu najbližších. Keď sa však najkrajší večer roku začne uberať úplne odlišným smerom, plného hádok či konfliktov, vyriekne malý chlapec nešťastné prianie. Neubehne tak dlhá doba a jeho želanie začne napĺňať najhorší z najhorších, samotný diabol Vianoc - Krampus. Kvalitatívne na vysokej úrovni spracovaná rozprávka pre najmenších, ktorej pointa nemá za úlohu nič iné, ako napraviť zmýšľanie ratolestí, ktoré prepadli presvedčeniu, že Ježiško neexistuje. Je to milé, miestami vďaka niekoľkým scénam či trefným hláškam vtipné, avšak napriek pár snaživým atmosférickým pasážam minimálne hororové - 55% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Doughertyho posedlost svátečními horory vítám s otevřenou náručí. Pokud s halloweenským debutem na sebe silně upozornil, s vánočním Krampusem pak potvrzuje, že ty ostré přechody mezi humorem, napětím a akcí mu sedí jako málokomu. V jednu chvíli se bavíte nad rozhádanou, vzájemně se nesnášející rodinou, půlky se vám sevřou při prvním setkání s ústředním roháčem, abyste následně přímo jásali nad útokem smrtících hraček. K tomu si připočtěte pochybně vyhlížející sněhuláky, maskované elfy nebo hladové perníčky, a musí vám být jasno: tohle bude vedle Kevina a Jasněnky (nebo si dosaďte jinou libovolnou pohádku) další vánoční klasika. Nebudu tvrdit, že to je úplně perfektní, ale kino tomu dost pomohlo - třeba zvuk mi skoro drtil koule. A kdo má potřebu hledat mouchy, ať táhne k čertu. (90%) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Vánoční jednohubka, která mohla být i něco víc, kdyby se podařilo napsat lepší scénář na základech představené "mytologie". Kombinace pohádkového hororu a většinu času podprůměrné komedie, která se snaží čerpat nějaký ten humor z těch nejnudnějších klišé o vánočním rodinném sjezdu se sociálně zaostalou nebo případně děsivě levou (nešikovnou) partou lidí. Jediné co dokázal z tohohle amerického balíkovství film vytěžit, je parádní titulková sekvence, která je parodií a kritikou na až psychotický konzum. S příchodem Krampuse a spol. na scénu se ovšem vytvoří velmi hutná atmosféra a vydrží z mírnými výkyvy až do konce filmu. Nic děsivého v pravém slova smyslu tu není, ale strašidelného a v jistých okamžicích zneklidňujícího ano. Závěr filmu na diváka vytáhne zvrat a málem španělsky působící hororovou poetiku jak od del Tora, jenže co naplat, když tohle netočí žádný takový mistr, ale jen mírně pokročilejší tvůrce. A všechny náběhy na kvality neustále podrývá ten zcela nedovařený děj. Samozřejmě ne za vše může jenom scénář, herci taky nejsou zrovna slavní, někteří působili přímo marně, ale problémy, které má zdejší dramatický oblouk a stavba dialogů, interakce mezi postavami a jejich logika, jsou hlavním zlem, které mělo táhnout k čertu. Postavy se chovají v krizových situacích úplně hloupě a divně, to likviduje dramatičnost a napětí scén, do toho začne babička zase mluvit německy (koho napadla taková blbost, v ničem to filmu nepomáhá a hlavní scénu nakonec odvypráví anglicky) a celé se to rozpadá přímo před očima. Když pak náhle začnou zcela bez opodstatnění a emocí rychle mizet jednotlivé postavy pod sněhem a celé se to náhle snaží být strašně nepříjemné a vygradované, nefunguje to tak jak by mělo. Přesto poslední scény filmu celkový dojem vylepšují, právě kvůli té fantasy či pohádkové strašidelné poetice. Morbidně vtipní vraždící pomocníci a tetička v akci jsou taky skvělé věci, jediné opravdu funkční komické scény. A z nějakého důvodu mě ten film stejně bavil, možná měl paradoxně toho proklatého ducha Vánoc, kdo ví? Asi jedině Krampus. 5/10 PS: Existuje doprovodný komiks, který mytologii prý nějak rozšiřuje a dává pomůcky pro pochopení určitých věcí. Až ho seženu, uvidíme, jestli to nějak pomůže. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • 95 % záběrů bylo natočeno ve studiu. (HellFire)
  • Úvodní scéna byla natočena za jeden den v obchodním domě na Novém Zélandě. (HellFire)

Související novinky

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

30.01.2017

Vedle filmových vesmírů se superhrdiny, kouzelníky nebo rytíři Jedi nám roste před očima také univerzum s obřími monstry. V roce 2014 ho rozjela Godzilla, už za pár týdnu ho obohatí Kong: Ostrov… (více)

Reklama

Reklama