Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling. Kvůli němu jsem se namáhal si tohle zapomenutý utlumený drama doplnit a on byl i při shlédnutí tím, co tu táhlo především. Odevzdaný náctiletý podivín s neobvyklým vnímáním světa kolem je i s odstupem 15 let (a hvězdnou kariérou) jedna z jeho nejlepších rolí. I když to není žádná lehká látka k přebrání, vyznění lehce depresivní, pár věcí by se vytknout dalo, ta postava mi byla blízká a se zvláštním pocitem doporučím. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek s dobře vybranými herci. Myšlenka filmu byla pro mě skutečně originální, nepamatuju si film s podobným námětem. Don Cheadle se mi zde opět líbil. Ryan Gosling, kterého jsem viděl prvně, mě hned přesvědčil, že si pořídím jeho další filmy :) Chris Klein mě opět nezklamal, stejně tak Kevin Spacey (o něm ale není třeba pochybovat). 75% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Snímek produkovaný Kevinem Spaceym (prosadil si vedlejší roli slavného spisovatele a Lelandova otce) začíná zostra. Hybatelem celého příběhu je šokující událost kdesi v Kalifornii, kdy pro okolí bezproblémový a přemýšlivý chlapec dost nevybíravým způsobem zabije retardovaného bratra své přítelkyně. Nešlo však o to, jak to provedl (19x jej bodnul), ale proč!! Jakákoliv agresivita mu byla vždy na míle vzdálená, přesto se do soudu dočasně ocitá ve „vězení“ mladistvých delikventů. Jeho jednání začne vzápětí zajímat učitele Pearla; a nejen proto, že se stane stavebním kamenem jeho připraveného románu, ale záhy se promítne i do jeho vlastního života. Celé drama vypadá neuvěřitelně slibně, otevírá řadu palčivých, alarmujících otázek, ale brzy se zdá, že si začínající režisér i scénárista Matthew Ryan Hope předsevzal víc, než mohl utáhnout. Nabízený nevšední zážitek se bohužel nekoná. Mladík se slibnými vyhlídkami nakonec mohl říct mnohem víc a sic to celé vypadá velmi pěkně, postrádá to dramatický efekt i hlubší emocionální zážitek. Ve výsledku skřípající chladné drama přesto zahřeje znamenitými hereckými výkony – vedle potěšujících vedlejších rolí (Kevin Spacey, Jena Malone) snímek táhne nejzajímavější objev své generace, talentovaný Ryan Gosling (mimochodem loni nominován na Oscara a letos pro změnu na Zlatý glóbus) a chybující učitel ztvárněný Donem Cheadlem!! I díky nim nakonec volím vyšší hodnocení!! ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Smutkem prodchnutý film s mladým Ryanem Goslingem. Jde o velmi těžkou a bolestnou tématiku, která ve výsledku zahrnuje všechny postavy. Místy děj filmu působí téměř bezcílným dojmem, ale nakonec se všechny střípky a osudy postav (to, s čím se v životě potýkají) složí do jednoho obrazu a možná právě to je cíl - vidět ten celek lidských osudů, jak jsou provázané a jak jedna bolest může plodit další. Naštěstí se však objeví i pár paprsků naděje... Leland je pozoruhodná a bystrá postava, která nabízí určité zajímavé i důvtipné postřehy. Jeho náhled na svět a vůbec celé téma, které se točí okolo otázky "PROČ?", dělá z filmu zapamatováníhodný a nevšední zážitek. To uznávám i přesto, že na můj vkus je film možná až příliš chmurný. ~(3,9)~ ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Já jsem prostě ty věčné žvásty o životních cestách, osudech, chybách, otázkách a dalších hovnech prostě nebaštil. Pokud by je film dávkoval v alespoň částečně stravitelné formě, mohla by být řeč o lepším hodnocení. Takhle nám rejža naservíroval jen do prdele volající NUDU, která totálně pohřbívá snahu získat si divákovu pozornost a pochopit motiv hlavní postavy. Poselství filmu jsem pochopil následovně. Školák, jenž bezostyšně několikrát zapíchne kudlu do hrudníku souseda/kamaráda, který je navíc postižený, je vlastně taky jen člověk ba vlastně skoro obětí svého vlastního trestného činu a tím pádem se zas tak nic hrozného nestalo, protože vězeňský učitel si v něm našel zalíbení a má nezlomnou touhu napsat o svém oblíbeném delikventovi knihu. Tím jsem shrnul dějství i myšlenku této ujeté zhovadilosti, která se snaží být ultra hlubokým dílem, čímž vskutku není. Ale kripl jsem já, neboť to vypadá, že tento "film" někomu změnil život... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme sa od svojho raného detstva postava syna (Lelanda) nikdy nestretla so svojím otcom (Albertom). Rovnako ani počas natáčania sa nikdy nestretli ich predstavitelia, Ryan Gosling a Kevin Spacey. (MikaelSVK)
  • Alternatívnym názvom filmu bolo aj označenie State of Mind. (MikaelSVK)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama