Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

novoten 

všechny recenze uživatele

V rovině jednostranného cílení na litování osiřelých či opuštěných indických dětí jsem si příliš jistý nebyl, ale když s přibývajícími minutami přibudou i motivy, je to hned jiná písnička. Sarú totiž kromě rodiny a odpovědí na otázky hledá i sám sebe a v podání vyzrálého Patela mu tuto polohu věřím do poslední minuty. V kombinaci s doceněným dramatickým comebackem Nicole Kidman se z letošního akademického otloukánka stává překvapivě ambiciózní kousek, snadno překonávající některé příliš okatě zaměřené favority. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠEL JSEM DOMOV!...“ /// Úvod vo tom, že indickej parchant není žádnej národní poklad a že každej (teda i indickej parchant) má svůj osud… prostě tak jak to známe už vod časů týpka z chatrče. ¾ hodiny. Pak si jde Sarů žít svůj australskej sen (– sorryjako to není spoiler, ale skutečnost), aby mu mohlo dramaticky hrábnout, páč začne myslet na kořeny (hovno bukvice! Prostě domov!...). A vy čekáte až… až… až…prostě na tu dojemnou chvilku, která samozřejmě přijde. Vlastně dvě. Nebo tři. Nebo… pak už je vcelku jedno kolik, páč vlastně kvůli tomu tady ste. No a já kvůli tomu (a kvůli tomu, že podporujou děti ulice) přece nefláknu 4*. Příběh hezkej, ale tohle všichni předpokládáme, čekáme! A kde je nějaký překvapení? Snad v tý úvodní ¾ hodince… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „A Long Way Home“, kterou v roce 2013 napsal Saroo Brierley, neznám. 2.) Jednou (takhle po ránu, jsem zjistil(a), že mám vo parchanta míň. 3.) Thx za titule „sonnyboy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Ant 

všechny recenze uživatele

FIlm, na který jsem víceméně šla jen z hecu, a z kterého se vyklubal jeden z nejsilnějších zážitků roku 2016. Příběh je pomyslně rozdělený na dvě částí. První tvoří Sarooho dětství, kdy se ztratí rodině a musí se sám naučit přežít v nebezpečné Indii. Sunny Pawar jako malý Saroo je naprosto úžasný a zoufalství a ztracenost své postavy zosobňuje s takovým předsvědčením, že se vám chce brečet pokaždé, kdy zakřičí bratrovo jméno. Dev Patel na něj úžasně navazuje jako dospělý Saroo sžíraný vzpomínkami na ztracenou rodinu. Nicole Kidman je tu jen jako mateřská opora, ale těch pár scén stačí na to, aby si vysloužila Oscarovou nominaci. Příběh je to přímočarý, ale naprosto upřímně napsaný a hlavně bez jakéhokoliv patosu. Všechny emoce jsou ukotveny v realitě a po konci filmu jsem si připadala, jako by mi někdo dal pěstí. Vidět vedle mě brečícího dospělého chlapa mi jen dalo za pravdu, že je to skutečně výjimečný film. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hrozně vypočítaný, prvoplánový kalkul, který nejsem schopen akceptovat. Možná ještě v první polovině, která působí jakž takž uvěřitelně. V té druhé se stává z tohoto filmu jen slzopudná pohádka, která mně utvrdila ve dvou věcech. Dav nebude asi nikdy herec, který by dokázal něco pořádně zahrát a pak ještě fakt, že Amíci nedokážou natočit nějaký věrohodný film (nejen) o Indii. Naposledy se to povedlo Richardovi v roce 1982 s Gándhím a to byl samozřejmě Brit. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Konkurz Dev Patela (Saroo) na jeho rolu trval vyše 6 hodín, lebo tvorcovia si neboli istí, či nie je príliš očividné, že má indické korene. (Astonko)
  • Postava Rooney Mary (Lucy) nie je založená na skutočnej osobe, ale je kombináciou viacerých Saroových priateliek, ktoré s ním boli počas hľadania. (Astonko)
  • Ve scéně, kdy Saroo (Dev Patel) zuřivě kliká na Google Earth ležíc na pohovce a po chvilce najde svůj bývalý domov, jde vidět, že copyright u loga Google je z roku 2014. Scéna se však odehrává mezi lety 2008 a 2012. (jirka.jindra11)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama