Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

heyda 

všechny recenze uživatele

Já myslel, že budu koukat na nějaký doják o tom, jak šikanovaný fotbalista se stane americkou hvězdou, ale ono to skoro o fotbalu ani nebylo. To téma je prostě super, pokud nemáte ponětí, o čem to bude, tak jen dobře pro vás. Šel jsem si lehnout a myslel jsem, že zatuhnu, ale vydržel jsem dlouho do noci tento film dokoukat. Snad jedinou výtku bych měl k těm kecům o Bohu a Americe jako nějaké svaté země. Jinak ale velmi působivý film. Ještě mrazivější je si číst wikipedii a jiné články, že všechno ve filmu je pravda a skutečnost je ještě horší a navíc nic není uzavřeno. To je síla !!! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Will Smith zase jednou dokazuje, že může být velkým hercem a nemusí hrát jen v mainstreamových trhácích. Ten snímek nemá pořádné finále, trochu mizí do ztracena, a to hlavní je pak řečeno v závěrečných titulcích, ale pořád je to velmi povedený náhled na to, jak vlastně funguje kapitalismus. Ano, těch pár mrtvých nevadí, protože podporujeme charitu a pomáháme ostatním. Nakonec, který debil, by se nechal takhle mlátit do palice? ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Boh nerátal s tým, že budeme hrať futbal". Lekár, ktorý riskuje vlastnú kariéru v boji s protivníkom (NFL), ktorého snáď ani "nemožno" poraziť. Po objave neznámej mozgovej choroby, ktorá dokáže športovcov jedného z najtvrdších športov na svete, zmeniť v psychicky labilné osoby, trpiace tak silnou depresiou, až spáchajú samovraždu, sa dostáva do nezávidenia hodnej situácie. Je ale dôležitejšia záchrana života jednotlivca? Alebo jedného z najpopulárnejších amerických športov, ktorý dokáže dať nádej na lepší život nejednému nádejnému, talentovanému športovcovi? Mám rád takéto filmy, tobôž keď sa opierajú o fakta skutočného príbehu. Samotný snímok disponuje dramatom, má svoju hĺbku i pointu o ktorú sa môže kedykoľvek smelo oprieť. Využívanie foriem korupcie či nátlaku veľkými korporáciami pri rôznych filmových námetoch nie je ničím novým. Podobným snímkom, len nie zo športového hľadiska, ale z "poistného", je mnou veľmi obľúbená dráma "Rainmaker". Komu sa páčil ten, prekvapilo by ma, keby sa mu nepáčil aj "tento". Bohužiaľ však, jeho silu v podobe zásahu do emócií diváka nedosahuje. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před doktorem Bennetem, zapáleným patologem, který se hned tak nevzdal a šel s pádnými argumenty proti takové mase, kterou byla NFL a FBI. Jak už jsem jednou psala, tak mně je tahle hra vzdálená jako ta země samotná, ale faktem je, že když jí letmo zahlédnu v televizi, tak mě několikrát napadlo, co to s těmi hráči dělá, když do sebe takhle buší a samozřejmě se s tímto sportem vezou i další, kde hrozí poranění mozku. Willa už vidím krátce po sobě ve vážnějších rolích, které mu sednou daleko víc, ale přece jen jsem cítila, že by se do toho potřeboval víc položit. Takhle na mě občas působil i trochu legračně, to přiznávám. K tomu ubrat trochu toho patosu a jdu na nejvyšší špricličku s klidným svědomím. A Peter Landesman u mě určitě také zabodoval. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Will Smith sa môže durdiť koľko chce, ale faktom je, že Concussion jednoducho na Oscara nemá, ani na tu nomináciu. Síce je evidentné, že bol za týmto účelom natočený, ale skôr v tom negatívnom slova zmysle. Od začiatku je totiž vidieť, že tu sa prvoplánovo útočí na ceny. Celé je to prikrášlené, maximálne uhladené, nekonfliktné, neustále sa ospevuje aká je Amerika úžasná krajina, v ktorej sa oplatí žiť a bohužiaľ tým sa vytráca aj akýkoľvek emočný dosah. Samotná téma je síce zaujímavá a o problematike by sa u nás pravdepodobne málokto dozvedel nebyť Concussion, keďže americký futbal u nás nie je takmer nijako populárny, no film skôr než na hlavný problém o tom ako to funguje v rôznych športových organizáciách, aký nátlak museli zo začiatku vyvíjať, aby sa všetko ututlalo a čo sa zmenilo po odhalení problému s otrasmi mozgov sa Concussion venuje výhradne postave Benneta Omalu a často rozoberá pre príbeh jeho pomerne nepodstatný súkromný život. Keby sa celá línia s jeho partnerkou vypustila filmu, ani samotnému príbehu by to nijako neuškodilo. Namiesto strhujúcej drámy o boji s veľkými organizáciami tu tak máme takmer až rozprávkovú story o jednom Afričanovi, ktorý si prišiel do USA splniť svoj american dream, občas mu niekto podhodil polená pod nohy, ale nakoniec sa dočkal kúzelného happy endu. Príde mi, že Bennet si musel v skutočnom živote prejsť podstatne náročnejším bojom, než to zobrazuje tento film. Samotný Will Smith je v úlohe síce dobrý, ale na Oscara skutočne nestačí naučiť sa africký prízvuk. Vo výsledku tak priemerný, príliš štandardný životopis, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale ani ničím nezaujme. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Filmování probíhalo v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. (Dio_Padre)
  • V rámci prípravy na film herec Will Smith spolu so scenáristom a režisérom Peterom Landesmanom pozorovali viaceré pitvy vrátane dvoch, ktoré vykonal sám Dr. Bennet Omalu. Rovnako aj Alec Baldwin v rámci prípravy na film vyhľadal a pozoroval viacerých prominentných lekárov v Pittsburghu. (MikaelSVK)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama