Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony, veľmi dobrá kamera aj réžia a keďže film je založený na skutočnom experimente, ktorý sa vymkol spod kontroly, nie je núdza ani o akciu. Táto psychologická dráma núti diváka zamyslieť sa nad sebou i správaním okolia a to je jeho obrovské pozitívum. Mnohé súčasné filmy sa totižto tomu bránia. Táto snímka je sociálnou štúdiou toho, ako sa mení správanie ľudí, keď sa zmení ich životná situácia. Či už znenazdania získajú moc, alebo sa jej musia podriaďovať. Je i o tom, ako rôzne dokážeme reagovať v extrémnych situáciách a pod stresom. Nesnažme sa hovoriť, že my by sme sa správali inak. To nikdy nemôžeme povedať dopredu. Je rozdiel, ako sa správa človek, keď sa kontroluje a keď sa kontrolovať nemusí. Psychológovia sa s podobnými experimentmi zaoberali aj neskôr a ľudia, na ktorých sa robili pokusy reagovali podobne. Stačí si pozrieť dokumentárny seriál Ľudská ZOO. Jedna hviezdička dolu za akčný záver, ktorý bol dosť podobný mnohým iným filmom točeným podľa osvedčeného vzorca. ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá využít "lámavosti" lidské psychiky a vynalézavosti pana Zimbarda k natočení epicky brutálního (a to ve všech slova smyslech) filmu. Chvílema jsem ani nemohla dýchat. Bohužel mi to po logické stránce přišlo chvílema nedotažené, což z celkového dojmu ukouslo jednu hvězdičku, ale film je až neskutečně strhující. Pretty good. A Moritz má i po záchvatu úzkosti pořád nejkrásnější úsměv. :) ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Film o experimentu, který se vědcům tak trochu vymknul z ruky. První hodinku a půl je to o psychologii a nátlakových situacích, jimž jsou účastníci vystaveni, poté se to přelomí do krvavého thrilleru. Klaustrofobická a vypjatá atmosféra potýrala mé nervy, vzorce chování v oněch nátlakovějších situacích mou duši. Ze zvrhlejšího pohledu to byla velmi zajímavá psychologická sonda, jinak pro mě zatím nejlepší německý film. Ona z toho filmu jde "německost" dost cítit, ale nijak zvlášťto nevadí. Závěr: Drsný film - kdož jsi útlocitnější povahy, rozhodně si ho nech ujít. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf, když o Zimbardovi mluví člověk teoreticky, pořád je to jakási historka podobná dějepisným faktům o válkách. Hirschbiegel spolu s výbornými Moritzem Bleibtreu, Christianem Berkelem a dalšími tyhle hrůzy lidské povahy zhmotňuje, odhaluje lidské slabosti a fatální chyby, agresivitu a nenávist. Nic neobvyklého, ale vše zkoncentrované a vzájemně se podporující v jednom čtrnáctidenním experimentu, v jednom snímku, jehož atmosféra se po celou dobu odporně hluboce zarývá hluboko do nás. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama