Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Experiment od rezisera Hirschbiegela je vybornou dramou z prostredia vaznic, kde prebieha isty experiment. Vyborne zvladnuta prepracovana psychologia hercov, k tomu aj stiesnena atmosfera a nad tym vsetkym vanie dost znepokojujuci pocit, zeby sa take nieco mohlo stat. Moritz Bleibtreu je vyborny herec. 84 % ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud umí němci točit nějaké filmy, tak především u mě jasně vítězí ty s válečnou tématikou a dramata. Tento bych zařadila rozhodně mezi nadprůměrný film. Režijně, scénáristicky i herecky skvěle zvládnutý. Avšak zřejmě jako většina experimentů, má i tento své chybky a menší nedodělávky. A teprve, když probíhá a vy jej sledujete, máte pocit, že něco není, jak má být. Něco schází. A tento dojem jsem začala v sotva postřehnutelných dávkách nabývat po celou dobu sledování. Na jeho konci se však plně ucelil a já měla pocit, že ač se mi dostalo kvalitního a působivého filmového zážitku, něco mu chybělo. Možná jsem čekala více šokující a strhující děj a více vyzvednuté charaktery postav. Přišlo mi, že celý snímek je jakoby rezervovaný. Tím německým, chladným přístupem. Chybělo tomu to něco, co by mě sežvýkalo a na konci vyplivlo zcela konsternovanou, šokovanou, s mrazením po těle, otevřenou pusou, kde bych si říkala "tak to byl teda nářez..." Tento Experiment na to rozhodně měl. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Skutočný Stanfordský experiment síce nebol taký dramatický a tento film sa ním iba volne inšpiroval, ale podstata celého projektu a aj Zimbardove závery sú v ňom premietnuté. To, že tie závery sú diskutabilné je už samozrejme druhá vec, ide o interpretáciu. Malígna, typicky ľudská, zvrátená, sebapresadzujúca agresivita. Tento film je jej takmer čistou esenciou. Zaujímavý pohľad i keď prehnaný. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dá využít "lámavosti" lidské psychiky a vynalézavosti pana Zimbarda k natočení epicky brutálního (a to ve všech slova smyslech) filmu. Chvílema jsem ani nemohla dýchat. Bohužel mi to po logické stránce přišlo chvílema nedotažené, což z celkového dojmu ukouslo jednu hvězdičku, ale film je až neskutečně strhující. Pretty good. A Moritz má i po záchvatu úzkosti pořád nejkrásnější úsměv. :) ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama