Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

A znovu konflikt mezi šedokabátníky a modrokabátníky. Prvních dvacet minut je skvělých. Ukazují film, tak jak na mě působil v trailerech. Navíc je to velmi syrové a drsné. Pak nastupuje dvouhodinová zívačka, která ze zajímavého příběhu dělá nevýraznou patlaninu scén. Matthew McConaughey má v posledních letech štěstí na dobré role. Je jeden z nejtalentovanějších herců současnosti. Bez něj by ovšem tento film byl absolutním brakem. Takhle jsem alespoň vydržel do konce. (I když mi to dělalo sakra problém) Styl vypravování mi vůbec nesedne a několik dějových linek pospojovaných, o deset let později a nebo následně se stalo, je prostě strašný. Úmorná délka tomu taky nepřidá. Škoda, že jsem se dříve nekoukl na jméno režiséra. Vědět, že tohle natočil ten co natočit Hunger Games, tak snad to i vynechám. Občanská válka v tomhle podání je směsicí nudy, dialogů a další nudy. Na to, že jsem se na tenhle film těšil, tak musím říct, že mě to ukrutně nebavilo. Ten film nemá jakoukoliv zápletku či cokoliv co by diváka upoutalo. Žádné emoce nebo zvraty. Zhola nic. Je to stejné jako v případě Lincolna (2012), kdy válečný konflikt je vyprávěn formou dialogů a neustálým přeskakováním z místa na místo. Obrovské zklamání. (41 %) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po pravde, spočiatku som sa trochu obával tohoto snímku s vynikajúcim hercom Matthewom McConaugheyom ( toto tvrdenie, by som ešte pred 10. rokmi - spochybnil ), ktorý len tak prešiel kinami ( samozrejme, že u nás sa pre istotu ani nepremietal, lebo skoro nikto by naň neprišiel ? ), akoby sa ani vôbec nenakrútil, jednoducho, čo najrýchlejšie bol ignorovaný, pritom jeho téma, je pre Američanov prvoradá, t.j - OTROCTVO spojené s občianskou vojnou. Som rád, že moje prvotné obavy rýchlo pominuli, lebo režisér Ross ma príjemne prekvapil ! Zatiaľ, najlepší snímok, ktorý som od neho videl. Réžia má kvality + by som pripočítal kameru a zvuk, alebo úvod bitky mi pripomenul úžasného Barryho Lyndona, ktorým akoby sa tvorcovia inšpirovali. Farmár, Newton Knight v skutočnosti EXISTOVAL, narodil sa v prvej polovici 19. storočia, v tej druhej pôsobil, ako vojak v občianskej vojne, na strane Únie. Po tom, čo jeho SYNOVEC, vedľa neho, po jeho boku, prišiel o život, rozhodol sa, že sa stane dezertérom, ušiel, pridal sa na stranu utláčaných, Afroameričanov, trochu mi evokoval Spartacusa, ktorý sa stal REBELOM. Oženil sa s černoškou, založil si vlastný štát - Free State of Jones. Skrátka, robil okolo seba dusnú atmosféru, a to sa mnohým nepáčilo. Najviac na filme vyzdvihujem CASTING ! Matthew, ako Newton, sa dosť naňho podobá, to u mňa potom rozhoduje, ako vnímam celkový film. McConaughey je hlavná postava, On v pohode sám utiahne celý film, pričom vidím tu i vedľajšie zaujímavé postavy, ako Mojžiša. Nebojte sa toho, že film má dĺžku nad dve hodiny, dostatočne ma zamestnal, aby som sa nenudil, a to kvôli dobrému spracovaniu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, že Američanov zaujíma v kinách podstatne viac alternatívna súčasnosť v podobe komiksových adaptácií ako vlastná história. Ale takto by to samozrejme dopadlo rovnako všade, ide skôr o mentalitu súčasného väčšinového publika. McConaugheymu to pri Mississippi opäť sekne, celý film bez problémov ťahá na svojich ramenách. Film o tom, že história je celkom komplikovaná vec a rozhodnutia a činy minulosti sa prejavujú aj v ďalekej budúcnosti. A že sa toho zase tak o tých 85 rokov (paralelná línia zo súdu) veľa nezmenilo a že sa toho mohlo zmeniť dodnes stále ešte viac. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně hodně nepříjemné překvapení, protože Ross je schopný tvůrce. Ve Free State of Jones to tak ale vůbec nevypadá, protože od začátku má film strašlivě pomalé tempo a nedokáže zaujmout, což je velká škoda. Celý příběh, ačkoli je jistě zajímavý, je tak nešťastně odvyprávěn, že chybí soucit k jakékoli postavě a žádná scéna není emocionálně jakkoli působivá, přitom jich je tu potenciálně hodně. Po velmi dobrém úvodu, který naláká na velkolepou podívanou, film upadne do těžkého průměru, z něhož se už nezvedne. Kulisy jsou fajn, hudba vesměs také, ale celé to působí komorně a jaksi televizně a opravdu tu chybí jakákoli scéna, která by strhla nebo dovolila divákovi nahlédnout do nitra postav. Hřebíčkem do rakve je i jakási "současná" paralela s Knightovým vnukem, která ale vyznívá zbytečně a pouze jako vata, která nesmyslně prodlužuje už tak přetaženou stopáž. Těsně na průměru tak snímek udržují solidní akční scény, kterých je tu ale zoufale málo a obsazení, které se s nedobře napsaným příběhem pere statečně - Mc Conaughey hraje svůj standard z posledních let a udrží divákovu pozornost, vedle něj pak stojí za zmínku minimálně ještě Mahershala Ali. O Free State of Jones jsem před zhlédnutím nic nevěděl a nic jsem od něj nečekal, přesto jsem dost zklamaný. Horko těžko průměr. 50% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $20,810,036 Tržby Celosvetovo $25,035,950Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ výborne zvládnutá dráma z občianskej vojny sever proti juhu s výborným obsadením, tak troška to pripomenulo aj Emmerichovho Patriota /80%/ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno