Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Jaký roztodivný svět za ní asi leží, a hlavně kudy odtud vede cesta domů? Americký animovaný seriál z produkce Cartoon Networku o putování dvou bratrů přízračným podzimním lesem. Pochmurným lesem jdou, nebo možná bloudí dva bratři. Starší, rozpačitý a úzkostlivý Wirt je z celého putování zmatený a zoufale se snaží vyhnout se okolním přízrakům a dojít domů. Naopak malý Gregory, pro kterého je každá věc roztodivným úkazem a každá bytost, kterou potkají, fascinující, si to všechno náramně užívá a směřuje oba hlouběji do neznáma. Během jejich hledání cesty z tohoto přízračného světa na ně čekají mnohé nástrahy i podivná setkání. A navíc se jim v patách plíží zlověstný Netvor. Ale i když situace vypadá bezvýchodná, stačí zachovat chladnou hlavu či dětsky neposkvrněný pohled a nepodléhat strachu.
Minisérie z produkce Cartoon Networku je dílem kreslíře, scenáristy a režiséra Patricka McHalea a vznikala jako speciál určený pro vysílání na Halloween. Tomu odpovídá jednak pošmourná podzimní atmosféra i formát strašidelného vyprávění, které ale nemá nikoho vyděsit a navodit noční můry, ale naopak strachy rozptýlit smíchem, nadsázkou i demaskováním přízraků. Stejně jako klasické dušičkové příběhy či rodinné filmy a seriály s hororovými motivy, také Za zdí zahrady ukazuje strach jako emoci vycházející především z unáhlených závěrů. Vedle toho se minisérie vyznačuje osobitou atmosférou, která oživuje zašlý svět amerického lidového umění přelomu devatenáctého a dvacátého století i klasických animovaných grotesek. Zásadní roli zde hraje hudba pohybující se v rozptylu od kabaretních zpěvů a jazzu po operu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

AloeB 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi (zcela nepřekvapivě) svérázná vizuální stránka, zaujaly mě lehce morbidní, lehce absurdňoučké a lehce strašidelňoučké příběhy. S nadsázkou lze říct, že tento seriál má vše, od rybařících ryb po žáby plavící se na parníku po kluka s hrncem na hlavě. Asi nejvíce mě zaujalo ono Beast a lampa, kterou za něj nechávají udržovat při životě ostatní v domnění, že tím chrání své blízké. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Po 2 měsících komentuji, rozleželo se mi to v hlavě a mám chuť se na to kouknout znovu. 10 krátkých příběhů o 2 klucích a mluvícím poletovátku vás vezmou do úchvatného světa za zdí civilizace a upoutají jak svým vyprávěním, tak i kresbou. Nechte se unést :-) Doporučuji tak 2 ep denně. Nespěchejte :-) Zajímavost: Patric McHale, který stvořil tuto minisérii, měl na starosti psaní prvních 5 sérií Adventure Time. 90% ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Ne všechno, co vypadá jako staré dobré animáky, je staré. Nebo dobré. Někdy je to prostě jen v pořádku. Celé je to ale však o dost lepší než pilotní short s názvem Tome of the Unknown. Krásně nostalgické ohlédnutí za hromadou starých kreslených pořadů, které do mě vtloukly lásku k vážnější hudbě (a i ostatním žánrům). Celé to má takový kouzelný, klasickopohádkový nádech. Do toho časté písně. Něco na tom bude. Adventure Time je toho plný. Steven Universe je toho plný. Gravity Falls je toho plné. Zároveň doporučuji pro fanoušky Corpse Bride a naopak pro fanoušky OtGW doporučuji CB, byť zas tak se ty dva kruhy v imaginárním Vennově diagramu nepřekrývají. And that's a rock fact/A to vím skálopevně. 3,5* ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Má to velmi povedenou atmosféru, velmi příjemnou hudební stránku a je vidět, že ten kdo tohle vymyslel měl opravdu spoustu fantazie. Navíc to dokáže udržet napětí a pozornost a příběhy na to jak jsou krátké dokáží velmi slušně zaujmout. Postavy jsou také poměrně sympatické. Když to shrnu je to velmi zajímavé a komplexní dílo, na které se mi velmi dobře kouká. 9,7/10 ()

evil_ryu 

všechny recenze uživatele

Patrick McHale, tvorca tohoto skvostu, má asi veľkú slabosť pre všetko, čo je staré. Príbeh inšpirovaný americkým folklórom a klasickými rozprávkovými knihami. Kresba zase čerpá z animovaných filmov 20.-30. rokov. Hudba, ktorá je vskutku nádherná, zahrňuje v sebe skladby z opery, kabaretu, new orleanskeho jazzu, ragtimu a mnohého ďalšieho. Tajomná atmosféra sa dá opísať ako kombinácia Ospalej diery, Alice v krajine zázrakov a Adventure timeu (to posledné nebude náhoda, kedže McHale je jeden z hlavných tvorcov). Dúfajme, že vďaka výborným ohlasom tejto minisérie (prvá ktorej cartoon network povedal áno), vzniknú ďalšie, aspoň z polovice kvalitné ako je Over the Garden Wall. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Mapa zobrazená na stěně Wirtovy ložnice na začátku epizody je Mappa Mundi, největší dochovaná středověká mapa (cca rok 1300), která se nachází v Herefordské katedrále. (KGBelik)
  • Na konci je krátký záběr na Aberdale, hlavní dějiště seriálu Clarence (od r. 2013), dalšího pořadu stanice Cartoon Network. (KGBelik)
  • Původně měl mít seriál osmnáct epizod. (KGBelik)

Reklama

Reklama