Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 2

Recenze (598)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Peter Berg nám pekne po greengrassovsky ukazuje (inak to už dnes ani nejde), ako to mohlo pred pár rokmi vyzerať na istej ropnej plošine niekde v Mexickom zálive či kde. Film je značne neprehľadný, čo v kontexte pekla na plošine plne zodpovedá tomu, ako videli situáciu priami účastníci. Hovory s manželkou beriem nie ako nutné zlo, ale proste ako nutnosť dnešných katastrofických filmov. Ostatne aj na to by sa našla výhovorka, že sa nejedná o klišé, ale iba o odraz reality. Na murphyho zákony film síce priamo neodkazuje, ale určite vás pri pohľade na stále sa kaziace veci (chladnička, auto, celá ropná plošina) toto spojenie s Morom v plameňoch napadne. Našťastie je scenár o niečo chytrejší a snaží sa sem nenútene vložiť to, čomu nesprávne hovoríme podtext. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další důvod omezit jízdu automobilem. A přiznám se, že jsem opravdu moc rád, že tento film vznikl. Bez přikrášlení totiž naprosto precizně ukazuje, jaké zájmy na ropné plošině firma BP měla a jak s nimi dokázala jít přes mrtvoly. Doslova. Film jako takový pak velice intenzivně a poměrně přesně vykresluje onu katastrofu, jak kdyby to točil samotný Greengrass. Nejenom, že film byl drahý, ono to na něm je i dost vidět. A to i přesto, že kamera mnohdy předvádí piruety jak na horské dráze. I to má ale opodstatnění. Posílilo to atmosféru, aby divák měl pocit, že je součástí té plošiny spolu s herci. A to se jí bezesporu podařilo. Byl jsem zmatenej jak lesní včela a jediné, co by mě nahodilo na podobnou hladinu zmatenosti, jakou na plátně zažíval Mark Wahlberg, byla série výbuchů, které bych shodou určitých okolností přežil. Plný počet vlastně nedávám jenom proto, že v tomto filmu diváka konkrétně žádná postava vysloveně nechytne, ačkoliv Mark Wahlberg, Kurt Russell a John Malkovich předvádí naprosto skvělé výkony. Mark vlastně převádí standardně vlastenecký, zatímco Kurt s Johnem se předhání, kdo bude mít horší americkou mluvu a kvalitnější herecký projev. Oba úspěšně. Na závěr pak přispěchá menší americké vlastenectví, které je na jednu stranu hrozně okaté, ale na druhou stranu jim ho nemám za zlé. Dovětek už je zbytečný, ale pro Amiky nezbytný. Jinak skvělé…vlastně hrozně smutné. Čím peněz máme, tím víc si toho vůči naší Zemi dovolujeme. Otázka je, jak ještě dlouho… ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Ano, ve všech směrech lehce nadprůměrný katastrofický film, který v mnohem připomíná nejlepší klasiky 80. a 90. let. Na druhou stranu se od nich v ničem neposunul. Máme tady povinné úvodní vykecávání, partu dobráků a partu magnátů, co ošidí bezpečnost, máme tady nadsazené reálné základy a nějaký seskok z vybuchující plošiny... A to je asi tak vše. :) 6/10 ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Srandičky, srandičky a bezpečnost nulová... Nejvíc mne pobavilo, jak se plošina otřásá a Mark Wahlberg si jako nic sedí u notebooku a baví se s manželkou a starej předák se klidně sprchuje... A to modlení nakonec, to už bylo moc.. Ale jinak efekty dobré, na film jsem se moc těšil, ale z kina bych odešel zklamaný... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O katastrofe, ktorá zmenila a zmarila životy mnohých ľudí a zničila všetko okolo seba na mnoho rokov. Tak to dopadne, keď sú na prvom mieste peniaze a zabúda sa na to, na čo by sa zabúdať rozhodne nemalo, pretože raz sa nám to vráti, aj s úrokami. To je isté akože zajtra vyjde slnko... Ku filmovému spracovaniu nemám väčšie výhrady, samotná katastrofa bola bombastická a okázalá, len miestami trocha neprehľadná, ale to nie je veľká chyba. Zo začiatku mi ešte trocha vadili tie technické rečičky, celkovo však veľká spokojnosť. 80/100 ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Peter Berg ztvárnil v tomto snímku vedlejší postavu - pana Skipa. (Yardak)
  • Veľké množstvo zamestnancov ropných plošín v Mexickom zálive bolo proti natočeniu filmu, pretože mali pocit, že zneuctí pamiatku mužov, ktorí zahynuli počas skutočnej udalosti. (figliar)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama