Rošťák Beaumarchais

Beaumarchais

Beaumarchais the Scoundrel

Dobrodružný / Romantický / Historický / Životopisný

Francie, 1996, 100 min

Křišťálový glóbus - výběr(11.5.2007)

Zajímavý příběh o jistě neméně zajímavém Beaumarchaisovi. Velice mě překvapilo, že tento snímek je sice místy nadsazeným, přesto však docela biografickým dílem. Sic není ničím výjimečným, dívá se na něj dobře a pobaví.(1.8.2011)

Životopisné drama, které zpočátku působí jako romantické dobrodružné filmy z dob Jeana Maraise, ale postupně se z něj stává přesvědčivě působící snímek doby těsně před Velkou francouzskou revolucí. Možná by výraznějšímu vyznění napomohlo silnější herecké obsazení.(5.7.2011)

Životopis spisovatele a dobrodruha, který žil v 18. století ve Francii, kde se ocitl v nejrůznějších nečekaných situacích i romantických setkáních... Scénář - Jean-Claude Brisville, Sacha Guitry a Edouard Molinaro. Produkce - Dominique Brunner a Charles Gassot. Kamera - Michael Epp.(3.7.2011)

Na historický film bych přivítal více historické přesnosti, aspoň data na začátku jednotlivých scén, aby člověk věděl, kdy se to všechno dějě, ale jinak velmi dobré. Bez zbytečně patetických scén, s rozumnou dávkou romantiky i politiky, což se u historických fresek moc nevidí. 70%(10.7.2011)

Velkolepé příběhy slavného autora a dobrodruha,ktrý se nebál před králem,ale třásl se,jak publikum přijme jeho figara..Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (Fabrice Luchini) je otcem Figara,jedné z nejslavnějších divadelních a operních postav.Syn hodináře byl renesanční člověk,zvládl být rovněž hodinářem hudebníkem,politikem,tajným agentem,nakladatelelem,obchodníkem se zbraněmi,ale také revolucionářemVe společnosti kvasí velké myšlenky a hodinář Baumrchais spolu s Voltairem soudí,že hodiny se spoždují a potřebovali by seřídit..(4.7.2011)

Vcelku průměrný historický fílm, kde nechybí krásné ženy a trocha humoru. Každopádně je to film, který si moc nezapamatujete, herecké výkony jsou průměrné. Je to spíše na nedělní brzké odpoledne. Od ČT2 přecejenom čekám v nočních hodinách větší pecky.(4.7.2011)

‎"Příroda přikázala ženě: buď krásnou, můžeš-li, chytrou, chceš-li, moudrou a uvážlivou však musíš být neustále." Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Skvělý film!(3.7.2011)

Suverénně natočený historický film s výborně obsazeným Fabricem Luchinim v hlavní roli. Škoda, že nad divadlem a osobním životem Beaumarchaise tu převažuje politika. Soudní stání, souboj a premiéra Figarovy svatby včetně reakce diváků musí udělat dojem na každého. Jednu hvězdu dám speciálně za opravdu podmanivou hudbu od Francouze Jeana-Clauda Petita.(4.7.2011)

Výtečný životopisný film o výrazné osobnosti francouzského divadla, ovlivňující svým dílem francouzskou historii a politiku. Nestor francouzské režie Edouard Molinaro ve svém posledním filmu (další devět let už pouze televizní tvorba) zachytil období pestrého Beaumarchaisova života zhruba od uvedení Lazebníka sevillského po premiéru Figarovy svatby, jejímž důsledkem bylo autorovo uvěznění na osobní králův příkaz a zároveň se stala uměleckou předehrou Velké francouzské revoluce. Výborný je Fabrice Luchini jako Beaumarchaise, V menších a malých rolích se objevují významné osobnosti francouzského filmu, druhdy i hvězdy Molinarových filmů - Michel Piccoli,Jean-Claude Brialy, Michel Aumont aj. V televizním uvedení (CT2) je třeba pochválit český dabing.(4.7.2011)

• easaque

pro mne docela nuda(3.7.2011)

• Zoidberg01

Nepřečíst si před zhlédnutím filmu knihu Lišky na vinici, která se Beaumarchaise týká, tak jsem dal ***. Film se realitě moc nepřibližuje. Např. tehdy dvacetiletého Ludvíka XVI hraje šedesátiletý herec :) :)(3.7.2011)