Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (721)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bohužel před lety jsem viděl film se stejným názvem Ghoul. Jednalo se však o britskou záležitost z roku 1975 a tam jsem se také seznámil poprvé co do pojmu i obrazu s ...... Když jsem se dozvěděl, že Jákl natočil horor stejného jména, měl jsem prakticky vyspoilerovaný obsah a lokace na Ukrajině v tom nemohla už zahrát zásadnější roli. Přesto jsem se na film těšil. Přeci jen solidní horor z pera i režisérské židle českého filmaře se u nás hned tak nevidí. A že je solidní jsem slyšel všude kolem od těch co jej již viděli. Sama zápletka není nijak originální, parta filmařů jede natočit dokument na Ukrajinu o lidojedovi a o kanibalismu ve třicátých létech po čas Stalinova hladomoru. Z prvu dobře se rozjíždějícího dobrodružství a vidiny slušně natočeného dokumentárního materiálu se nakonec skupinka hrdinů dostane do opuštěné chalupy hluboko v lesích, kde má bydlet onen kanibal, který s nimi slíbil natočit rozhovor. Večer je v chajdě kalba a ráno se skupinka probouzí s první neblahou předtuchou, když jeden z nich chybí. Navíc na kamerách a hlavně těch tajně rozmístěných se dějí podivné věci.... Dál nebudu spoilerovat. Moje rodina kdysi vlastnila vilu v lesích. Když její majitelé zemřeli, zůstal ten veliký dům opuštěný. Souhrou tragických událostí na konci války do domu nikdy nebyla zavedena elektřina ač vypínače byly na zdech. V domě se svítilo jen plynovými lampami s punčoškou, nebo petrolejkami. V místnostech to stále ještě bylo cítit po bývalých obyvatelích... Ve dne jsem neznal krásnějšího místa a rád jsem tam jezdil, ovšem v noci se dům, zahrady a hospodářská stavení staly čímsi podobným z tohoto filmu. Jákl velmi dobře rozehrál řadu lekaček i napětí jen díky nočním záběrům, kde jsou věci osvětlovány jen mihotavým světlem baterek či kamer s infra viděním. Za baterkami pak herci trhaně oddechují, vykřikují, volají... vše působí nesmírně autenticky a skutečně. Celý příběh navíc vložil do sychravého podzimu, takže sám les kolem usedlosti byl strašidelný i bez toho ostatního a to obzvláště za noci. Jenže, to už tu také bylo. Prvně jsem to viděl v Marylandských lesích u Záhady Blair Witch. Vše ostatní jsou už jen kopie. Závěr si mohl Jákl odpustit, já měl totiž také problém s uvěřením celé záležitosti. -- Pokud bych to měl nějak shrnout. Film celkem dobře odsýpá, párkrát se leknete a to je vše. Je to celé řemeslně provedeno velmi dobře, jenže vše tu už bylo a tak opět souhlasím s Malarkeyem - největší radost mám z toho, že to natočil našinec a že to snese srovnání se západem. Dávám tedy 3 fotografie. * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Trojica amerických dokumentaristov prichádza na ukrajinskú pôdu, aby natočila pilotný snímok k dokumentu o hrôzostrašných skutkoch bežných ľudí, ktorí na pokraji zúfalstva v 30 rokoch minulého storočia natoľko prepadli chudobe a hladu, že ich jediným pokrmom sa stalo ľudské mäso. Vstupom do starého domu sídliaceho uprostred hlbokých hôr, kde v pradávnej minulosti dochádzalo k brutálnym činom nesúcim znaky kanibalizmu, však prichádzajú do kontaktu s omnoho väčším zlom, ako si doposiaľ mysleli. V "stenách" chatrče sídli démon najväčšieho sériového vraha z čias hlbokého socializmu, samotného Adreja Čikatila, ktorý čaká na svoje ..... Nechcem byť fakt sprostý, a opäť preukázať svoju dávku arogancie (čo fakt robím nerád!), ale naozaj by ma zaujímalo kto schvaľuje obsahy, lebo ten druhý, to je úplná katastrofa! Čikatila popravili v 94´ do boha tak jak s ním mohli ísť robiť interview? Oni do daného domu išli úplne kvôli niekomu inému. To, že majú dočinenia s menovaným, zistili snáď v 3/4 filmu z fotky, kde bol zachytený so svojím bratom, ktorý bol údajne zožratý miestnou háveďou. Ale poďme k snímku, lebo predsa len sa tu nachádza pár užívateľov, ktorých (možno aj) zaujíma môj názor. Za prvé si dám po papuli zato, že som porušil pravidlo, ísť do kina na iný žáner ako je sci-fi. Sledovanie hororov v kine je ovplyvňované mnohými prvkami, ktoré skresľujú vnímanie diváka. Ako napríklad dav výskajúcich ľudí, šuchot pukancov, či totálne prejebaná hlasitosť kina, ktorá mi trhá bubienky. Ja si nemyslím, že by táto pomerne nápaditá "diablo-ducharina" predčila snímky ako "Chernobyl Diaries či Dyatlov Pass Incident". Podľa mňa sú to rovnako dojebané námety ako tento. Bez pardónu, kam sa "Ghoul" hrabe na Bebjakové "ZLO" o skupinke "gayov", ktorí prichádzajú do Bernolákova, aby v jednej barabizni chytili ducha za gule. Zlo malo grády, vtip a hlavne!!!!!!!!! - hororové prvky. Táto zlátanina okrem rozkuchanej mačky, ktorej viditeľne nepomohlo ani deväť životov neponúkla ani hovno. Jedine, že by sme brali ako plus, scénu, kedy duch šuká jednu z hlavných postáv do zadku. Možno si niekto povie, "jeeej, aké originálne, že??" Nasrať!! Podobná scéna bola v "Scary Movie 2", keď zosnulý panovník mrdal Donu z Beverly Hills 902 10 do papule. Jediným pozitívom sa tak stáva fakt, že na ukrajinskej pôde konečne zgegol aj nejaký Američan (tlieskam!) - 40% ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|40%| Moc jsem se do toho filmu nehrnul. Podobné záležitosti nevyhledávám. Přesto jsem to zkusil. Tyhle amatéřiny či styl těchto snímků, kdy banda mladých lidí natáčí nějaké bludy, moc nemusím. Byl jsem trochu zvědav, jak se s tím popere český režisér, no moc mě to nenadchlo, ale potenciál to sakra mělo. A právě to mě nejvíc štvalo. Ke konci snímku zde mohla být větší brutalita (skoro žádná zde nebyla), nějakou tu lekačku bych tu uvítal také – škoda, nějakou krev, vylepšit tíživou atmosféru, kterou jsem tu cítil jen málo. Kdyby se všechny tyhle aspekty co jsem vypsal, daly dohromady, tak by to mohl být solidní horor. Třeba prostředí bylo ideální. Hnusné, rozpadlé chatrče, špína – to bylo dobré. I herci nebyli nejhorší. Nemá to výraznou nelogickou chybu, jen je to dost obyčejné a suché. Chvílemi mě to zaujalo, říkal jsem si, kdy asi přijde ten pravý moment, nějaká výjimečná scéna, nic z toho jsem se bohužel nedočkal. Znám ale horší podobné projekty, takže hodnotím čistě podprůměrně, hůře ne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ten generátor pořád běží, proč jdeme ven? – Protože ho musíme zprovoznit! – Ale on je v provozu!“ Mě tohle zmatené pobíhání po lese se zapnutým nočním viděním na kameře nikdy moc nebralo. Jákl si střihl roli v bijáku xXx Roba Cohena, ten nyní producentsky dohlížel na jeho další výlet za kameru. Oceňuji Jáklovu snahu posunout tuzemskou kinematografii víc k Atlantickému oceánu, ale vsázet na to, že blbnutí s videokamerou v lese i léta páně 2015 je dobrý tah, tak úplně nevychází. Američtí dokumentaristé doufají, že kdesi v zapadákově na Ukrajině najdou pořádnej matroš pro svůj projekt o slavných kanibalech, jenže lehce se to v jedné chajdě zvrtne s tím, že nakonec za vším stojí duch, který je nehodlá pustit jen tak. Found-footage nepřináší zhola nic nového, tvůrci se tváří ambiciózně, postavy nám jsou ukradené a za pár dní/hodin nám bude šumák i celý film. Nadšení mnohdy nestačí. Dvě až tři hvězdy.. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Veľa povyku pre nič. Teda nie tak celkom. Jáklovi sa podarilo natočiť obstojný found footage film, ktorý je prakticky zameniteľný so špičkovou americkou produkciou. Je však toto pochvala? Hoci sa môže oprieť o aktraktívny námet, scenáristicky ide o rutinnú záležitosť. A keďže miesto českým hercom zaberá americké obsadenie, pojem zameniteľnosť nadobúda nový význam. Identický výsledok sa podarilo dosiahnuť už pred troma rokmi slovenskému Zlu a ten pritom vsádzal čisto na domáce kulisy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Film má 7 alternatívnych koncov a bol viackrát upravovaný, než dospel do finálneho vizuálu. (BoredKid)
  • Diváci o filmu slyšeli až nedlouho před premiérou záměrně, celá produkce totiž probíhala v utajení. Všichni měli ve smlouvě přísnou podmínku mlčenlivosti. (Zdroj: idnes.cz) (oje)

Reklama

Reklama