Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Veľa povyku pre nič. Teda nie tak celkom. Jáklovi sa podarilo natočiť obstojný found footage film, ktorý je prakticky zameniteľný so špičkovou americkou produkciou. Je však toto pochvala? Hoci sa môže oprieť o aktraktívny námet, scenáristicky ide o rutinnú záležitosť. A keďže miesto českým hercom zaberá americké obsadenie, pojem zameniteľnosť nadobúda nový význam. Identický výsledok sa podarilo dosiahnuť už pred troma rokmi slovenskému Zlu a ten pritom vsádzal čisto na domáce kulisy. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jak to rozseknout bez zbytečných keců? No....tak předně jen potvrdím, že se nejedná o žádný thriller, protože Ghoul je čistočistým FF mockumentary hororem. V rámci tohoto subžánru můžeme asi jen stěží od Jákla (resp. kohokoliv) čekat nějaké inovátorství, takže od tohoto momentu se můžeme rozdělit na příznivce a odpůrce Found Footage. Odpůrci ať si trhnou haxnou, příznivci by měli být více, či méně spokojení. Spokojenost panuje nad prezentovaným příběhem, protože je nesporné, že si někdo dal práci s vytvořením storky s nádechem mockumentary, která oproti četné konkurenci bere výhodu ze zajímavého tématu, spojeného s rychlým a poutavým rozjezdem. Méně spokojený už jsem byl hororovými atributy, a to se schopností Ghoula postrašit, hned ale dodávám, že pár lekaček funguje skvěle a závěr už je patřičně creepy, takže mám spíš vnitřní pocit subjektivního nezadostiučinění, který přikládám v tomto případě slušně zaplněnému kinosálu a který se budu snažit napravit někdy v budoucnu při repríze v teple nočního, opuštěného domova. Druhá, už objektivní výtka směřuje k množství krve a četnosti gore, které při daném bodycountu a tématice kanibalismu považuju za hrubě nedostatečné. Srovnávat Ghoula s milionem podobných filmů nemá cenu, pouze konstatuju, že obstál hlavně díky příběhu, ve kterém se tvůrci obtěžovali s objasňováním "kdo a proč", nadprůměrně. 70% ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pár úplných zbytečností (kočka, digitální čmoud a jiné) kompenzuje nejsilnější faktor snímku; prostředí. Ta hnusná, rozpadající se chalupa uprostřed hustého lesa vyvolává respekt už za světla. Za tmy je to hnus o to větší. Téma kanibalismu a Čikatilova případu celkem zajímavé a solidně využité, v některých momentech bych se však nebál o něco víc přitlačit na pilu. Je sice fakt, že při lekacích scénách si zvukař hodně pomáhá maximálním "vohulením volume", ale kýženého efektu několikrát i dosáhne. V závěru je to pak už slušná adrenalinová jízda. Takže ano, v subžánru FF rozhodně to lepší. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím proč, ale vždycky mi byl Jákl ml. hrozně sympatický, byť jeho kariéru nijak nesleduji. Docela mě překvapilo, když se pustil do horroru. Zvědavý jsem byl, to jo, i když jsem moc neočekával (už i proto, že od found footage neočekávám už leta prakticky nic, kromě nudy). A ejhle, Jákl si mé sympatie udržel, ba ještě upevnil. Ghoul s ničím novým nepřichází, ale sympaticky motá více věcí dohromady, což způsobuje, že to vůbec nenudí a nejednou, i díky slušnému herectví, i baví. Jasně, mohl jsem si postupně odškrtávat z tradičního FF seznamu: podivný zvuk za kameramanem, běhání s kamerou v noci, běhání s kamerou ve sklepeních a tunelech, ale mě to bavilo. kdybych měl vytvořit seznam deseti oblíbených found footage horrorů (a věřte, že bych to bral jako krutý trest), Ghoul by se tam určitě objevil. Že by se českému filmovému horroru začalo blýskat na lepší časy? 3.5* ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na tenhle ,,český" horor jsem si díval na Prima Cool a jediné, co mě na něm vyděsilo, byl moment, kdy se na obrazovce objevil zelený ufon z Alzy.cz, a to ani nenabízel sto tabletů týdně, pouze dopravu zdarma. Pak ale komerční pauza skončila a Andrej Romanovič Čikatilo začal zase strašit...a já se celou dobu zase těšil na Alzu... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Web Alkohol.cz připravil při příležitosti světové premiéry filmu Ghoul exkluzivní koktejl „Cool Ghoul“. (Duoscop)

Reklama

Reklama