Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jistě velmi zajímavý film. Tak úžasně syrový, chladný a odtažitý. Měl jsem v průběhu filmu pocit, jako bych byl zkoušen, kolik toho ještě vydržím a jestli dokážu film dokoukat až do konce, nebo ne. Jedna psychika deptající scéna za druhou, tohle je docela náročná záležitost a nevím, jestli by jí každý snesl. Navíc dívat se na to před spaním také nebylo nic potěšujícího. Ale těžko říct, jestli by se tohle mohlo stát i v reálu. I když Amerika je země neomezených možností, takže proč ne. Někdo by také tento film mohl brát jako návod matkám mladých dívek, čeho se vyvarovat. Ale jako film je to kromě zajímavé výpovědi o kritickém věku třinácti let také docela psychická deptačka, kterou doporučuji jen těm nejotrlejším. A proč jsem se rozhodl pro tři hvězdičky? Důvodů je několik. Film se opírá o důvěryhodné herecké výkony, temné nebo nevýrazné barvy, a samozřejmě scénář. A právě herecké výkony a vhodně zvolená scénografie je to, proč volím tři hvězdičky. Scénář je zajímavý, to bezesporu, ale není natolik excelentní, abych zvýšil hodnocení. Každopádně Holly Hunter jako starostlivá matka, jež je deptána svou dospívající dcerou mi navždy utkví v paměti stejně jako Evan Rachel Wood v roli nezdárné a neposlušné dcery. Jedná se o zajímavý filmový zážitek, ale rozhodně ho nesledujte, pokud jste zrovna v rozverné či dobré náladě, protože tenhle vám jí veškerou sebere už po polovině filmu... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +Evan Rachel Wood a Nikki Reed, jejich herecké výkony, občas je to slušně vyhrocené -hudba mohla být lepší, rozhodně mě to nijak nerozhodilo///Už když jsem ten film viděl poprvé, tak mě trošku zaujal. Víc mě ovšem zaujaly zmíněné herečky, kvůli kterým jsem se na to podíval podruhé. Občas je děj zajímavý a vyhrocený, jindy mi příšel docela cizý nebo nezajímavý. Každopádně bych v takovém prostředí nechtěl (nemohl) žít. K dokonalosti snímku jeětě hodně chybý, ale to není až tak důležitý. Důležitý je, že jednou skončí a s ním i ta depka. Už se vážně nemůžu dočkat, až bud mít třináctiletou puberťačku, doufám, že tento film jí nebude inspirací./// Celkem 71%/// ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu má film docela skvělé výkony, na druhou je forma poměrně psychopatická. Nechápu, proč Catherine Hardwicke zvolila tento způsob filmování, tj. digitální ruční kamera a samé detailní záběry na tváře postav. Z počátku fajn, ale jakmile je to celou dobu, už je to otravné. A konec, který vyšuměl do ztracena, tomu taky nepřidává. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Výpověď dnešní mladé generace aneb taková sonda do života teenagerů, kteří udělají všechno proto, jen aby si připadali "cool". Pro někoho možná nadnesené a o ničem, ale ten příběh jednoduše říká pravdu. Ty holky byly ztělesněním toho, co nesnáším;upištěné pipiny nechávající si udělat piercing prostě jen z rebélie, testující všelijaké drogy, ignorující školu a autority (i když jsem sama byla kvítko:) ).. Přesto nemůžu souhlasit se zdejšími přemoudřelými názory, že takoví lidé si ubližují jen z čiré malichernosti a na pravé problémy by si měli počkat do třiceti, protože v období dospívání je ta psychika tak nevyvážená, že stačí "jen"rozvod a v člověku to vyvolá pocit, že se má nejhůř na světě. Ve třiceti je člověk už přeci jen otrkanější a vyrovnanější. Takže problémy teenagerů bych nezlehčovala, člověk nikdy neví, co se druhému odehrává v hlavě. Perfektní výkon Evan Rachel Wood. A přestože Hardwicke nemusím, alespoň se světu snažila něco sdělit.. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Film je příběh samotné Nikki Reed, kterou ve filmu ztvárnila herečka Evan Rachel Wood. (TheVerczaaa)
  • Přestože Evan Rachel Wood (Tracy) hraje mladší sestru Bradyho Corbeta (Mason), je ve skutečnosti o rok starší. (LoLaa)
  • Nikki Reed (Evie) byla spoluautorkou scénáře ve svých 15 letech. (MiCM)

Reklama

Reklama