Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (177)

castor 

všechny recenze uživatele

Taylor Hackford je přesně tím režisérem, jehož jméno si někde vzadu vybavujeme, ale k žádnému snímku ho nedokážeme hned přiřadit. Přitom stojí za Ďáblovým advokátem nebo životopisným Rayem. A také za tímhle nenápadným dramatem, kterak jeden pijan doplatí na to, že svou manželku neustále pošlapával. I když primárně tvůrci cílí na smrt panovačné a puntičkářské majitelky letního sídla, ve kterém hlavní hrdinka Dolores pracuje jako služebná. Záhy svůj záběr překlopí k bolestnému vztahu matky s dcerou, který se rozpadl už kdysi dávno. Jenže okolnosti dceru, která se roky točí v kruhu, donutí vrátit se domů. Pomocí pozvolna dávkovaných flashbacků se dozvíme, co napjatý vztah způsobilo. Tým kolem Hackforda sází na silnou knižní předlohu, dusnou atmosféru a zejména herecké výkony, mezi kterými přeci jenom vyčnívá skvělá Kathy Bates. Možná škoda, že se na tohohle Kinga trochu zapomíná. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film letmo prohlédl, zahlédl jsem oscarovou Kathy Batesovou dřív, než jsem si stačil přečíst obsazení. Pomyslel jsem si, poučen z filmu Misery, čím koho zase praští do hlavy. Nic takového se nekonalo. Aspoň ji nebudu mít zafixovanou jako vražedkyni, i když role Annie jí sedla perfektně. Aby ne, když za to dostala Oscara, že? Na Kingovy dlouhé děje jsem si dávno zvyknul. Proto mi nepřišlo divné, že se film odehrává ve skutečnosti jen několik málo chvil před neoficiálním rozsudkem, vyplněný mnoha drtivými okamžiky z minulosti. Je to zkrátka výborná záležitost na plný počet bodů. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Odkedy som videl Dolores Claiborne prvýkrát ako decko, ten film riadne zostarol. Predovšetkým záverečný výsluch by bol dnes už točený úplne iným spôsobom. Ale čo sa tam zhruba od začiatku druhej hodiny filmu deje, tie tri po sebe idúce flashbacky, to je vysoká škola psychológie. Stupňovaná, až po moment v zrkadle. A herecký koncert, ktorý Kathy Bates predvádza väčšinu stopáže, v poslednej štvrtine vystriedaný civilnou dokonalosťou Jennifer Jason Leigh, ma pri tej nastavenej ruke dohnal k slzám. Klasika a ďalší nepopierateľný dôkaz, že najlepšie adaptácie Kinga sú tie nehororové. Hlavne to ale nikdy, za žiadnych okolností nepozerajte s dabingom! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Někdy žene nezbývá nic jiného, než být mrcha..." Trailer zdobili prívlastky ako "veľkolepý" a "best film of the year" a to ma fakt navnadilo. Meno T. Hackford malo a má zvuk. Film spustí hlavnú zápletku hneď od úvodu a postupne mi padala sánka čoraz viac... Kurva, to je šialene dobrý film, hovorím si, ako to, že som na neho natrafil až teraz??? Bol som v tom, že všetko zásadné som už videl. Výkon K. Bates je úžasný, nezabudnuteľný a doslova oscarový. Keby som mohol tak jej toho oscara predám osobne! Film je jedna parádna jazda, ktorá chytí a nepustí. Scény K. Bates s ožratým mužom, ktorého tiež výborne zahral D. Strathaim sú nezabudnuteľné. Na film som myslel aj týždeň po zhliadnutí a vážne som rozmýšľal, ktorý film obetujem, aby som Dolores dostal do svojej "top 10". Úžasný, adrenalínový film, ktorý ma rozobral úplne na súčiastky. Doporučujem všetkým! Päť hviezd žiariacich ako diamanty! 100%. ()

k212 

všechny recenze uživatele

King a filmové plátno - tak to by vydalo přinejmenším na studii. Osobně u mě převládá názor, že pokud se do Kingovy předlohy pustí výrazná filmová osobnost (de Palma, Kubrick, Cronenberg, jsou jen ta nejznámější jména), je filmové zpracování daleko lepší než předloha. Ano fanoušci páně spisovatele teď si plivněte a kamenujte, ale přesto nezměním dlouholetý názor, že stylisticky jsou Kingova díla čistě průměrná, literárně neinvenční, obsahově dosti podobná, nemluvě o postupu rozvoje děje, kdy je používáno velmi často podobné schéma. King a adaptace nefantastických děl, to by dalo na dalších pár stran úvah. Dolores Calinbornová patří právě k této sortě. Opět je tu klasická Kingovská disfukční rodina, zneužívaná dcera, tyranský a opilecký otec, znova se ocitáme na vesnické samotě, v neurčitém čase ... Naštěstí to všechno není jen samoúčelná sonda do sociálních vztahů amerických občanů... Díky citlivé a náladotvorné režii Taylora Hackforda, který plně dokázal zvýraznit a využít herecký potenciál, který mu poskytují obě herečky v hlavních rolích. Matka a dcera - Kathy Bates jako prostá žena od válu, která se dokáže vzepřít a Jennifer Jason Leigh coby nevyrovnaná dospělá dcera, která je poznamenaná chtěnou nevědomostí. Obě předvádějí opravdu pozoruhodné výkony. Právě díky tomu patří tento film k těm vyvedenějším adaptacím, i když třeba chvílemi ztrácí niť předlohy. 80%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Společnost Castle Rock koupila od Stephena Kinga práva k natáčení za $1.500.000. (D3VIL)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)

Reklama

Reklama