Reklama

Reklama

Poldark

(seriál)
  • Velká Británie Poldark
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2019), 41 h 43 min (Minutáž: 55–60 min)

Tvůrci:

Debbie Horsfield

Předloha:

Winston Graham (kniha)

Scénář:

Debbie Horsfield

Hudba:

Anne Dudley

Hrají:

Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Ruby Bentall, Jack Farthing, Phil Davis, Crystal Leaity, Tristan Sturrock, Sabrina Bartlett, Beatie Edney, Alexander Arnold (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(43)

Otec mu zemřel, majetek má v troskách a jeho milá Elizabeth je zasnoubená s jeho bratrancem Francisem. Roku 1783 se Ross Poldark vrátí do svých dolů na cín z americké války za nezávislost a zjistí, že se doma hodně změnilo. Je odhodlán vrátit dobré jméno odkazu svého otce a pomoct lidem v místní vesnici. Brzy však narazí na problémy, když z rvačky zachrání mladého uličníka Demelzu a pokusí se získat kontrolu nad doly, na které má zálusk jeho rival, chamtivý a arogantní George Warleggan. (Viasat)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (64)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch velkých romanťáren, která beze studu využívá krásných cornwallských lokací a chemie Aidana Turnera s Eleanor Tomlinson. Jenže co je to platné, když některé zápletky se neustále opakují. Rossova neuzavřená historie s Elizabeth (kterou si později téměř rozbije manželství), hlad, stávky, nevýdělečné doly, další krize manželství Rosse a Demelzy. Do toho sem tam nějaké Warlegganovy intriky (jeho linka mě v páté sérii bavila asi nejvíc). Rossův idealismus a principy někdy hraničí až se zabedněností a fakt, že mu to vždycky nějak vyjde svědčí nejvíc o jeho šíleném štěstí a ochotných přátelích. Dwight Enys je často velmi příjemným hlasem rozumu a s Caroline Penvenen tvoří extrémně roztomilý pár, který vede většinu důležitých konverzací přes psa Horace. Musím se přiznat, že Elizabeth s Francisem mi nikdy nepřirostli k srdci, ačkoliv Francis měl naběhnuto na jednu s postav s nějakým vývojem. U Demelzy jsem trochu přebíhala mezi velkou oblibou a otráveností - to ale dávám plně za vinu Eleanor Tomlinson, která občas neví, jak nepřehrávat. Vzhledem k tomu, že obsazení se rozrůstá s každou sezonou, musím ještě vypíchnout tetu Agathu, která kvalitně stírá celé mužské osazenstvo, a Verity, které jediné opravdu věřím šťastné manželství. Je trochu s podivem, že si tvůrci vůbec nepohlídali časovou kontinuitu, protože zatímco Geoffrey Charles (díky Francise a Elizabeth) rost a ke konci seriálu je mu prakticky 18 let, děti Demelzy a Rosse se zadrhly ve věku kolem deseti let a nehly se z něj. Poslední série pak byla nad rámec předlohy (respektive vyplňovala časový skok) a bylo to znát. Zejména s Enysem a Caroline si tvůrci nevěděli rady, a celá linie kolem otroctví, francouzského útoku a korupce v britské vládě byla přinejmenším podivná. Přesto jde ale o vysoce kvalitní počin v rámci period drama za poslední roky. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tento komentář může obsahovat stopové množství sentimentu. Osoby na něj háklivé by se měly zdržet jeho čtení i pozerání historického dramatu od BBC s názvem Poldark. V osmi dílech zde dostaneme nemilosrdnou nakládačku na téma, kterak byl život v osmnáctém století tvrdý. Chudoba, nezaměstnanost, do toho epidemie spály a ke všemu na Cornwall připadal jen jeden férový chlap, který kašlal na diplomacii a pomáhal všem bez rozdílu. A tím pádem se dostával často do potíží. Ale zase byl strašně oblíbený. Otázka je, jestli mu to za to stálo (odpověď nalezneme zřejmě v sérii druhé). Ještě v první polovině dílů se zde vyskytne záběr, který je strašně... nefér. Mluvím o chvíli, kdy muž stojí na útesu nad mořem při západu slunce (!) a drží v náručí své právě narozené dítě... VenDulin ohodnotila za 5*. (Ps: Master Baggins, you should never underestimate Dwarves ;-) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

BBC opět potěšila a opět ukazuje, jak by mělo vypadat historické drama. Najdete tu všechno od lásky přes zradu až po sociální problémy tehdejší společnosti. Ve víru toho všeho se točí Ross Poldark, který se snaží dělat správné věci a zároveň se staví proti tehdejším společenským konvencím. Příběh se odehrává v hornickém prostředí Walesu na sklonku 18.století (ne 17.). V hlavních rolích excelují Aidan Turner a Eleanor Tomlinson a výborně jsou obsazené i vedlejší postavy. Velká spokojenost a velká natěšenost na další řadu. 90% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle je křišťálově nádherná ukázka ryzího, upřímně míněného kýče. Vše je okamžitě srozumitelné, seriál si nehraje s divákem a sdělí mu vše rovnou. Romantické vztahy se navazují jedním pohledem. Dramatické momenty předjímá zamračená obloha protknutá bleskem. Když manžel odchází od manželky jen na krátkou chvílí a loučí se slovy: „Miluji tě“, je jasné, že se domů hned tak nevrátí. Herci jsou pro své postavy zvoleni přesně podle typu. ____ Seriál musela sponzorovat cornwalská agentura pro podporu turismu, protože tak 10 % veškerého času jezdí hlavní hrdina na bujném koni po malebných útesech sem a tam, nebo se na nich tyčí sám, se ženou, s dítětem, případně v nějaké skupině. Jednoduché a účinné. ____ Seriál se rychle stal mojí srdcovkou. Proč?: přesvědčivé a hluboké herecké výkony, krásná výprava, příběh nerovného páru, který se s menšími obměnami může stát v kterékoliv době, je sice předvídatelný, ale zároveň i sladký. ___ Seriál je romantizující hra s historií, kterou podává dramaticky, ale taky uhlazeně a nedělá si moc vrásky s některými věcmi. Tak třeba asi těžko by bylo možné přátelství mezi pánem a jeho leníky, nebo jen takový detail, že muž koupí své ženě šaty cestou z trhu, když v té době šily švadleny ručně. Nebo, že se zobrazí náhlé zchudnutí bohaté rodiny tím, že pán seká vlastnoručně louku (od prostředka!) a paní kolem chodí s košíkem na zeleninu – a nikoho z nich nenapadne prostě pronajmout obrovské panské sídlo a na čas se přestěhovat do něčeho menšího. ___ Seriál to neřeší a já taky ne, už třeba kvůli třeskuté chemii mezi Demelzou a Rossem, i když ty její zelené šaty, které jí musel rozšněrovat na zádech, protože sama by to nedokázala, jsem brala jako očividnou koketérii z její strany, protože: jak si je tedy sama zavázala?  5. řada ** ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně napsanej seriál s parádníma postavama a jejich vývojem a vzájemnou chemií a vztahama. Je to krásný, je to dojemný, je to k nasrání a je to prostě super. Taky se mi líbilo to vykreslení rozdílů mezi chátrou a privilegovanou vrstvou. PS: Tak strašný nutkání dát Georgovi do držky jsem neměl od tý doby, co zdechnul Joffrey v GoT. Doufám, že ten slizoun tady zdechne podobně hnusnou smrtí. ()

Galerie (748)

Reklama

Reklama