Reklama

Reklama

Mamon

(seriál)
Trailer 3
Česko, 2015, 5 h 25 min (Minutáž: 50–58 min)

Kamera:

Martin Štrba

Hrají:

Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hof, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Pavel Gajdoš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je novinář, který se zabývá kauzou kolem významného státem řízeného podniku. Při zajišťování podkladů ke vznikající reportáži narazí novinář na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do skandálního případu osobně zapleten. (HBO Europe)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (211)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když vezmu tento seriál jako celek, musím přiznat, že se mi velmi líbil, pokud jde o jeho závěr, to byla téměř úplná katastrofa. Kromě velkého množství výhrad k poslední epizodě jsem byl jinak velmi spokojeným divákem, který se po čase opět dočkal slušného domácího seriálového počinu. Překvapilo mě, že ani akční scény nevyznívaly hloupě, ty u nás bývají často velkým problémem, tentokrát ale vypadaly celkem důvěryhodně, takže ano, Mamon mě bavil, a kdyby tvůrci nevypustili závěr, možná by mě donutili přitlačit na hodnocení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá a druhá časť boli z celého diela najlepšie. Náhle sa to začne až tak motať, že už to nevedia ani samotní tvorcovia rozmotať. Hádek je u všetkých úmrtí, ľudia zomierajú pre nejakú záhadu ako na páse. Práve Hádek ale bol pozitívom seriálu, v poslednom čase sa mi jeho výkony čoraz viac pozdávajú. Záverečná časť tiež celkom vyšla. Bolo to tak na 70%, ale nepovažujem to za výrazné nadpriemerné spracovanie, mohlo to byť aj podstatne lepšie. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel poněkud zklamání; po všem tom hajpu kolem; nebo byla chyba vidět Mamon až po Pustině, která je- si to přiznejme- ve všech ohledech o několik levelů výše. Na jednu stranu jsem ocenil, že jsem nepoznal skoro žádného herce a tedy jsem neměl pocit "toho znám z...", ale to bude nejspíš tím že jsou to hlavně seriáloví herci. Některým role sedla (Šrámek, Zpěváček), ale ta policistka mi přišla moc jednorozměrná, chyběl mi nějaký background a hlavně jestli/proč to měla být Lisbeth Salander lite? Problém jsem měl s tempem, kde se víc jak polovina něco odvíjí a odhaluje, aniž by to (alespon mě) pořádně chytlo a přikovalo k sedačce; z druhé strany konec byl sice intenzivnější, ale zároven z kategorie "WTF a ted mi to vysvětlete a přidejte ty oblíbené nitky vedoucí od postavy k postavě". (Ale na vině je možná severský předchůce - a seveřani tohle mají rádi?). Ačkoliv nepochybuju, že to je jeden z nejlepších seriálů, co u nás vznikly, je to dáno hlavně tím, že spousta těch dalších je dno, za které se dá akorát stydět. Tohle tak 70 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nebudu si brát servítky, norskou předlohu jsem svého času považoval za políček do tváře fanouška severské detektivky. Stala se pro mě důkazem, že seveřané v touze najít nové náměty a zavděčit se mezinárodnímu publiku vytvářejí krkolomné, nerealistické zápletky a zabředávají do mysteriózního světa, který ztrácí kontakt s realitou. Dostávají se tak na zcestí a první sérii norského Mamonu jsem proto dokoukal jen s vypětím všech sil. Od české verze jsem neočekával nic, vlastně mě spíš zajímalo, jestli se dá tak špatně uchopená látka tradičně mizernou českou produkcí ještě více zkazit. Naštěstí za projektem stála ambiciózní HBO, přesto výsledek považuju za svého druhu malý zázrak. Zasazením příběhu do českých reálií divokého kapitalismu 90. let se za vlasy přitažené prvky staly přijatelnějšími. Výhrou bylo angažování Vladimíra Michálka, který má cit pro výběr lokací a vytříbenou vizuální stránku. Významně upozadil mysteriózní linii příběhu - opět ku prospěchu věci. Pokud přesto výsledek něco sráží, pak je to právě dědictví norské předlohy. Nelze si nepovšimnout absurdní hry na náhody, kdy je hrdina příběhu postupně svědkem sebevražd tří významných manažerů. Vytknout se dá i herecký výkon Terezy Hofové, která svou prokurátorku přehrává do podoby karikatury. Klady nicméně výrazně převažují. Dokonce i akční scéna nevypadá jako pokus o parodii západní produkce. Objektivně vzato by to bylo spíš za tři hvězdičky, ale s ohledem na dlouhodobý stav české produkce je to jednoznačně úspěch. Za výpravu a nasazení Matěje Hádka dávám 70 % celkového dojmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Slušná kamera, dobří herci, zajímavé lokace, dobrá, taková noirová atmosféra, kterou v HBO umí (nebo mají prostě dobré filtry). Jinak hodně špatně a nepřehledně natočené akční scény, ale hlavně je to ale těžkopádná nuda s neuvěřitelným jednáním postav - ono, když jde o český remake nějakého norského seriálu, kde jsou poněkud jiné problémy, jiná situace, jiné politické vlivy a vazby, než u našich bývalých soudruhů a veksláků nalezlých do dozorčích rad a politiky, tak se není čemu divit. Nějak to u nás neumíme - buď se natočí skoro oslavné srágory na všechny ty české mafiány, nebo pokus o dada parodii (Vorel), případně pak tyhle rádoby naoko sofistikované výpovědi o ničem. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Pátý díl "Kořeny" se natáčel v Praze a Nymburce. (M.B)
  • V seriálu Petrovi a Danielovi rodiče (Vlčkovi) žijí v kostele Českobratrské církve evangelické v Nymburce. (Popinodan)

Související novinky

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

14.08.2016

Tam, kde ulice končí, tam, mezi náhrobními kameny, se v noci, ve které přišel ďábel, ve víru scházejí králové ulice. Tam, ve středověkém hradě, sídlí posedlá královna Alžběta, jejíž rozdvojená duše… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama