Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 2

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (107)

topi 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mapuje naši přírodu od Doby ledové po současnost. Zachycuje v něm nejen překrásné záběry zvířat, žijících v lesích, ale i jejich postupnou domestikaci. Víceméně je to smutný pocit, když si uvědomím, jak člověk přírodu po staletí plundroval až k dnešní podobě. Jisté je, že budoucnost přírody a vůbec celého světa půjde velice brzy do kytek. A to je na tom to nejsmutnější. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Výborne zábery z prírody, ktoré trošku rušia zinscenované scénky. Miestami som mal pocit, že ten čo mal nahovoriť komentár zaspal a sú tam nemé pasáže na miesto toho, aby diváka informovali ako to je u našich dokumentov. Nuž Francúzi sú evidentne trošku pozadu, čo sa táka dokumentov o prírode, čo sa týka nahovoreného komentára. Toto nie je prvý krát. Frantíci by si mali pozrieť nejaký dokument od Zdena Vlacha, kde je komentár nahovorený od Štefucu, či Geišberga nabitý plný informácií. Pozerať sa na kone ako pobehujú a híkaju a do toho ani slovo tomu dokumentu neprospieva. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Příběh to nebyl žádný, žádné sledování například jednoho konkrétního lesa v běhu času, který by ilustroval příběhy lesů obecněji, jenom takový povšechný dokumentární naučný přelet staletími, který na mě ale neměl žádný emoční účinek. Jelikož jsem ještě nikdy neviděla na obřím plátně zviřáka, ptáčky a hmyzáky v detailech, tak se mi ty záběry líbily, vizuálně to bylo super. Nad čím jsem se pozastavovala, byla jakási podivná "komediální" linka, kterou jakoby tvůrci vzali z nějakého připitomělého kresleného veledíla pro děti, to jsem fakt nepochopila a celkem mě to rušilo. Ekologický kecy jsem po pravdě řečeno čekala, takže mě to přiliš nerozechvělo ani nerozčílilo. Nejvíc na mě asi zapůsobilo, jak se prali koně, to jsem ještě nikdá takhle neviděla. Obecně bych řekla, že takovýhle film by se mohl stát celkem kvalitní složkou výuky na základní škole. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak nejvíce se mi zatím líbil Mikrokosmos. Les patří k těm nejbáječnějším místům na Zemi, z tohohle dokumentu jsem ale trochu v rozpacích. Přišlo by mi šťastnější držet se raději ročních období, než vyprávět o lese od počátku a skákat ze zimy do léta a zase do zimy, z jara do podzimu a naopak. Na druhou stranu snímek obsahuje řadu fascinujících záběrů, takže milovníci přírody si ho jistě užijí. Mezi nejpůsobivější patří scény se smečkou vlků - štvanice na kance i koně jsou téměř dechberoucí. A vedle toho třeba neposedné veverky či hravá medvíďata, vlčata, liščata či rysčata...tedy rysí koťata.Film má dvě slabiny. Nemám nic proti připomínání toho, jak člověk zachází s přírodou, ale do Příběhu lesa mi agitka nesedla. Působila jako pěst na oko. Druhou slabinou je komentář. Kdybych většinu živočichů neznal, tak bych často tápal, jelikož z komentu jsem se téměř nic nedozvěděl. Navíc často šlo o prázdná slova a nikoliv o důležité informace. T.Hanák mi jako herec nevadí, v řadě filmů se mi líbil, ovšem, ruku na srdce, tahle role mu nesedla. Uspávač hadů by komentovat neměl. Přese všechny výtky jsem si ale snímek užil. Čarokrásné obrazy lesa s jemnou párou protkanou slunečními paprsky mi na dlouho zůstanou v paměti. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Oproti podobně laděnému (byť ne zcela dokumentárnímu) snímku " Králové hor" je "Příběh lesa" o level níže. Film se nepokouší o žádný náznak příběhu, zato agitce se nijak nevyhýbá, na což si u francouzských dokumentů z posledních let (viz např. HOME) asi musí divák prostě zvyknout. Krásné záběry přírody jsou navíc prokládány Hanákovým komentářem, který filmu spíše škodí, než aby mu pomáhal. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel na několika místech ve Francii, v Norsku a také v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa. (Fjera)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama