Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1943 a v mainském St. Cloud´s se ředitel sirotčince a gynekolog Wilbur Larch snaží vytvořit co nejlepší prostředí pro opuštěné děti a zároveň jim hledá adoptivní rodiče. Nelegálními potraty pomáhá i ženám v nouzi. Jeho oblíbencem se stane Homer Wells, dvakrát adoptovaný a dvakrát odmítnutý nadaný sirotek. Larch ho učí a dokonce zfalšuje jeho zdravotní stav, aby nemusel do války. Homer dokonale zvládne gynekologickou a porodnickou techniku a stane se Larchovým pomocníkem. Odmítá však dělat potraty nešťastným ženám. Tvrdí, že člověk by měl být na světě rád za všech okolností. Jednoho dne přijede do sirotčince na potrat těhotná Candy Kendallová, kterou doprovází její přítel a vojenský letec Wally Worthington. Homer chce sirotčinec opustit, touží po poznání jiného světa a chtěl by být užitečný. Larch je zklamaný a sirotkům je to líto. Homer odjede s Candy a Wallym do Cape Kenneth, kde Wallyho rodiče vlastní velký jabloňový sad. Rozhodne se, že se připojí k partě námezdních černých česáčů vedených Arthurem Rosem s jeho dcerou Rose Rose. V ubytovně visí pravidla moštárny, o kterých Rose prohlásí, že to nejsou pravidla pro ně, že si udělají svá vlastní. Wally záhy odjíždí bojovat do války. Homer se přátelí s Candy, která v sadu také pracuje. Candy se mu svěří, že nedokáže být dlouho sama. Oba se do sebe brzy zamilují a intimně se sblíží. Mezitím Larch v sirotčinci čelí správní radě, která chce na jeho místo dosadit někoho s moderními názory na porodnictví a pediatrii. Larch zfalšuje Homerův životopis a doporučí ho radě. Zároveň pošle Homerovi svůj lékařský kufřík. Homer však nemyslí na nic jiného než na Candy. Odpoví Larchovi, že je v Cape Kenneth spokojen a že zůstane. Po nějakém čase Homer zjistí, že mladičká dcera černošského předáka Rose je těhotná. Candy se od Rose Rose dozví, že otcem dítěte je její otec předák... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (786)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Dlouho jsem neviděl hezčí film. A ne hezký, jako hezký, ale opravdu hezký ! Takové milé vyprávění, které se na první pohled tváři nezajímavě až nudně (moje chyba) ale když se do něj člověk dá, nemůže litovat. Spider-Man je tu mnohem větší sympaťák, Charlize "už jí zase miluju" Theron tu je neskutečně roztomilá a příjemná, Paul Rudd, i když se objeví jen na chvíly, sehraje naprosto pohodovýho kluka, co jde do války a nic si z toho nedělá. No a M. Caine, takového starostlivého, dobrosrdečného pána, kterému prostě na lidech záleží. Na všechno se pěkně kouká, krásně se to poslouchá a člověk si až říká, že by si to i sám chtěl zkusit. Stačí jen chtít. The Cider House Rules - 79% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od knížky je to uhlazenější, takové pěkně sledovatelné a pochopitelné pro každého. Má to ale božskou Charlize a ještě lepšího Cainea, i Maguire se za sebe nemusí stydět a co je velice potěšující - není tam jediný otravný dětský herec, všichni hrají skvěle. Navíc je to skutečně dojemné, přiznávám, že jsem se taky nechala pěkně dojmout a taky to ve mě probudilo neutuchající touhu odjet jako Homer do neznámá a živit se sběrem jablek. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Výborný Hallstromov snímok, ktorému presvedčivo kraľuje Michael Caine. Charlize ma tentokrát veľmi nezaujala, skôr mi bola jej postava protivná. Tobey "Spiderman" Maguire presvedčivo zobrazil ťuťka, ktorý sa mení na muža ostrieľaného životom. A záver, to je paráda. Plné hodnotenie ušlo veľmi tesne. 9/10 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pravidla moštárny si do scénáře ze své knihy osekal John Irving sám, takže jinak daleko rozsáhleší a do budoucnosti nahlížející příběh kluka ze sirotčince tím byl vlastně v nejlepších rukách, čehož může být důkazem i Oscar právě za scénář. Tobey Maguire a jeho dojemné herectví je další plus tohoto filmu, o Michaelu Caineovi, jemné citlivé režii, hudbě a kameře ani nemluvě. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Další pomalu plynoucí drama s výbornými hereckými výkony a skvělým scénářem. Takových je opravdu hodně a mošťárna už ničím nevyčnívá (asi jsem moc náročný). Je působivá, je poetická, ale to mi už nestačí k plnému počtu. Pan nad-herec Caine sice válí a citlivé herectví Maguireho dává Cider House Rules tu pravou šťávu, ale takových jsem už pil, a lepších! I přesto celkem silný zážitek. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (15)

  • Malé cameo má ve filmu autor románové předlohy John Irving (přednosta stanice) a jeho syn Colin Irving (major Winslow, který doručuje novinky o Wallym). (Specs)
  • Natáčelo se v amerických státech Massachusetts (Northampton a Lenox) a Vermont (Národní parku Acadia, Main a Brattlebor). (griph)
  • Scény zo sirotinca boli natočené v Northampton State Hospital v Massachusetts, ktorá kedysi slúžila ako ústav pre choromyseľných. (HelenOfTroy)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama