foto

Lasse Hallström

  • nar. 2.6.1946 (70 let)
    Stockholm, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Švédský režisér narozený ve Stockholmu. Jeho dědeček byl ministrem financí, má jednoho syna jednu dceru a jeho současná manželka je i českým divákům známá herečka Lena Olin (Fanny a Alexandr, Nesnesitelná lehkost bytí, Čokoláda, Svět podle Lelanda, Casanova, atd.).

Svou režisérskou karieru začal jako tvůrce hudebních klipů. Dá se říct, že byl dvorním režisérem skupiny Abba. Průlomovým snímkem, díky kterému Hallström přestal být pouze místním režisérem, byl Můj život je pes z roku 1985. Za tento snímek byl Hallström také poprvé nominován na Oscara za režii a za scénář.

Po tomto prvním úspěchu začalo období dětských snímků. Snad každý český divák viděl jeho Děti z Bullerbynu. Dalším „trhákem“ byl v roce 1993 snímek Co žere Gilberta Grapea (s excelujícím Leonardem DiCapriem a Johnny Deppem). Tento film bývá některými kritiky označován za nejlepší Hallströmův snímek.

Po kratší odmlce pak přichází film Pravidla moštárny (1999). Se sladkým Tobey Maguirem (Spiderman) a do té doby né příliš známou jihoafrickou kráskou Charlize Theron (Zrůda). Za tento snímek byl náš švédský režisér také moninován na Oscara za režii. V roce 2000 je natočena romanticky sladká Čokoláda (opět Johny Depp). Film o lásce, odhodlanoti a boji proti nesmyslným tradicím. Následují o poznání chladnější a o to dojemnější Ostrovní zprávy (2001; charakterní Kevin Spacey, chladně nádherná Julliane Moore).

Mezi nejnovější počiny tohoto režiséra patří dva filmy z roku 2005 Casanova a Žít po svém. Jedná se už o výrazně „hollywoodštější“ snímky avšak Hallströmův rukopis nezapřou. Casanova je lehčí romantická komedie (perfektní na večer u televize s přítelkyní). Ve snímku Žít po svém zase vynikají známí hollywoodští harcovníci (rozporuplná Jennifer Lopez, nestárnoucí Robert Redford a Morgan Freeman).

Tereza "TerezaLev" Lévová

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 My Dog: An Unconditional Love Story
2005 Creating An Adventure
2002 Ollebom (TV film)
1999 The Cider House Rules: The Making of an American Classic
The Directors (TV seriál)
1993 Making Gilbert Grape (TV film)

Hudební videoklipy

2002 ABBA: The Definitive Collection (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(666)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace