Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 4
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (1 356)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem váhala, jestli jít s hodnocením až nejvýš, ale nakonec mi došlo, že tak strhující a zábavný film už jsem vlastně neviděla, ani nepamatuju. Vizuálně parádní, plné odkazů na hudbu i kulturu z osmdesátých let, ve kterých si každý najde to svoje (za mě vede DeLoraine, Shining a Twisted Sisters). Spielberg prostě stále umí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo docela cool, ale pak se hrdina vydal do virtuální reality... Fakt mě ten slum vizuálně zaujal víc než ten (především) osmdesátkový matrix. Což mě přivádí k tomu MATRIXU - oba filmy jsou založené na monomýtu (stejně jako STAR WARS, AVATAR a mnohé další) a tedy jde o jednoduché pohádky o vyvolených, kteří s pomocí akčních princezen a mentorů zachraňují svět před záporákem. Kdysi u MATRIXU jsem si toho ještě nebyl vědom a navíc tam to schéma podstatně lépe vytunili - od mindfuck myšlenky, že (nevědomky!) žijeme jen v simulaci, přes sympatičtější postavy, lepší herce, přelomové triky, dechberoucí akční scény i kultovní soundtrack. A proto mě MATRIX královsky bavil a baví. U RPO jsem se docela nudil. Jednoduchoučký příběh, ploché postavy od hrdiny po záporáka, OASIS mě moc nezaujala (i když jsem ocenil scénu, v níž se postavy ocitají v SHINNING) a na můj vkus moc digi, stejně jako až moc zběsilé akční scény. Mám pocit, že jsem viděl druhého AVATARA, jen ne tak technicky promakaného. Ne, to není kompliment. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Vyznání lásky k popkultuře, které vystavělo camea a easter eggy na piedestal a tak nějak jsem měl nutkání ukazovat ploutví na plátno a řvát věci jako "Akira!! Duke Nukem! Jason! Šedesátkovej batmobil!" a jiné obdobné duchaplnosti, plné rozjímání nad filozofičností jsoucna. Je to zábavný film? Je, nejen díky výše napsanému, ale především díky tomu, že je jednoduše perfektně natočený (pasáž s Osvícením!!), ale hrozně obludným způsobem tomu podráží nohy příběh, který kulhá na všechny nohy, chapadla, pařáty a všechny možné končetiny, protože je jednoduše pitomoučký a tupý, především řešení úkolů je napsáno tak blbě, že veškeré hádanky jsou naprosto pitomé a jejich zapeklitost je na úrovni dětských puzzlíků o pěti dílcích. A samotná kostra příběhu je jen další verzí tisíckrát viděného, kdy hrdina ke štěstí, holce a přátelům přišel a je to neoriginální a klišovité až na půdu (ale tady se dá mluvit o tom, že to samo o sobě je odkazem na xy různých dobrodružných záležitostí). Bavilo mě to, ale mohlo mnohem víc, i tak je to ale když už ne na poklonu, tak alespoň na letmé smeknutí klobouku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Téhle mega fetišistické velikonoční omeletě nelze odolat. Nevíc se k ní vracím stejně rád a ze stejného důvodu jako k dobré hře. Spielberg v něčem prostě nestárne. Nebo neumí dospět. Což je úplně jedno, dokud pořád umí vyprávět. I u zápletky jak z 'Goonies' se dokážu přistihnout, že se na něj už 35 let pořád těším. Komu jinému ostatně patří film, který staví popkulturu na roveň náboženství. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je to skvely, mohlo to bejt skvelejsi. Clineovo kniha je ve svy podstate docela jednoducha a buhvijak originalni taky neni, ale proste je na ni videt, ze ji psal fanda a nacpal tam fakt prakticky vse. Do filmu uz z jeho podstaty vse nacpat neslo, to je vicemene takova hlavni vytka. Nevadi mi, ze je dej knihy vcelku prekopanej, spousta toho je vypustenyho a jsou tu naopak nejaky veci, co v knize nebyly, s tim jsem tak nejak pocital, precejen bylo potreba nacpat neskutecnou haldu vsemoznejch poct a narazek do dvou hodin. Skoda jen, ze jsou tu v podstate jen tri vetsi akce, ktery byly videt uz v ukazkach, rozhodne z toho slo udelat i vetsi jizdu. Stejne tak i pres omezeni dany mediem sem mohlo bejt nacpano vic odkazu z knihy. Tim nerikam, ze jich tu je malo, aby to clovek vsechno vstrebal, bude to chtit rozhodne nekolik dalsich skouknuti. Hudba je taky super, ale taky tu mohlo bejt tech znamejch pisnicek vic. No a stejne tak triky, rozhodne lepsi, nez jak jsem se po skouknuti traileru bal, ale mohly bejt jeste lepsi, i kdyz chapu, ze v tom mnozstvi postav, prostredi atd. je tezky kazdou blbost vypiplat do dokonalosti, ale misty to je precejen lehce kvantita na ukor kvality. No a co se tyce hercu, Rylance je uchvatnej, i kdyz na pres drzku, Sheridan mi vadil min, nez jsem se obaval a Cooke je sympatacka. Takze jak uz jsem psal na zacatku, je to hodne fajn, ale vsechno, pres mnozstvi narazek a hudbu az po triky mohlo bejt jeste lepsi, takhle si nejsem uplne jistej, zda se to zaradi mezi nejvetsi kultovky, ale i tak jsem naprosto spokojenej, Spielberg prijemne prekvapil a ja se dve hodiny bajecne bavil. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (85)

  • V knižní předloze se záměrně do centrály IOI vydal Parzival (Tye Sheridan) a né Art3mis (Olivia Cooke), aby se dostal do jejich databáze, kde stáhl data mimo jiné usvědčující IOI z trestných činů, kterých se dopustili. Dopomohl mu k tomu balíček hesel z aukčního katalogu l33t Hax0rz Warehous. (Charpy)
  • Samantha (Olivia Cooke) má na sobě v jedné ze scén v reálném světě tričko s motivem z alba „Unknown Pleasures“ od britské kapely Joy Divison. (ČSFD)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama