Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

stration 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím. Pompézní promotion od ČT způsobil mé očekávání, které nebylo naplněno. Celé to bylo takové nemastné neslané. Jakoby tvůrci chvílemi nevěděli, co vlastně chtějí divákovi nabídnout. Jestli dokument, který se striktně drží historických reálií, nebo záživnější podívanou na fragment ze života Karla IV. Ve výsledku to byla totiž hlavně nuda. Několikrát se o mě pokoušel spánek. Herci to celkem uhráli, i když jestli ČT natočí ještě pár historických filmů s těmi samými herci, začnu v tom mít pěknej guláš. Protože když v Polné, v Husovi a Karlu IV vystupuje v podstatě totožný herecký ansábl, bude asi někde chyba. Hudba byla založená na jednom motivu, který mi nejvíc připomínal Terminátora 2, což tomu taky moc nepřidalo. Co je ale hlavní, film měl (asi) představit českému divákovi osobnost jednoho z nejvlivnějších panovníků našich dějin, což se mu nepovedlo vůbec. O samotném Karlovi, a potažmo i jeho zásluhách a činech, jsme se dozvěděli sakra málo. V poslední scéně je akorát něco o tom, že v Čechách staví města a založil univerzitu. V tomto případě to chtělo díly tři, které by období jeho vlády trochu více zmapovaly a přiblížily veřejnosti. Založit celý příběh na tom, že pár tlusťochů sedí na poli a radí se, jestli zvolit nebo nezvolit a kdo koho nakonec vyšplouchl, je slabota. I tak dávám tři hvězdy, které jsou hlavně za to, že vůbec něco podobného vzniklo a že filmařsky to zas takový průšvih není. Příště by to ale chtělo vybrat buď záživnější etapu ze života Karla IV, nebo udělat víc dílů, protože z didaktického hlediska jsme se o Karlovi IV dozvěděli kulový. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Lounský rodák Stanislav Majer (Jan Lucemburský), Kryštof Hádek (Karel IV.), Petr Jeništa (Bušek z Velhartic) a Tereza Voříšková (Blanka z Valois) jsou minimálně na tři hvězdy. Historické kostýmy jsou pěkné a exteriéry i interiéry rovněž. Psychologie postav vzhledem k historii je dobře definována. Ano Jan Lucemburský na Lokti je poněkud starší než by asi byl a určitě by se našly další chyby. Nicméně televizní film má kvalitní atmosféru. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Tak významný panovník a tak bezvýznamný film o něm. Atmosférou je to spíše štědrovečerní pohádka. Žádné drama žádné emoce, jen poněkud matoucí a dramaturgicky ne zcela ujasněný popis historické situace. K tomu nevýrazné herecké výkony, snad s výjimkou Stanislava Majera. Zdá se tedy že se u českého filmu nenajde kapitál pro opravdu důstojný historický film. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Co napsat!? Mám rád výpravné historické filmy (o to více, když jsou tuzemské výroby, ale musí být srozumitelné. Dějová roztříštěnost, pasáže přeskakující z jednoho období do druhého, na obrazovce velmi krátce zobrazené letopočty a místo konání děje v sice pěkném, ale poměrně nečitelném snad gotickém písmu nedovolovaly dostatečnou orientaci v časoprostorové mozaice dějů. Pochválit mohu výpravu, kameru, snad i herecká podání. Bohužel zbytek byl vytvořen zmatkovitě, pro diváka nepřehledně a mnohé podstatné skutečnosti o životě Karla IV. byly zcela vynechány. Natočit film v celkové délce pouhých 104 min vyžaduje od scénáře podrobně rozebrat celý život tohoto panovníka, vytyčit nejdůležitější rozhodné body jeho života a ty (pouze ty) do filmového děje vsadit. Museli jsme však sledovat pouze jakési neurčité náznaky (diváku domysli si, nejsi přece hloupý), které jistě většině diváků plně neznalých faktů o životě Karla IV. naprosto nic neříkali. Za sebe mohu napsat, že jsem se alespoň trochu před zhlédnutím Hlasu pro římského krále s jeho životem seznámil. A přesto jsem při sledování tápal a občas nechápal. Kde jsou ty časy, když točil historické filmy Otakar Vávra. Najde se někdy někdo, kdo se Vávrovi alespoň trochu přiblíží? To je můj názor a jak tak čtu jednotlivé komentáře, nejenom můj. Nejsem ten, který apriori odsuzuje české filmy, ... když však není filmařská kvalita, není ani dobré hodnocení. Bohužel, moc mě mrzí, že se to nepovedlo. Třeba příště. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V komentářích zdejších uživatelů byly výstižně popsány veškeré klady i neduhy tohoto divácky očekávaného díla. Co se obsazení týče přidávám názor, že Kryštof Hádek typově neodpovídá mým představám o této významné osobnosti našich dějin. Naproti tomu Stanislav Majer v postavě Jana Lucemburského mladého Karla herecky zcela převálcoval. Výprava slušná, odpovídající nedostatečně finančně zabezpečenému televiznímu zpracování. Kostýmy byly pěkné, hodně barvité, ale připomínaly mi spíše královské šašky než bojovníky, nehovoře o tom, že na vojenské tažení byla přece jenom dvacítka komparsistů málo. Ponechám stranou historické nepřesnosti, protože stejně jako velká část diváků nejsem znalcem historie a o Karlu IV. mi uvízlo ze školních let v paměti, že vyrůstal ve Francii, měl čtyři manželky, založil pražskou univerzitu a nechal vybudovat řadu dodnes obdivovaných stavebních skvostů. Co se příběhu týče, tak jakási chladná téměř dokumentární forma natáčení plná zvratů v čase, politických intrik a pletichaření mne zcela dezorientovala i když jsem měla v ruce encyklopedii se životopisem císaře. K mladému Karlovi ani k žádné jiné postavě z tohoto filmu jsem nepocítila sympatie a také jsem nezískala žádné hlubší vědomosti o jeho osudu, spíše z toho mám v hlavě zmatek. Myslím, že tomu chyběl jako scénárista Jiří Hubač. Celkově zklamání. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Svatba Karla IV.(Kryštof Hádek) s Blankou z Valois se točila v bazilice svatého Prokopa v Třebíči. Bazilika je zapsaná na seznamu UNESCO. (Spajda698)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)

Reklama

Reklama