Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě možná trochu překomplikovaná zápletka, ale jinak famózní noir se vším co k němu patří... Venku je většinou tma, k temné asfaltce se řítí nekonečné přívali mrazivého deště a Humphrey Bogart alias Philip Marlowe vyšetřuje za pár babek případ, ve kterém figurují osudově krásné ženy, revolvery a proklatě suché (a vtipné) hlášky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající hlášky a na několik výjimek (hlavně závěr s Lauren Bacall, ale i představitelka její sestry hraje toporně) herecké výkony. Jinak v podstatě skoro doslovný přepis románu - opět s výjimkou konce (v románu se odehrává v pustině u dolů a lépe pochopíme, oč šlo a jaká "nemoc" postihla mladší sestru). Ale i na dnešní dobu skvělá kamera (když odmyslíme ateliérové exteriéry ;-)), scénář, prostě filmařina. ()

Reklama

Deschain 

všechny recenze uživatele

Parádny film. Veľa skvelých (a rýchlych) dialógov, krásne ženy, nebezpeční muži, podmanivá hudba, vtipné hlášky. A Humphrey Bogart je cool! Silné štyri. /Po prečítaní predlohy.Carmen Sternwood sa vyfarbí ako riadny psychopat a nekončí to "happy-endom" ako film. Stále spokojná./ (Projekt 100 - 2010, FK Nostalgia) ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Trochu preplnená fabula predimenzovaná stopáž Hawksovi na kvalite a sile uberajú minimálne. Viac, než obrazová dokonalosť, puntičkárske aranžovanie mizascény, skvelé rámovanie, snímanie, strih, pohyb kamery a bobtnajúca atmosféra ponárajúca dianie do hmly, dažďa a šerostivu je na filme zaujímavá Hawksova schopnosť narábania s "ukecanosťou" filmu. Nekonečné dialógy a monológy nepôsobia únavne vďaka prešpikovaniu ostrým humorom, dômyselnými narážkami, prudkými zvratmi, stálou hladinou napätia a nevypočítateľnosti. Najmä Bogartove hlášky sú do jeho jazyka vytesané ako do kameňa a jeho charizma sa nesie nad celým dielom. ...... Britká žánrová lahôdka, v ktorej sa dá zablúdiť s rovnakou ľahkosťou, s akou sa dá prepadnúť jej starému, ale ani náhodou nie skostnatenému kúzlu. Dokonca by som si dovolil hovoriť o filmovom sex appeale. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Noir miluju.. ale měl jsem tu možnost většinou vidět spíš novější filmy v tomto hávu. Když jsem si však pustil The Big sleep, na monitoru se objevil Humphrey Bogart coby Phil Marlowe a začal oblbovat každou sukni, kterou uviděl, měl jsem jasno. Takové skloubení (nejen s Lauren Bacall v roli Vivian) vtipu, elegance a detektivky si nechám líbit. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Claude Chabrol tvrdil v roku 1955, že dielo nemôže byť rekonštruované, napríklad v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil tvorca a výsledok by pôsobil ako podradná imitácia. Napriek tomu to skúsil Michael Winner v roku 1978, no snímka nezožala úspech. (Biopler)
  • Charles Waldron, který ztvárnil generála Sternwooda, zemřel ještě před premiérou filmu. (Dreadd)
  • Humphrey Bogart a Lauren Bacall se během natáčení natolik sblížili, že to Bogartovi způsobilo velké manželské potíže, jejichž řešení hledal Bogart v alkoholu a nebyl schopen herecké práce. Tři měsíce po dokončení filmu se Bogart a Bacall vzali. Bylo to jedenáct dní po Bogartově třetím rozvodu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama