Reklama

Reklama

Páni mají radši blondýnky

  • USA Gentlemen Prefer Blondes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marilyn Monroeová vytvořila v nestárnoucí komedii Howarda Hawkse prototyp okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů provázela téméř celý život. Příběh vypráví o dvou kabaretních umělkyních Lorelei Leeové a Dorothy Shawové. Bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku". Moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání vynikající "tmavovlásky" Jane Russellové naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malonea a Lorelei bohatého Esmonda. Není však úplně jisté, zda ho skutečně miluje, nebo zda má raději jeho majetek. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (87)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Má to příjemně cynický nadhled samo nad sebou, plyne to lehce a svižně (na rozdíl od mnoha jiných muzikálů té doby, mj. příbuzně „zlatokopecké“ Gigi), baví mě nápaditě aranžovaná muzika a zpěv, vizáž i attitude obou dam (Jane R. ve všech případech o něco víc; u Marylin zase překvapuje rozsah pěveckého výrazu, i když ten tónový za ni musela na pár místech dohánět Marni Nixon) a jako malé klouče jsem byl fascinován názvem, aniž bych o filmu cokoli věděl (myslel jsem, že jde o drsnou detektivku, proč by mi jinak naši říkali, že to pro mě ještě není?). Na ryze subjektivní slabé čtyři to stačí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pochvalná recenzia to teda nebude. Ono oslavovať film, kde je glorifikované ( dámske ) zlatokopectvo, hoci vtipnou a romantickou cestou, pričom sa parťáčka hviezdnej Marylin ešte snaží jej ,,úlety,, obhajovať a zachraňovať jej kožu, je akosi rovnako zlé. Po formálnej stránke film podobne neoslní ( jedinou výnimkou je telesná schránka božskej MM ) a tak tu máme všeobecne veľmi preceňovanú rom com. ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Marilyn byla kouzelná, naprosto vyplnila kolonku blbé blondýny (jen vtípek s tiárou byl přehnaný) a jako bonus v závěrečném rozhovoru s budoucím tchánem ukázala, že možná je blbá, ale má dobré argumenty. A Jane Russel alias Dorothy je od teď jednou z mých oblíbených postav. Záviděla jsem jí trefné hlášky, skvěle vyvážený cynismus a oddanost. Jen ten scénář je dost slabý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks točil úplne všetko. Nakoniec aj romantický muzikál. Nie som bohužial fanúšikom muzikálov, takže málo čo z tohto žánru a navyše z tejto doby ma dokáže zaujať. Monroe hrá hlúpučkú blondýnku, takže neviem, prečo by som s ňou mal sympatizovať. Ja som viac na brunetky, takže by som určite preferoval Jane Russell. A som aj gentleman. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film, ktorý sa začína trochu drzým hudobným číslom je pútavý a podstate konzistentný počas celého filmu. Príbeh je do veľkej miery poháňaný zlatokopeckými ženskými stereotypmi Lorelei a Dorothy, a hoci je príbeh odľahčený, je na toľko dosť dobrý, aby vás zaujal. Veľmi tomu pomáha podanie, ktoré je povrchné, iskrivé a zábavné. Hudobné čísla (a vlastne celý film) sú pestré a pútavé vďaka dobrej réžii Hawksa. Scenár poskytuje množstvo zábavného materiálu a hoci mu chýba hĺbka a skvelý humor, vo všeobecnosti je veľmi zábavný. 7/10 ()

Galerie (141)

Zajímavosti (41)

  • V pôvodnom traileri na konci vidieť, ako Lorelei (Marilyn Monroe) a Dorothy (Jane Russell) lezú dole po rebríku v čiernom korzete so zlatými kvetmi za žltým plátnom. Táto scéna bola najnáročnejšia a nakoniec ani v konečnej verzii filmu nebolo použitá. (AdamCritic)
  • Jane Russell (Dorothy) naliehala, aby dostala luxusnú šatňu a vedenie štúdia tak aj učinilo. Marilyn Monroe (Lorelei) povedala, že chce aspoň o trochu krajšiu šatňu, ktorá by mala aspoň sprchu. Keď išla povedať svoj názor vedeniu štúdia, povedalo jej, že je nič oproti Jane. Marilyn na túto odpoveď reagovala slovami: „Ja som blondínka a tento film sa volá Páni majú radšej blondínky!" Nakoniec Marilyn dostala luxusnú šatňu, akú mala aj Jane. (AdamCritic)

Reklama

Reklama