Reklama

Reklama

Zaklínač - Série 1

(série)
Trailer 4
USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (225)

animaxis 

všechny recenze uživatele

I přestože první sérii nedávám plný počet, musím přiznat, že jsem z tohoto seriálu zatím nadšený. Henry Cavill mě i přes mé prvnotní pochyby přesvědčil, že se na Geralta neskutečně hodí. V posledních dílech už jsem ho jako herce ani nevnímal, až tak tu hraje přesvědčivě. Ostatní herci jsou také dobří, nebo tu zatím prostě ještě nedostali tolik prostoru, kolik by ho měli mít v dalších sériích (Ciri). I na tu kontroverznější část castingu jsem si hned zvykl. Užíval jsem si tu scenérii (na některých místech je vidět, že se seriál natáčel v reálných lokacích), hudbu a akční scény (mé modlitby ohledně dostatečně drsného zfilmování boje v Blavikenu byly vyslyšeny). Jako čtenář knih jsem byl nejdříve z rozdělení časových linií trochu zmaten, ale nakonec musím říct, že ani to mi vůbec nevadí, naopak v tom vidím dobrou (a dokonce trochu originální) práci se scénářem. Už se těším na druhou sérii! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje mírné spoilery! Ačkoli jsem větší počet dílů hodnotil plným hodnocením, jako celek to na mě působilo spíše opatrným, leč solidním čtyřhvězdičkovým dojmem. Tvůrci se už od začátku dušovali, že dostaneme zfilmované povídky + něco málo navíc. A je fakt, že přídavná linie okolo minulosti Yennefer nebo bitva o soddenský pahorek, což jsou v knihách pouze zmiňované momenty, jsou super přidaná hodnota. Tvůrci se snaží budovat komplexní svět od samotného začátku a namísto čistě epizodického vyprávění dostáváme vlastně začátek ságy o zaklínači, kde povídky fungují jako flashbacky do minulosti. Ale bohužel, povídky to odnesly ze všeho nejvíce. Jsou strašně rushnuté, osekané o veškerou lyriku/poetiku, často i dost poupravené (k horšímu) a po emoční stránce ani zdaleka nefungují tak, jak by měly. Díky nim seriál působí i poněkud roztříštěně - jednou tu máme temnou epizodu, jednou se zase skoro pořád smějeme. Věřím, že tohle se v pozdějších sériích ustálí, stejně jako fakt, že to kvůli nelineárnímu a časově neznačenému vyprávění občas působilo jako fantasy Westworld, akorát stvořený daleko méně zkušenými scénáristy. Dokážu si představit, že nezasvěcený divák v tom musel mít docela solidní bordel. A krom občas nedomrlého vizuálu (čert, drak a někdy nasvícení scény obecně), jsou tohle mé jediné zásadní výtky. Casting Geralta je trefa do černého. Ciri jsem si při čtení představoval přesně takhle a jakkoli mám rád Ciri z herní adaptace, ta seriálová mi přijde přesnější. Na Yennefer jsem si musel zvykat, ale nakonec fajn. Triss už je fajn méně, ale třeba pozměněná Fringilla mi nevadila, neb její představitelka je správně charismatická. Černej elf mi ale odjebal dekel, Brooklinon to samé, ale ve finále asi proč ne. Naopak indickej Vilgefortz mi sedl perfektně. I ostatní postavy v pohodě, jen Shaun Dooley, kterého znám jako slizáka z Misfits, je v roli Foltesta takový... zvláštní. I přes zmiňované nedostatky v tom vidím potenciál. Tvůrci k tomu přistoupili snaživě a s respektem k předloze. Nabyté zkušenosti a pravděpodobně i štědřejší budget jistě přinesou své ovoce. (psáno v roce 2019) ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vím, že je až divné, že Zaklínače hodnotím až čtvrt roku po premiéře, když ho celý svět stačil vidět do Vánoc, maximálně do Nového roku. Já jsem ale měl s novým vůdcem televizního fantasy žánru ze začátku trochu problémy, skoro nepřítomný kontext mezi prvními díly mě dokonce na dlouhou dobu odradil. Dost se změnilo až s rozhodnutím nejprve přelouskat knížku a se znalostmi z ní se poddat zbytku seriálové adaptace. Ta se mi ve své druhé půlce zamlouvala místy až na samotných 5 hvězd a věřím, že se se svou budoucí druhou (snad i třetí, čtvrtou..) sérkou vyšplhá mezi lídry fantazijního soudku na našich obrazovkách. [viděno na Netflixu] ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel po velkém několika měsíčním očekávání přišlo obrovské rozčarování. Četl jsem všechny knihy i komiksy a hrál druhý a třetí díl. Na seriál jsem se teda moc těšil, ale zkrátka jsem necítil tu radost a nadšení jako u knížek nebo třetího dílu. Henry Cavill je dokonalý Zaklínač, ale bohužel nedostává skoro žádný prostor. Tři dějové linie, které se odehrávají v různých časových obdobích moc nefungují. Postava Zaklínače a původní povídky se tu díky tomu ztrácí a zůstávají osekané a nerozvinuté a vůbec nevyznívají tak, jak by mohly. Velká škoda, že tvůrci nezvolili jiný styl vyprávění. ___ Ostatní herci/postavy už mě tolik jako Henry nenadchly. Za zmínku stojí snad ještě Marigold, hlavně díky zpěvu a hláškám (jinak ten herec moc sympatický není) a trpaslík Yarpen Zirgin, který se objevil v bohužel jen v jednom díle. Yennefer mě vyloženě srala. Celá její dějová linka byla příšerně nudná. Byl jsem zvědavý, jakou udělají ze znetvořeného hrbáče krasavici, ale to se nepovedlo. Ta herečka má opravdu divnej a nesympatickej obličej. Ostatní ženské postavy taky moc krásy nepobraly (snad až na Renfri a Triss). ___ No a co se týká výtek, které mnozí mají vůči černým elfům, dryádám atd., tak to bych moc neřešil. To mi vadilo ze všeho nejméně. Bohužel v dnešní době to už ani jinak nejde. Kdyby totiž tvůrci obsadili pouze bílé herce, někdo by je šmahem nařknul z rasismu jako tvůrce hry Kingdom Come, kteří do své hry zasazené do středověkých Jižních Čech taky nedali žádné černochy a skandál byl na světě. ___ Celkově vzato seriál se od čtvrtého dílu trochu rozjel a šlo to v pohodě dokoukat, některé díly byl dobré (hlavně ten s drakem), ale některé byly vyloženě o ničem. Jsem zvědavý, co vyvedou z druhou sérií. Doufám, že kvalita půjde nahoru. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Nepolíben knižní ani videoherní podobou Zaklínače, přistupoval jsem k němu jako k seriálu, který bude „něco jako“ Hra o trůny a to se mi částečně potvrdilo, i když zaměnit by se v žádném případě nedaly. Po prvních epizodách jsem byl kvůli propletenosti dějových a časových linií na vážkách a vlastně si tu nelineárnost ani dlouho neuvědomoval. Postupně se skládačka vyplnila, ale doteď v tomto způsobu vyprávění nevidím moc velký smysl, respektive nevím, čím vlastně přispívá k lepšímu zážitku a zda to není jen prostředek ke zmatení diváka. Henry Cavill byl v roli Zaklínače dobrý (adaptaci neznám, takže se raději zdržím detailnějšího hodnocení), ale nemůžu se zbavit dojmu, že v rámci 1. sezóny hraje skoro druhé housle, ať už co se týče výpravy, tak celkové doby na obrazovce. Taková Yennefer na mě měla mnohem větší impakt (jo, je pěkná, ale nejen proto) a takřka vše, co se mi ze Zaklínače vybaví, spadá do její dějové linky. Nemůžu tedy říct, že by mě seriál nebavil, ale zároveň nemůžu říct, že mě baví všechny rozjeté dějové linky. 70% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (67)

  • Ciri (Freya Allan) se narodila v roce 1250 a na začátku příběhu je jí 13 let. První série končí, když je jí právě 13 let. (Geralt z Rivie)
  • V knižní předloze je zakázka vypsána na graveira z čeledi upírů, nikoliv na kikimoru. (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama