Columbo: Smrt nabízí pomocnou ruku (TV film)

• CZ název

Inspektor Colombo: Trik z dětství

Columbo: Death Lends a Hand

Columbo: Smrť ponúka pomocnú ruku

Krimi / Drama

USA, 1971, 90 min

Tenhle díl je pro mě srdcovka. Vražda v afektu, kamerové vychytávky (těch brýlí se nemohu nabažit) a takřka dokonalý Robert Culp ve své životní roli. Měl jste to místo vzít, poručíku.(4.4.2006)

HUDBA: Gil Melle(22.1.2007)

Podle mě, alespoň z hodnocení na ČSFD je to trochu nedoceněná epizoda. Ale přitom je velice zajímavá. Poprvé se setkáváme s Robertem Culpem, který vraždí sice v afektu, ale pak velice chladně odstraní tělo, zamete stopy a nabídne přes svou společnost pomocnou ruku policii. A to byla jeho velká chyba, stejně jako ta, když nechá poručíka, aby mu četl z dlaně. Krásný díl podpořený skvělou hudbou a vynikajícím obsazením.(23.11.2009)

Zatím jsem nenarazil na díl, který by mě nebavil. Ačkoliv všechny případy mají jednu velkou podobnost - vrah se vždy snaží Columbovi podsunout svoji verzi - poručík v baloňáku dokáže pokaždé překvapit svým instinktem a postřehem.(24.7.2011)

Na dalšího "opakovaného" vraha v sérii s Lt.Columbem si rád zavzpomínám už proto, že byl tak úlisný...(24.10.2011)

Columbo vyšetřuje vraždu manželky tiskového magnáta - vrahem je šéf jeho ochranky. Jako v mnoha dílech, poručík přivede vraha k doznání pomocí lsti. Příběhem se tedy díl nijak nevymyká, ovšem zpracování zasluhuje diváckou pozornost. Je tu mnoho netradičních úhlů kamery (z pohledu zavražděné), za netradiční lze považovat i záběr na vrahovu obrýlenou hlavu – v každém skle se promítá jiná část odklízení mrtvoly – je to nepřehledné, ale je radost vidět kreativitu s jakou tento seriál vznikal.(6.4.2006)

Štvrtý príbeh v poradí ( rátam aj oba pilotné filmy ). Objavila sa prvá humorná narážka na Columbove auto...(7.9.2007)

Geniální díl, stejně jako celá postava Columba, celou epizodu jsem se smál jak deptá vraha svýma narážkama. Nejlepší bylo, když se Columbo pokusil odejít z baráku skříňovými dveřmi. Kdo viděl, pochopí. 80%(23.2.2008)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 18.10.1975 (repríza ČST 2 = 15.7.1977) --- réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ --- pod názvom INŠPEKTOR COLOMBO: TRIK Z DETSTVA (13.2.2009)(13.2.2009)

Rozhodně jeden z nejlepších Columbů. Režie sice není tak vynalézavá, jako v případě spielbergova prvního dílu, ale přesto funguje, rozhodně neurazí a tak jako tak představuje vysoký nadprůměr. Také herectví je velmi slušné. Milovníka výtvarného umění jistě zaujme i výprava ;o) Také se tu poprvé objeví Columbův legendární vůz a celkově se právě tady Columbo tak nějak "usazuje", pokud jde o základní charakteristiky naší postavy. Poprvé se zde objevuje také jeden z oblíbených columbovských evergreenů jímž je podvržený důkaz, vedoucí ovšem neomylně k přiznání. Celkový dojem: 80%(27.8.2010)

V minulém dílu (Vražda podle knihy) jsme poznali jednoho z legendárních vrahů, Jacka Cassidyho, a zde se poprvé setkáváme s dalším - Robertem Culpem. Boužel, v českém dabingu v těchto dílech daboval Cassidyho i Culpa Vladislav Beneš, který se sice na Cassidyho hodí, ale ke Culpovi tento hlas vůbec neseděl. Navíc dva vrahové hned po sobě a se stejným hlasem...No, to je vedlejší...Vrah zabíjel v afektu, takže to neměl nijak zvlášť promyšlené. Prostě mrtvolu odhodil na kraji města a hrál jen na to, že by nikoho nenapadlo, aby byl s mrtvou nějak spojován. Vražda sice promyšlená nebyla, ale Columbova past ano. Vtipných momentů má tato epizoda dost, až chvílemi někdy Columbo působí jako popletený inspektor Clouseau. Není to úplně na čistých 5 hvězdiček, ale na 4 také ne, protože kvalitní díl to je. P. S. Columbo je zde na Nově dabován, tak jako ve většině prvních epizod, Petrem Haničincem.(10.10.2007)

........................ve věku 83 let zemřel ve čtvrtek 23 . června 2011 herec Peter Falk......................(25.6.2011)

Velice propracovaný díl s hodně silnou pointou, která je díky bramboře i vtipná. Pro mě naopak jeden z nejlepších dílů.(4.4.2006)

Slušný díl. Robert Culp (který bude učinkovat ještě ve dvou epizodách jako vrah) předvadí zřejmě svůj nejlepší výkon v roli vraha. Závěrečné odhalení paří k nejlepším. "Vidíte pane. Zrovna jsme se bavili o tom, že vrah musel být levák a vy jste přitom taky levák". 85%.(6.12.2009)

viz komentář "Columbo" (TV seriál)(14.4.2008)

V tomto dílu se Columbo vůbec neostýchá a má pěkné narážky na vraha po celou dobu, ten tuší že po něm jde a ne a ne mu zmást...(29.7.2011)

Dobré,ale ty díly v němž se vrah dostane sám se mi tolik nelíbí.Slabší čtyři hvězdičky.(29.3.2004)

jeden z největších pomníků celého seriálu - a protože v columbovské mytologii je každá nahodilost režírována poručíkovou prozřetelností, ani uvedení tohoto dílu dva dny po smrti PF není nic jiného než důkaz nesmrtelnosti legendy.(26.6.2011)

Seriálový režisér Kowalski natočil ůspěšný díl COLOMBa se známým vdovcem Rayem Millandem, který zaujal v Cormanovce PŘEDČASNÝ POHŘEB na místo Vincenta Price, nebo v Híčkokovce VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU. Zajímavostí je že tady má pleš a v dalším díle jej vidíme s nastřelenou patkou. V samotném závěru poručík docela zariskuje aby mu jeho teorie vyšla. Mimochodem vraha se zkratovým jednáním v podání seriálového herce Roberta Culpa můžeme vidět ještě v dalších 4řech pokračování seriálu COLOMBO. Za povšimnutí stojí kamera a hudba jo a leváků kteří používají pravou ruku stéjně dobře je 10% populace :O))))(20.1.2012)

• kocourMour

Československá TV premiéra – ČST 1: 18.10.1975 pod názvem Inspektor Colombo: Trik z dětství (dabing ČST)(30.11.2009)