Reklama

Reklama

Lupin III: Cagliostrův hrad

  • Japonsko Lupin sansei: Cagliostro no širo (více)
Trailer 3

Mistr lupič Lupin III. hodlal zakončit svoji kariéru ve velkém stylu, ale tvrdě narazil. Z kasina si odnesl balíky peněz, ze kterých se ovšem vyklubaly dokonalé padělky. Společně se svým kumpánem Džigenem se proto vydává do zapadlého evropského hrabství Cagliostro – údajného ráje padělatelů. Cestou se setkávají s princeznou Clarisse, která se má proti svojí vůli vdávat za hraběte Cagliostra. Její záchrana ale nebude jednoduchá. Lupin se totiž spolu s Džigenem, svojí nevyzpytatelnou Fudžiko a šermířem Goemonem musí probojovat skrz chodby plné pastí, smrtících sklepení a armádu profesionálních zabijáků. Dokáže Lupin zachránit dívku v nesnázích, uniknout svému úhlavnímu nepříteli inspektoru Zenigatovi a získat tajemný poklad skrývající se v Cagliostrově hradu? (Piece of Magic Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (86)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho prvé filmové dielko, ktoré ešte síce postráda čaro jeho nadchádzajúcich filmov, ale ktoré nie je o nič menej zábavné. Lupin je zloduch, ktorý má ale dobré srdce a ktorý je vlastne celkom sympatický aj napriek tomu, že mu neustále ide po krku Japonská polícia. Má to nádych tajomna, je to zábavné, skvelo vyvážené prvky dobrodružstva a romantiky a hlavne kopec roztomilých postavičiek, ktoré už len tým, že sa objavili v Miyazakiho filme sa stali pamätnými. Skvelá rozprávka, ktorá balancuje medzi dospelým a detským divákom a ktorú si podľa mňa užijú obidve vekové kategórie po svojom. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Snad se ostatní páni režiséři nebudou zlobit když řeknu, že z těch Rupanových dobrodružství, které jsem měl zatím možnost vidět, tohle jednoznačně vede. A to nejsem žádný fanatický zastánce práce Mijazaki-sana (ale mám ho rád, to příznávám). Prostě se jen domnívám, že si k zfilmování lepší scénář ani nemohl přát. Příběh je tentokrát značně polidštěný, takže se zde tolik nesetkáme s nadlidskými schopnostmi hlavních hrdinů, které bychom jindy tolerovali jen proto, že se jedná o Rupana a tak nějak to k němu prostě už patří. Takže ano, i obávaný potomek známého zlodějského rodu může být zraněn a musí se tak mít na pozoru. I tentokrát si do sytosti užijeme dokonalých převleků, bezradného inspektora Zenigaty, protřelé Fudžiko a především pořádné špionážní nálože, za kterou by se ani James Bond - ze kterého ostatně tato série čerpá - nemusel stydět (i když Rupan by mu nakopal zadek). Tento snímek tak nezbývá než všem doporučit a doufat, že se český distributor konečně uráčí ho vydat na DVD (nějaké Mijazakiho fláky se chystají, ale tento mezi nimi, myslím, zatím bohužel není). 85% ()

Reklama

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Starosvetské dobrodružstvo epických rozmerov. S šarmantným lapiduchom, princeznou a zámkom. Taktiež s interpolom, lasermi a granátmi. Preplnené kreativitou, no ani na chvíľu nie prekombinované. S Lupinom som doteraz nemal skúsenosť, bál som sa, či netreba mať znalosť seriálu. Dávkovanie informácii však funguje na jednotku. 95% deja divák rozumie bez problému, zvyšných 5% si domyslí z kontextu a navyše ho to navnadí na ďalšie samoštúdium predlohy. Absolútna výhra. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Slabší anime. Samozřejmě, že je to nejspíš zapříčiněno rokem vzniku, a proto je animace taková statická a postavy jsou až moc jednoduše načrtnuty (a to i charakterově), což mi zrovna tady vadí. Když už je v komentářích jiných uživatelů tento film připodobňován k Indianu Jonesovi, tak je asi tak na úrovni Chrámu zkázy, tzn. stejná slátanina a obdivné výkřiky jsou zrovna tady trošku mimo mísu. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

První celovečerní počin japonského mistra anime sice postrádá komplexnost jeho vrcholných děl (Mononoke Hime nebo Howl no Ugoku Shiro), ale zato z něj srší jakási hravá elegance, s jakou má potencionální mišmaš všech možných žánrů určitý tvar. Tvar, ve kterém dobrodružství střídá akci a humor romantiku, přičemž trošku jednoduší animaci vyrovnává báječná hudba a drobné neduhy ve scénáři zase celková dynamičnost, díky které je můžeme s klidem přehlédnout. Na svou dobu tedy velmi povedené dílko, kterým Miyazaki už tehdy naznačoval, že o něm v budoucnu ještě uslyšíme. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Ve 48. minutě je záběr na šňůrku od květiny darovanou Lupinem Clarise. Mezi vlaječkami je i vlajka České republiky. (Yeloumen)
  • Jedná se o první film žánru anime, který byl promítán na filmovém festivalu v Cannes, byť v nesoutěžní kategorii. Dalším byl až o čtvrt století mladší Ghost in the Shell 2: Innocence (2004). (novoten)
  • Režisér filmu Hajao Mijazaki nikdy nebyl s výslednou podobou filmu zcela spokojen. Kvůli přísnému produkčnímu rozvrhu (tvorba filmu trvala pouhé čtyři měsíce) musel několikrát i v postprodukci přepsat scénář, aby mohl výsledný snímek vůbec dodat včas. Jaká měla být původní podoba ale nikdy neupřesnil. (novoten)

Reklama

Reklama